JSpades 0 Napisano 1 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 (edytowane) Witam.Wyrwałem na olx intel core 2 quad q6600 za 40 zł.Wcześniej miałem q8200, sprawdziłem temperatury w HW monitor i na muzyce/przeglądarce mam 60 stopni.Co mogę zrobić? Jest na nim jakaś pasta ale nie wiem jaka. Mam akurat pod ręką revoltec thermal grease, wymieniać? A może wrócić do q8200? Edytowane 1 Lipca 2016 przez JSpades Cytuj Link to post Share on other sites
Jerry220476 101 Napisano 1 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Cześć jesli założyłeś chłodzenie na procesor bez starcia starej pasty to nie dziwię się że temperatury w idlu są tak wysokie . Zawsze dokładnie przed każdym montażem usuwamy starą pastę nakładamy nową i dopiero wtedy montujemy chłodzenie . Cytuj Link to post Share on other sites
lolekw660i 54 Napisano 1 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Jeżeli nie wyczyściłeś starej pasty to już wiesz dlaczego masz takie temp. Zrób lapping procka i zmień chłodzenie i zrób OC i będzie gitara Cytuj Link to post Share on other sites
JSpades 0 Napisano 2 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 wielkie dzięki za pomoc nie jestem ogarnięty w tych sprawach. temperatury spadły o jakieś 2/3 stopnie. Nie wiem co się dzieje, kiedy dotykam radiatora to nie parzy. Odpale jeszcze jakąś grę i zobaczę zmiany. Cytuj Link to post Share on other sites
kladiator 750 Napisano 2 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 A masz dociśnięte dobrze chłodzenie? Cytuj Link to post Share on other sites
JSpades 0 Napisano 2 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 tak mam, tylko na q6600 jest ten problem na q8200 temperatura jest dobra.W grze około 90 stopni.. Cytuj Link to post Share on other sites
kladiator 750 Napisano 2 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Może dlatego był taki tani? Wymęczony przez OC i koleś sprzedawał? A przy grze taktowanie spadało? Cytuj Link to post Share on other sites
JSpades 0 Napisano 2 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 sprzedawał z płytą głowną w stanie nieznanym, procesor ma wysokie temperatury a płyta pogięte piny na sockecie.Wbiłem do najbliższego sklepu komputerowego w moim mieście i mi powiedzieli ze to niemożliwe zeby komputer chwilę po włączeniu miał 60 stopni.Nie, taktowanie nie spadało. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 2 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Możliwe jest aby miał chwilę po włączeniu 60 stopni gdy chłodzenie jest za słabe. Mój procesor chwilę po włączeniu dobija 39 stopni na spokojnie w biosie.Samym problemem może być wykrywanie temperatury. Jak w biosie? Cytuj Link to post Share on other sites
JSpades 0 Napisano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Mam tak okrojony bios że nie sprawdzę w nim temperatury. Cytuj Link to post Share on other sites
lolekw660i 54 Napisano 3 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 A sprawdź kilkoma programami bo może program źle z czytuje lub może czujnik jest walnięty i błędnie pokazuje. Możesz ręcznie jeszcze ustawić napięcie bo może większe daje niż minimum. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie kladiator 750 Napisano 3 Lipca 2016 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 A może masz "zepsuty czujnik" temperatury? Mi wyskakuje czasami że mam -60stopni przy 3dmark na procku Cytuj Link to post Share on other sites
vlodek2532 4 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Nie tak dawno jeszcze, przy chłodzeniu FERA 2 pod mocnym obciążeniem, nie podkręcony Q6600 wygrzewał mi się do 58-60 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts