Skocz do zawartości

Komputer do gier [4000-4500 zł]

Recommended Posts

Witam.

• Zastosowanie komputera: Gry (GTA V, Saints Row, Wiedźmin III), Rendering 3D
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 4000-4500 zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer?: Jak najszybciej
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt?: Prawdopodobnie
  • Specjalne wymagania: Brak
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?: Brak
  • Których części potrzebujesz?: Wszystkich
  • Czy posiadasz jakieś części ze poprzedniego komputera?: Brak
  • Własna propozycja zestawu:
  1. Procesor: Intel Core i5-6600K BOX
  2. Cooler CPU: SilentiumPC Fortis 3 HE1425
  3. Płyta główna: Gigabyte GA-B150M-D3H
  4. Karta graficzna: MSI Radeon RX 480 8GB
  5. Pamięć RAM: Kingston Savage DDR4, 8GB
  6. Dysk twardy: Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB
  7. Dysk SSD: GoodRam Iridium Pro 240GB
  8. Zasilacz: XFX Core TS 550W
  9. Napęd: LG SuperMulti GH24NSD1 RBBB
  10. Obudowa: Brak
Płyta główna: Gigabyte GA-B150M-D3H

Płyta nie nadaje się do kręcenia procesora.

Przydało by sięzamienić na Asus Z170-P

lub Asrock Z170 EXtreme 4

Posiadają dobrą sekcję zasilania i co najważniejsze możliwośc swobodnego kręcenia procesora.

Pamięci są okej ale do kręcenia dobrze poszukać kości minimum 2800 Hmz

Co do grafiki RX 480 faktycznie nowsza, ale mocno problematyczna. Jest nadzieja na naprawę jej przez sterowniki / wersje referencyjne (z firmowym chłodzeniem np. MSI, asus) ale na dzień dzisiejszy jest to ryzykowna akcja ze względu na to, ze karta lubi palić sloty PCIe lub całe płyty głowne. Wystarczy poszukać w google co o nich piszą czy nawet tutaj na forum:

http://forum.benchmark.pl/topic/153105-temat-o-kartach-radeon-serii-r9-3xx4xx/page-231

Edytowane przez radek64

Przydało by sięzamienić na Asus Z170-P

Mało opłacalny model. MSI Z170 Tomahawk z cashbackiem wychodzi najbardziej opłacalne. Najlepiej jednak brać Asusa Pro gaming.

Karta graficzna: MSI Radeon RX 480 8GB

Wystrzegaj się wszelkich referentów RX 480 z przyczyn powyższych przede wszystkim ale również kiepskiej kultury  pracy oraz wysokich temperatur. 

3. Płyta główna: Gigabyte GA-B150M-D3H
  4. Karta graficzna: MSI Radeon RX 480 8GB
  5. Pamięć RAM: Kingston Savage DDR4, 8GB
  7. Dysk SSD: GoodRam Iridium Pro 240GB
  10. Obudowa: Brak

W tej cenie zasilacz podmień na Super Flower 550W Gold.Tyle samo co XFX TS 550W Gold, a dużo lepsza jakość.

Co chcesz od obudowy? Cisza? Wygląd? 

Ja osobiście polecę Ci SilentiumPC Pax m70 - fabrycznie wyciszona, przewiewna.

Ta płyta główna ni jak nie będzie pasować.Na b150 zmarnujesz tylko potencjał i5 6600k.

Monitor polecę Ci http://allegro.pl/monitor-aoc-i2369vm-fullhd-displayport-hdmi-mhl-i6190082396.html

Co do karty, ja bym Ci radził wstrzymać się z jej zakupem i poczekać na premiere GTX 1060, która już tuż tuż.

Gubię się w tych wszystkich opcjach, co wziąć czego nie. Na GTX 1060 nie mogę czekać, bo lada moment siądzie mi laptop i zostanę z niczym. Może być inna karta, niekoniecznie ten Radeon. Co do płyty głównej MSI Z170 Tomahawk to chodzi o tą?:

http://www.komputronik.pl/product/291773/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/MSI_Z170A_TOMAHAWK.html

Edytowane przez Admixon

Gubię się w tych wszystkich opcjach, co wziąć czego nie. Na GTX 1060 nie mogę czekać, bo lada moment siądzie mi laptop i zostanę z niczym. Może być inna karta, niekoniecznie ten Radeon. Co do płyty głównej MSI Z170 Tomahawk to chodzi o tą?:

http://www.komputronik.pl/product/291773/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/MSI_Z170A_TOMAHAWK.html

Nie bierz tego czegoś od MSI...

Poszukaj ASRock Z170 Gaming K4 lub ASRock z170 extreme 4 wiem cashback i te sprawy ale...

Plyty MSI często mają skłonność do nadpalania sekcji zasilania.Golym okiem tego nie widać, ale wystarczy po OC po miesiącu, dwóch wyjąć płytę z obudowy i zaobserwować można nadpalanie w okolicach sekcji płyty.Moim klientom, którzy zdecydowali się na płyty MSI, ze względów kolorystycznych tego doświadczyli i drugi raz od nich płyt nie wezmą.

Z resztą podzespołów jest podobnie.Dodatkowo serwisem też nie imponują.Zanim się doczekasz odpowiedzi i naprawy to ruski miesiąc minie.

W tej chwili na ten moment gtx 970.Ale to zakup w błoto.Bo w jego cenie +- 200zl ma wyjść gtx 1060, który wydajnością oscyluje w granicach gtx 980.Wiec jak chcesz, moim zdaniem warto poczekać.

Edytowane przez Stasio132

Liczyłem na jakąś pomoc co mam wybrać, jakie części, a czytam tylko, że wszystko złe. GTX 1060 ma mieć premierę 19 lipca tak? Tzn, że od razu trafi do sklepów czy dopiero będą jakieś testy a w sklepach pojawi się w sierpniu? Ja jak mówię, nie mogę tak długo czekać. Laptop, z którego korzystam od 6 lat, zaczyna się sypać i jeszcze nie wiem jak długo uciągnie. GTX 970 dla mnie jak najbardziej wystarczy (wszystko będzie lepsze od tego co do tej pory miałem), najwyżej za rok, dwa się zmieni kartę.

Poszukaj ASRock Z170 Gaming K4 lub ASRock z170 extreme 4 wiem cashback i te sprawy ale... Plyty MSI często mają skłonność do nadpalania sekcji zasilania.Golym okiem tego nie widać, ale wystarczy po OC po miesiącu, dwóch wyjąć płytę z obudowy i zaobserwować można nadpalanie w okolicach sekcji płyty.Moim klientom, którzy zdecydowali się na płyty MSI, ze względów kolorystycznych tego doświadczyli i drugi raz od nich płyt nie wezmą.

Siejesz paranoję zamiast powołać się na konkretne źródło. Płyty AsRocka swego czasu miały sporo za uszami w kwestii jakości i czy to znaczy, że teraz nikt nie powinien brać od nich MOBO ? Opanuj się...

Nie wspomnę nawet, że jeżeli nie MSI to mamy Gigabyte i Asus, które i tak lepiej wypadną cenowo po cashbacku. To co proponujesz to kompletna niegospodarność czyimiś pieniędzmi.

W tej cenie zasilacz podmień na Super Flower 550W Gold.Tyle samo co XFX TS 550W Gold, a dużo lepsza jakość.

Nikt tutaj nie mówi o wersji gold, która różni się przeszło 100 zł w cenie od wersji bronze. 

Liczyłem na jakąś pomoc co mam wybrać, jakie części, a czytam tylko, że wszystko złe. GTX 1060 ma mieć premierę 19 lipca tak? Tzn, że od razu trafi do sklepów czy dopiero będą jakieś testy a w sklepach pojawi się w sierpniu?

Dobra to w szybkim skrócie:

MOBO koniecznie do zamiany co najmniej na MSI Z170 Tomahawk - wypada najtaniej po cashbacku. Szukamy czegoś lepszego ? W takim razie Asus Z170 Pro Gaming.

RAM - w tej kwestii nie podałeś konkretnej wersji, więc powiem czego powinieneś szukać: dwie kości po 4 GB taktowane na 3000 / 3200 MHz z CL 14 / 15 w cenie około 200 zł.

np. https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-4-ddr4-8gb-4gbx2-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-8grb-707333/

Ostatnia i najważniejsza kwestia, a mianowicie GPU: tutaj jak mówiłem pod żadnym pozorem nie bierzemy RX 480 w wersji referencyjnej i zobaczymy co przyniosą wersje autorskie. GTX 1060 zapowiada się obiecująco więc zarówno pod względem ceny jak i wydajności i na pewno wpisze się w ten budżet - premiera 19 lipca, ale tego samego dnia nie polecam oczekiwać dostępności w sklepach, a na wersje autorskie przyjdzie jeszcze trochę też poczekać.

Opcja na teraz jeżeli śpieszysz się ze składaniem - kupuj zestaw z powyższymi moimi korektami bez dedykowanego GPU. 

PS  Nie za bardzo ten skrót wyszedł :D

Siejesz paranoję zamiast powołać się na konkretne źródło. Płyty AsRocka swego czasu miały sporo za uszami w kwestii jakości i czy to znaczy, że teraz nikt nie powinien brać od nich MOBO ? Opanuj się...

Nie wspomnę nawet, że jeżeli nie MSI to mamy Gigabyte i Asus, które i tak lepiej wypadną cenowo po cashbacku. To co proponujesz to kompletna niegospodarność czyimiś pieniędzmi.

Nikt tutaj nie mówi o wersji gold, która różni się przeszło 100 zł w cenie od wersji bronze. 

Dobra to w szybkim skrócie:

MOBO koniecznie do zamiany co najmniej na MSI Z170 Tomahawk - wypada najtaniej po cashbacku. Szukamy czegoś lepszego ? W takim razie Asus Z170 Pro Gaming.

RAM - w tej kwestii nie podałeś konkretnej wersji, więc powiem czego powinieneś szukać: dwie kości po 4 GB taktowane na 3000 / 3200 MHz z CL 14 / 15 w cenie około 200 zł.

np. https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-4-ddr4-8gb-4gbx2-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-8grb-707333/

Ostatnia i najważniejsza kwestia, a mianowicie GPU: tutaj jak mówiłem pod żadnym pozorem nie bierzemy RX 480 w wersji referencyjnej i zobaczymy co przyniosą wersje autorskie. GTX 1060 zapowiada się obiecująco więc zarówno pod względem ceny jak i wydajności i na pewno wpisze się w ten budżet - premiera 19 lipca, ale tego samego dnia nie polecam oczekiwać dostępności w sklepach, a na wersje autorskie przyjdzie jeszcze trochę też poczekać.

Opcja na teraz jeżeli śpieszysz się ze składaniem - kupuj zestaw z powyższymi moimi korektami bez dedykowanego GPU. 

PS  Nie za bardzo ten skrót wyszedł :D

Niegospodarność czyimiś pieniędzmi powiadasz? A polecanie SHIT'u, dlatego bo najtaniej to dobre rozwiązanie myślisz? 

Nie było wspominki o rewizji zasilacza i osobiście nie pakowałbym ts 550w bronze, bo na zasilaczu wole nie oszczędzać tak samo jak i MOBO.

Nie wiem jak ty, ale ja nie kieruje się testami i recenzjami innych osób po internecie.To co polecam mam sprawdzone i przetestowane.Nigdy nie miałem z nimi problemów.A z produktami od MSI miałem ich sporo.Nadpalone sekcje, tandetne wykonanie chłodzenia karty, słaby serwis.

Co do Gigabyte, jego UEFI jakoś mnie nie zachęca do zakupu.Więcej powiedzieć nie mogę, gdyż miałem do czynienia tylko z jedną płytą od Gigabyte.

Niegospodarność czyimiś pieniędzmi powiadasz? A polecanie SHIT'u, dlatego bo najtaniej to dobre rozwiązanie myślisz? 

Nie polecam tanich budżetówek, nie polecam nieopłacalnych modeli czego w Twoim przypadku nie można powiedzieć.

Nie było wspominki o rewizji zasilacza i osobiście nie pakowałbym ts 550w bronze, bo na zasilaczu wole nie oszczędzać

Lubisz dopłacać za certyfikat ? Droga wolna ale od zasilacza za niecałe 360 zł oczekiwałbym już chociaż połowicznej modularności.

Za niewiele więcej kompletnie modularny zasilacz: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=13349

Nie wiem jak ty, ale ja nie kieruje się testami i recenzjami innych osób po internecie.

Współczuję. Czasami warto jest zobaczyć na coś z innej perspektywy.

Miałem tyle płyt MSI, miałem tyle kart MSI, a przetestowałeś powyższy model żeby go krytykować ? Szczerze wątpię  :->

Co do Gigabyte, jego UEFI jakoś mnie nie zachęca do zakupu.Więcej powiedzieć nie mogę, gdyż miałem do czynienia tylko z jedną płytą od Gigabyte.

Czekam na jakiś jeszcze dobry argument tego pokroju dlaczego Asus byłby tutaj zły  :wariat:

Rendering 3D

Co konkretnie z renderingu ? W jakim sofcie ? Jak dużo tego będzie ? 

Nie było wspominki o rewizji zasilacza i osobiście nie pakowałbym ts 550w bronze, bo na zasilaczu wole nie oszczędzać tak samo jak i MOBO.

Z takim podejściem to tu długo nie zabawisz... alternatywne lepsze rozwiązanie, a nie wykłócanie się.

Co konkretnie z renderingu ? W jakim sofcie ? Jak dużo tego będzie ?

Ogólnie jak renderuję jakieś projekty cz animacje w Blenderze to zwykle trwa to godzinami. Nie robię tego często jest to bardziej zajęcie hobbystyczne. Jak coś nie potrzebuję tej GTX 1060 może być 970, chodzi o to by nie mieć średnio15 fps w każdej grze (tak miałem do tej pory). Ja może i bym poczekał ale mój laptop może nie doczekać. W serwisie mi powiedzieli, że można go sformatować ale to bez sensu, bo ze starości (6 lat) się będzie sypać nawet po formacie.

Czyli tak. Po zmianach parametrów zestaw wyglądałby tak

3. Płyta główna: MSI Z170 Tomahawk
  4. Karta graficzna: MSI GeForce GTX 970 4GB GAMING
  5. Pamięć RAM: G.Skill Ripjaws 4 DDR4, 8GB (4GBx2), 3200MHz, CL16
  7. Dysk SSD: Brak
  10. Obudowa: SilentiumPC Pax m70
  11. Karta dźwiękowa: Brak

I parę pytań, wyjaśnień:

1. Karty graficznej nie chcę nowszej, bo nie potrzebuję, a i czekać nie mogę dłużej dlatego wziąłem GTX 970
  2. Czy obudowa, którą podałem wystarczy? Nie musi jakoś strasznie wyciszać, ważne żeby nie grzało
  3. Jaka karta dźwiękowa, bo o tym zupełnie zapomniałem
  4. Czy RAM i reszta pasuje?
  5. Wywaliłem dysk SSD bo jakoś bardzo go nie potrzebuję, a obetnę koszty.
  6. Cena zestawu na teraz wynosi 4351 zł
Edytowane przez Admixon

Karty graficznej nie chcę nowszej, bo nie potrzebuję, a i czekać nie mogę dłużej dlatego wziąłem GTX 970

Dobrze, ale masz tańsze modele chyba, że idziesz w używane GPU z długa gwarancją.

Czy obudowa, którą podałem wystarczy? Nie musi jakoś strasznie wyciszać, ważne żeby nie grzało

Tam masz trzy śmigła 120mm z regulatorem obrotów i przy tej konfiguracji taka wentylacja wystarczy.

Jaka karta dźwiękowa, bo o tym zupełnie zapomniałem

Mowa o dedykowanej ? - tu już wchodzi kwestia peryferii, jeśli nie masz sensownych głośników czy słuchawek to zakup nie ma zbytnio sensu. Z tańszych Asus Xonar DG, jak chcesz wiedzieć więcej udaj się do odpowiedniego działu.

Czy RAM i reszta pasuje?

Pasuje, chociaż można to zrobić lepiej.

Wywaliłem dysk SSD bo jakoś bardzo go nie potrzebuję, a obetnę koszty.

Rendering 3D

Nawet pod system i programy zdecydowanie warto go mieć.

Nawet pod system i programy zdecydowanie warto go mieć.

Ja wiem że fajnie, ale cena komputera wzrasta prawie do 5000 zł. SSD można mieć przecież później.

Mowa o dedykowanej ? - tu już wchodzi kwestia peryferii, jeśli nie masz sensownych głośników czy słuchawek to zakup nie ma zbytnio sensu. Z tańszych Asus Xonar DG, jak chcesz wiedzieć więcej udaj się do odpowiedniego działu.

Co do karty dźwiękowej nie mam wymagań zbyt dużych.

Polecam Ci zrobić to odwrotnie: kup teraz ssd (polecam iridium pro 240gb), zainstaluj na nim system i kilka kluczowych programów a hdd na wszystko inne dokup później. W ten sposób nie musisz instalować systemu jeszcze raz, kiedy już kupisz ssd.

Jeśli chodzi o kartę graficzną, nie jestem fanem kupowania nowej 970. Ale rozumiem, że nie masz czasu na autorskie rx 480 i 1060, także no trudno. Jeśli chodzi o wersje 970, msi jest spoko, ale mogę również polecić evga ssc (mam ją osobiście).

Co do karty dźwiękowej, wstrzymaj się z zakupem. Złóż system, poużywaj i sprawdź, czy zintegrowana karta dźwiękowa cię zadowala. Jeśli nie, polecam rozejrzeć się po odpowiednim dziale poszukiwaniu czegoś wartego świeczki.

Edytowane przez vaysh

Polecam Ci zrobić to odwrotnie: kup teraz ssd (polecam iridium pro 240gb), zainstaluj na nim system i kilka kluczowych programów a hdd na wszystko inne dokup później. W ten sposób nie musisz instalować systemu jeszcze raz, kiedy już kupisz ssd.

Jeśli chodzi o kartę graficzną, nie jestem fanem kupowania nowej 970. Ale rozumiem, że nie masz czasu na autorskie rx 480 i 1060, także no trudno. Jeśli chodzi o wersje 970, msi jest spoko, ale mogę również polecić evga ssc (mam ją osobiście).

Co do karty dźwiękowej, wstrzymaj się z zakupem. Złóż system, poużywaj i sprawdź, czy zintegrowana karta dźwiękowa cię zadowala. Jeśli nie, polecam rozejrzeć się po odpowiednim dziale poszukiwaniu czegoś wartego świeczki.

Dobra, to biorę SSD, nie biorę karty dźwiękowej i w poniedziałek zamawiam części.

Edytowane przez Admixon