Skocz do zawartości

Pomoc w weryfikacji zestawu komputerowego, myszki i klawiatury (4400zł)

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez 3ndurek,

Recommended Posts

Witam,

Zastosowanie komputera: Gry (narazie LOL, na tylko to pozwalał mi mój laptop, w przyszłości zamierzam zakup bardziej wymagających gier. Niekoniecznie w 4k, ale chciałbym, żeby w przyszłości działały na średnich/ wysokich detalach) podstawowe czynności, jakieś prezentacje, internet, filmy

Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 4000+/-, cena może przekroczyć, no ale wolałbym, żeby nie było to ponad 4200zł. Za "budę" i monitor.

Kiedy zamierzasz kupić komputer? Za 2 dni, do tygodnia

Których części potrzebujesz? oprócz dysku HDD, łącznie z monitorem

Czy będziesz podkręcać sprzęt? Raczej nie, chyba budżet na to nie pozwoli, z tego co już próbowałem składać

Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Zamierzam kupić, będzie podany niżej, ew. proszę o propozycję za ok. 500-600zł, wielkość ok. 22cale. 

Specjalne wymagania: Żadnego znaczenia nie ma dla mnie wygląd i kolorystyka, bardziej chciałbym, żeby zestaw był wydajny. Wiem, że "przyszłościowy" byłby zakup rx 480, ale nie przekonują mnie jakoś obecne referenty. Fajnie by było mieć ten SSD ~240GB, ale jeśli lepszym wyborem byłoby dołożenie do innej części, to wystarczy 120GB. Nie musi być jakoś strasznie cicho, ale dobrze by było, gdyby głośność była w granicach rozsądku.

Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? Dysk HDD będzie przeniesiony z innego komputera po oczyszczeniu, nie znam modelu, ale raczej powinno współdziałać ze wszystkim.

Własna propozycja zestawu: https://www.morele.net/inventory/info/TEMNrX/

Inne:

>Czy warto pchać się w i5 6600k? Przy założeniu, że po cashbacku intela da się zmodyfikować tę cenę, aby wyszło tyle, ile podałem wyżej.

>Czy warto dokładać do i5 6600?

Czy dużo stracę, jeśli nie poczekam na kolejne "wersje" rx 480? Czekam już od 2 miesięcy, no i szczerze mówiąc - chcę kupić w tym tygodniu.

>Mam dylemat w wyborze karty graficznej. Otóż podałem w zestawie EVGĘ SSC, ale na esc.pl jest ciekawa propozycja za EVGĘ FTW za 1399zł. I tak wszystko będę zamawiać w sklepie stacjonarnym, ale zakładam, że ceny będą podobne do tych, co na internecie. Więc prosiłbym o wybranie najlepszej wersji ze stosunkiem wydajność/ cena: (ew. jakiejś innej, nawet z innym chipsetem)

https://www.morele.net/karta-graficzna-zotac-geforce-gtx-970-amp-omega-core-edition-4gb-ddr5-256-bit-hdmi-dvi-3xdp-zt-90106-10p-710777/

https://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-970-ssc-acx-2-0-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-dvi-3xdp-04g-p4-3975-kr-713997/

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_73&products_id=48413

https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-970-gaming-4096-mb-ddr5-gtx-970-gaming-4g-649152/

No i jeszcze Gigabyte G1 Gaming, choć nie wymieniłem, gdyż jej cena zwiększyła się znacznie z ~1350zł na 1433 (morele.net)

Rozpisałem się dosyć poważnie. Z góry dziękuję za pomoc, mogę mieć jeszcze parę pytań, dlatego założyłem osobny temat.

Odkopuję :/

Czy warto pchać się w i5 6600k? Przy założeniu, że po cashbacku intela da się zmodyfikować tę cenę, aby wyszło tyle, ile podałem wyżej.

Przy płycie na Z170 i chłodzeniu, które musisz zakupić gdyż nie masz dołączonego chłodzenia boxowego.

Czy warto dokładać do i5 6600?

Średnio, obecnie ceny CPU są absurdalne, 6500 w cenie 6600.

Czy dużo stracę, jeśli nie poczekam na kolejne "wersje" rx 480? Czekam już od 2 miesięcy, no i szczerze mówiąc - chcę kupić w tym tygodniu.

Nie ma jeszcze wersji niereferencyjnych, także cięz przewidzieć jak będzie się to klarować pod względem ceny.

Mam dylemat w wyborze karty graficznej. Otóż podałem w zestawie EVGĘ SSC, ale na esc.pl jest ciekawa propozycja za EVGĘ FTW za 1399zł.

Nope, nie warto, za 120zł w x-kom masz Strixa, także nad nim się zastanowił jeśli chcesz iść w nową kartę.  Osobiście celowałbym w używaną z długą gwarancją.

No i jeszcze Gigabyte G1 Gaming

Tym bardziej nie, głośny układ chłodzenia, brak trybu półpasywnego i ta cena z kosmosu. 

Przy płycie na Z170 i chłodzeniu, które musisz zakupić gdyż nie masz dołączonego chłodzenia boxowego.

Średnio, obecnie ceny CPU są absurdalne, 6500 w cenie 6600.

Nie ma jeszcze wersji niereferencyjnych, także cięz przewidzieć jak będzie się to klarować pod względem ceny.

Nope, nie warto, za 120zł w x-kom masz Strixa, także nad nim się zastanowił jeśli chcesz iść w nową kartę.  Osobiście celowałbym w używaną z długą gwarancją.

Tym bardziej nie, głośny układ chłodzenia, brak trybu półpasywnego i ta cena z kosmosu. 

Dzięki wielkie za odpowiedź. :D Rzeczywiście ładne cięcia na x-komie, ostatnio jak sprawdzałem - ceny były sporo wyższe. Wybacz, że jeszcze przedłużam, ale czy ten zestaw jest w miarę ok? Czy może jest coś wydajniejszego za tę cenę? Jeszcze, przy założeniu, że nie będę zamawiać przez internet, tylko w stacjonarnym - wybrałbyś tę wersję OC od Asusa? Czy może jednak MSI/ SSC/ FTW od evgi (jeśli oczywiście cena nie będzie w granicach 1,4k za FTW). Zamierzam to zanieść (bez cen) do stacjonarnego i spytać o wycenę/ ew. liczę na to, żeby było taniej, no i jestem otwarty na propozycje. Muszę dziś dokonać wyboru, a praktycznie tylko nad tą kartą się zastanawiam. 

.

.

• Rozwiązanie

czy ten zestaw jest w miarę ok?

16GB do samych gier ? - zbędny wydatek. Zasilacz zmień na CX450M, tańszy, modularny, stabilniejszy.

Rezygnując z Fery na start wrzucasz monitor 24".

Czy może jednak MSI/ SSC/ FTW

Poniżej 1300zł, pomyśl o tym Strixie z x-kom, według mnie najlepsza opcja poniżej 1300zł, później EVGA SSC i Palit JS.

16GB do samych gier ? - zbędny wydatek. Zasilacz zmień na CX450M, tańszy, modularny, stabilniejszy.

Rezygnując z Fery na start wrzucasz monitor 24".

Poniżej 1300zł, pomyśl o tym Strixie z x-kom, według mnie najlepsza opcja poniżej 1300zł, później EVGA SSC i Palit JS.

Zasilacz zmienię, jednak co do monitora - 22 wystarczy mi spokojnie. Dziękuję Ci bardzo za poświęcony czas :D 450W nie będzie za mało? Wiem, że niektóre ostrzeżenia są na wyrost, ale w większości wymagają przynajmniej 500W.

Z tym ramem - myślę przyszłościowo, bo h110 ma tylko 2 sloty na RAM. Nie wiem, czy dobrze myślę, najwyżej, jak mówisz - zmienię na te 8gb :D