Canibal 7 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Mam takie pytanie jaki dysk do danych wybrac ? mi sie troche mało miejsca zrobiło i mysle nad kupnem dodatkowego dysku 1TB .Jestem zwolennikiem dysków WD nigdy mnie nie zawiodły. Macie jakies propozycje ?Bo jak widze sa po 2-3 dyski 1 TB i maja rozne ceny wiec czyms sie różnia. Drugie pytanie pakowac go do pudła ?Czy zakupic obudowe na dysk i zrobic z niego dysk zew ? JEsli tak to jaka najlepiej obudowe kupic do dysku ? Moze byc na 2 dyski lub 3 z czasem cos dokupie. Cytuj Link to post Share on other sites
novee 7 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Do magazynowania danych mogę polecić WD Green, których sam używam. Są powolne, ale mało awaryjne. alternatywa to trochę szybsze Samsungi F3. Cytuj Link to post Share on other sites
bosako 0 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Proponuje coś od Samsunga, ma bardzo udaną serie F3... Samsung F3 HD103SJ Jakbyś chciał włożyć w obudowe i ich nie przenosił, wtedy lepiej kupic 2x Samsung F3 HD502HJ w raid 0 Cytuj Link to post Share on other sites
Canibal 7 Napisano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 generalnie maja byc do danych . moglbym je wsadzic do pudła ale zastanawialem sie takze nad opcja dokupic obudowe zew i tam je wsadzic. Rozumiem ze w obudowie zew tez moge raid zrobic ? Czekam jeszcze az ktos poleci dobra i niedroga obudowe zew do dysków Inna sprawa patrzac np na Gralu dysk samsung 500gb kosztuje 150zł x2 = 300zł dysk 1TB kosztuje 210 to juz bym wolal dołozyc i kupic 2x 1tb lub moze wtedy kupic 1 dysk 2TB ? Cytuj Link to post Share on other sites
novee 7 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 RAID0 nie nadaje się na magazyn; w przypadku uszkodzenia jednego dysku, tracisz wszystkie dane. Najbezpieczniejszy jest RAID 1, ale w tym przypadku z dwóch dysków mamy pojemność pojedynczego. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 To już lepiej jednego 2TB, np. F4EG. Do tego jakaś obudowa USB3.0 i jazda Cytuj Link to post Share on other sites
Canibal 7 Napisano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 interesowało by mnie model marka obudowy jakby ktos napisał taka zeby sie zbytnio nie grzal .Bo ja sie nie znam niestety na tym. HMM ten F4EG to jak to bedzie z kopiowaniem danych ? bo widze ze on ma 5400 obr? hmm a ten dysk wd ? Western Digital Green 2TB 7200rpm 64MB cache SATAII [WD20EARS] obudowy 3.0 nie widzialem ani w gralu ani esc Generalnie jakym kupil 1 dysk 2TB to bym wsadzil go do kompa poki co . Wiec lepiej brac samsunga czy WD ? Na szybkiego poczytalem na forum o dyskach i chyba podziekuje za WD.Czytalem temat o tych dyskach z IntelliPark i wychodzi ze to nie jest zbyt najlepszy dodatek który dodaja do dysku Czy Samsung nie ma tego ? Samsung ma cos takiego # Technologia NoiseGuard # Technologia SilentSeek Pytanie co to jest ?Czy to cos tez na zasadzie intelliparku jak u WD ? BO jesli ma cos podobnego to chyba faktycznie bedzie lepszym rozwiazaniem zakup 2 dyskow 1TB i dac je w RAID 0 .Choc nie wiem czy moge tak zrobic dajac je do obudowy zew i czy moja plyta to pociagnie Cytuj Link to post Share on other sites
ignaś1305989001 0 Napisano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 jeżeli myślisz o zakupie WD Green zajrzyj tutaj http://www.benchmark.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=6&t=22313&p=325190J. Nie zniechęcam ale warto, żebyś wiedział co kupujesz. Oczywiście problem parkowania głowić można rozwiązać zaraz po zakupie dysku programem WDidle3 (jest to metoda nie autoryzowana przez WD) i powstaje pytanie czy warto kupić nowy dysk, żeby zaraz grzebać w firmware? Ja osobiście polecam nowy dysk Seagate 2TB ST2000DL003. Ja zakupiłem go za 360zł czyli cena taka sama jak za WD20EARS. Oba dyski maja po 64mb cache ale Seagate jest na SATAIII zatem rozwiązanie przyszłościowe i oczywiście kompatybilne wstecz. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts