nacho66 5 Napisano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Witam Poszukuję najlepszego możliwego sposoby na wzmocnienie sygnału 3G/4G. W miejscu, do którego się przeprowadzam sygnał jest taki sobie a ze wszystkich sieci najlepiej wychodzi Orange (test na telefonie). Dziś zaopatrzyłem się w dwa routery - Huawei oferowany przez Orange właśnie (można wypożyczyć za kaucję) oraz TP LINK MR6400 (https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/router-tp-link-tl-mr6400). Huawei swojej anteny nie ma w pudełku, skorzystałem więc z tych dołączonych do TP LINKa. Testy wyszły tak sobie, tzn, w miejscu gdzie ma stanąć router, sygnału LTE w zasadzie nie daje się złapać (lepiej to wychodzi TP LINKowi ale ogólnie wyniki są poniżej zadowalającego minimum). 3G natomiast ma pelną siłę sygnału i osiąga prędkość pomiędzy 15-20mb download, 3-4mb upload oraz ping w przedziale 45-70. Przy czym TP LINK z reguły osiągał wyższą prędkość a Huawei lepszy ping. Oba routery jednak nie dawały rady z WiFi i pomimo, że w czasie testów były ustawione w centralnym punkcie domu (na parterze), siła sygnału na piętrze w narożniku budynku była już minimalna. Nie wiem czy to wina stropów czy coś (stropy typu terrva) bo odległość w linii prostej od routera nie była większa niż 12 metrów. Moje pytania są następujące: 1) Jak (i czy jest to możliwe) zwiększyć szansę odebrania mocniejszego sygnału LTE 2) Jak wzmocnić sygnał WiFi wewnątrz domu Czy odpowiedzią na oba pytania jest antena o lepszych parametrach? A może są anteny zewnętrzne do powieszenia na elewacji budynku? Możecie doradzić jakieś rozwiązanie albo wrzucić linki do sprawdzonego sprzętu? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts