misiekmr 0 Napisano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Witam! Szukam nowego aparatu do maksymalnie 3500 zł. Nie znam się dokładnie na tego typu sprzęcie, więc liczę na Waszą pomoc. Moje wymagania to: przyzwoity zoom optyczny stabilizacja obrazu nie przesadnie ciężki (miałem sporą lustrzankę i niestety to jest problem na wakacjach) wymienny obiektyw opcjonalnie możliwość robienia panoramicznych zdjęć (teraz mam aparat z panoramicznym obiektywem, ale przy np. portretach zniekształca boki zdjęcia) możliwość kręcenia dobrych filmów FullHD opcjonalnie mogą być bajery typu WiFi, Bluetooth, DLNA itd. miło widziany ustawiane położenie ekranu, ale nie musi być koniecznie możliwość montażu statywu Proszę o pomoc. Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 (edytowane) Jak ma mieć wymienne obiektywy a nie być duży to ewidentnie wychodzi z tego bezlusterko. Zapomniałeś dodać najistotniejszej informacji - co zamierzasz fotografować. Jedna podpowiedź: "wszystko" to nie jet odpowiedź bo zbiór aparatów będzie wynosił 0 w tym budżecie. P.S. I nie byłbym sobą gdybym tego nie napisał : Sony RX10. Edytowane 28 Czerwca 2016 przez cooger Cytuj Link to post Share on other sites
misiekmr 0 Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 (edytowane) Aparat ogólnie będzie używany na wyjazdach nad morze, w góry, więc sceneria raczej oczywista osoby na tle plaży, zachodów słońca, jakichś dolin w górach. Czyli wychodzi na to, że muszę szukać "bezlusterkowca" z wymiennymi obiektywami.A Sony Alfa 6000 ? Edytowane 28 Czerwca 2016 przez misiekmr Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 (edytowane) A6000 to świetny aparat, tyle że w tym budżecie nie poszalejesz ze szkłami. Kit jak to kit, jasny nie jest, zaleta taka, że jest stabilizowany. W tym systemie jest za to genialny pejzażowy obiektyw 10-18mm. Tyle, że to jakieś 3000pln za sam obiektyw. Z drugiej strony to nie dużo skoro taki Voigtlander 15mm kosztuje również 3000 Generalnie poleciłym A6000, ale bez rozbudowy się nie obejdzie, zresztą jak z każdym bezlustrem i lustrzanką. Po prostu te obiektywy które są w kitach szału nie robią. Poczekaj za Bambo, on jest obcykany w bezlusterkach bardziej, instynktownie czuję, że należałoby szukać rozwiązania w mikro 4/3 jeżeli ma być opcja wymiany obiektywów i jakiś lepszy obiektyw na starcie. (Edit: spojrzałem w ten system i jasne to tam są tylko stałki, bez sensu, Sony lepsze) Fuji na pewno cenowo się nie zgra, Canona i Nikona wogóle nie ma sensu rozważać w bezlustrach. Paradoksalnie za 3500 byłoby łatwiej z lustrzanką bo taki tamron 17-50/2.8 kosztuje ok. 1300pln a to dobry obiektyw na start. Zostałoby 2000pln na jakieś podstawowe body. Generalnie wysokiej klasy kompakt IMO sprawdziłby się najlepiej, użytkowość będzie większa a przy okazji trudniej go zabrudzić w środku. Edytowane 28 Czerwca 2016 przez cooger Cytuj Link to post Share on other sites
misiekmr 0 Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Pierwszą część Twojej wypowiedzi zrozumiałem, ale drugą już gorzej Mikro 4/3, stałki ? To może ta Alfa 6000 to dobry trop, ale za bardzo nie rozumiem co powinienem kupić razem z tą Alfą, bo widzę różne zestawy np. "SONY A6000 + 16-50MM + 55-210MM" za 3400 zł , a czasami samo body za 2000 zł ? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) W bezlusterkach masz trzy wiodące systemy - Sony E, Fuji X i mikro 4/3 Olympusa i Panasonica. Dwa pierwsze pracują na typowych matrycach wykorzystywanych w lustrzankach o rozmiarze APS-C, trzecia na matrycach mikro 4/3. W teorii im większa matryca tym lepiej od strony jakościowej, ale nie ma co demonizować, w praktyce szczególnie jeśli dołożymy do tego kwestię jakości i jasności obiektywów a przy tym stabilizację to różnice się zacierają. Ba, przy gorszym świetle mniejsza matryca ze stabilizowanym obiektywem potrafi dać lepszy efekt finalny niż większa z niestabilizowanym. Co dalej - jakość obiektywów kitowych. Zazwyczaj te obiektywy to bardziej takie zapchaj dziury (znaczy zaślepki na otwór w aparacie) niż konkretne obiektywy. Obiektywy w kompaktach premium są często znacznie lepsze a już na pewno jaśniejsze i najczęściej ze znacznie większym zakresem ogniskowych. Zatem naturalna jest chęć wymiany obiektywu na lepszy optycznie a najlepiej kupić samo body i do niego dobry obiektyw. Niestety rynek obiektywów alternatywnych dla bezlusterek jest bardzo wąski - pojawiają się głównie obiektywy niszowe "artystyczne". W związku z tym do lustrzanek często da się kupić dobre obiektywy w znacznie niższej cenie niż do bezlusterek. O Fuji pewnie napisze Bambo, osobiście cenię bardzo ten system i samą markę, ale nie podjąłem trudu budowania systemu ze względu na ceny obiektywów - chociaż w sumie zoom UWA jest w podobnej cenie co w systemie Sony. O u4/3 nie wiem kto napisze, ale tak jak pisałem - spojrzałem na stronę i zoomy raczej ciemne a fajne jedynie stałki (obiektywy stałoogniskowe). O Sony mogę pisać ja bo akurat aparatów tej firmy używam od lat (co prawda DSLR i SLT, ale bezlusterka śledzę bo zmierzam ku temu rozwiązaniu powoli). Sony A6000 to świetny aparat właściwie pod każdym względem biorąc pod uwagę jego cenę. Ma dobry AF i świetne śledzenie obiektów, do obrazka nie bardzo się jest z czym przyczepić, ISO przyzwoite. Natomiast jeśli chodzi o obiektywy to tak jak w każdym innym systemie na starcie (w tym zestawie za ok.2500) dostajesz podstawowy obiektywik o typowej dla kitów jasności i zasięgu ogniskowej. Zaleta jest taka, że obiektyw jest stabilizowany więc pomaga to nieco przy dłuższych czasach naświetlania. Możesz też kupić za ok. 3500pln zestaw z drugim obiektywem - 55-200mm. Jest on jeszcze ciemniejszy a przy 200mm jest mało użyteczny. Prawie w ogóle. Sony dopracował się kilku ciekawych obiektywów - takich jak standardowy zoom 16-70mm/F4 SEL1670Z czy UWA 10-18/F4 a także malutka stałka 16mm/2.8 (nawiasem mówiąc niedługo będę miał taką nową na sprzedaż). Niestety dobre obiektywy kosztują - ten pierwszy blisko 4000pln, drugi 3000pln. Ostatni akurat jest tani bo ok. 800pln. Generalnie bezlusterka podobnie jak lustrzanki to systemy przeznaczone do rozbudowy - z kitowymi obiektywami prezentują najczęściej znacznie gorsze możliwości niż kompakty premium o podobnej cenie. W Twoim przypadku musisz pomyśleć czego właściwie chcesz i w którą stronę będziesz rozbudowywał zestaw. Na ten moment w Twoim budżecie zmieści się A6000 z kitem i do tego naleśnik 16mm/2.8 który czyni z tego aparatu malutkiego killera, tyle że bez zoomu. Mam nadzieję, że tym razem zrozumiale napisałem. Edytowane 29 Czerwca 2016 przez cooger Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Jeśli chodzi o micro 4/3 to tutaj prym wiedzie Olympus ze swoimi OM-D. Zaletami są mały rozmiar, cholernie szybki AF i doskonała stabilizacja. Korpusy są uszczelniane, z wysoką tolerancją na temperaturę, wodę i kurz. Obiektywy drogie i nie ma tu specjalnie żadnego rodzynka. Dobas uzywa i sobie chwali. Tyle że w zasadzie nie ma wyjścia. Są jeszcze kieszonkowe peny i Panasony ale tych malo wiem. Generalnie w tym budżecie teoretycznie najlepszy jakościowo obrazek da lustrzanka : D3200/D3300 + Sigma 17-50/2.8 (bardziej powtarzalna od Tamrona). Starczyloby jeszcze na świetnego Nikkora 35/1.8 G. Tyle że pod względem mobilności to byłby najgorszy możliwy wybór. (Widziałem ludzi którzy OM-D ze szkłami noszą w "nerkach") Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 @@cooger, dzięki za wywołanie do tablicy ale aż tak się nie czuje obeznany... Trzeba sobie zadać jedno ważne, zaj... ważne pytanie, czego tak na serio potrzebujesz. Czy będzie w tym dużo krajobrazu ? Czy tylko 2% ? Ogólne zastosowanie niewiele mówi, bo każdy przez to rozumie coś innego Wybór systemu to cholernie ważna rzecz, zwłaszcza patrząc na wydatki, które będziesz ponosił w przyszłości, oczywiście jeśli się mocniej wkręcisz, jeśli ma to być aparat żeby pocykać fotki tylko raz na jakiś czas na wyjeździe etc. to nie się co pchać w rozwiązania systemowe, tylko kupić kompakt premium, który da obrazek o porównywalnej jakości, a czasem i lepszy niż bezlustro z kitowymi szkłami. Ale... ale, nie ma też co od razu się załamywać, ani demonizować tych ciemniejszych kitowych szkieł, po 1. nie każdego stać na szkła ze stałym światłem 2.8 albo i lepszym, 2. Wiadomo, że f/3.5 czy 5.6 niesie ze sobą pewne konsekwencje, ale są też i solidne kity. Co ja bym wybrał w takim budżecie ? Pewnie Olympusa E-M10 Mk2 z zestawem 2 szkieł: 14-42 II i 40-150 - ok tu cena chyba 3700zł wychodzi, ale może uda się gdzieś taniej. Ja wiem, że szeroki kąt da ekwiwalent 28mm, wiem, że ciemno, ale jest pełna uniwersalność i jeden z najlepszych korpusów na rynku. Albo.. E-M10 Mk2 z 14-42 i dokupiłbym 25/1.7 Panasa. Fuji nie polecę nikomu z czystym sumieniem ten system ma swoje wady i zalety, jest specyficzny, a cenami potrafią zawstydzić dosłownie wszystkie inne systemy jest co prawda super oferta na X-T10 z XC16-50 (3tys), ale właśnie szkło to XC, a nie XF, czyli nie dość, że nie produkowane w JP to jakościowo mocno średnie. Sony A6000 to super aparat, ale ja stając przed wyborem, miałem straszny problem jak chodziło o szkła i tu już kwestia bardzo indywidualna, co kto potrzebuje, dokładnie opisał to cooger jak się to przedstawia w tym systemie. Z Panasonica jedyny o którym mogę coś powiedzieć, bo miałem ostatnio w rękach to GX80 z 12-32, jest spoko, jest bardzo spoko, a do filmowania tym bardziej. Oczywiście jak zaczniesz się bardziej zagłębiać w te systemy to dowiesz sie o adapterach i możliwości korzystania ze szkieł z innych systemów, w >90% pozostaje ostrzenie i ustawianie wszystkiego w trybie manual, ale to też sprawia sporo frajdy. Koniec końców, jeśli jesteś wciąż przekonany, że potrzebujesz bezlustra to moje propozycje znasz Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 No to masz komplet wiedzy. Ja tylko dodam od siebie, że 24mm a 28mm (przeliczając na FF) to spora różnica w krajobrazie. A teraz czekamy na werdykt Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Żeby wprowadzić dodatkowy niepokój 24mm a 28mm (przeliczając na FF) to spora różnica w krajobrazie To ok 9 stopni - czyli w ch.. , a jak chodzi o fotki z gór to jeszcze więcej niż w ch.. a czasem to za ekwiwalent 21 albo 18mm to człowiek ma ochotę się.. y... oddać 18(27)mm/2 vs 16(24)/3.5 (w rzeczywistosci 16-50/3.5-5.6) - przed takim wyborem kiedyś stanąć musiałem.. Oczywiście, że najlepiej mieć oba.. Ba ! Najlepiej to mieć 18-35/1.8, albo 17-50/2.8. Ale czy na pewno ? Wszystko kwestią potrzeb, kasy... no i chwili Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 No i się naprodukowaliśmy a autor wątku nawet nie poinformował co wybrał. Mało to motywujące. Cytuj Link to post Share on other sites
misiekmr 0 Napisano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, niestety nie miałem czasu aby się udzielać. Nie poinformowałem jeszcze co wybrałem, ponieważ nie wybrałem . W sumie to podjąłem decyzję czego w ogóle chce, a mianowicie: proszę o najlepszą propozycję do 3500 zł tj. Sony Alfa 6000 i do tego jakiś "krótki" obiektyw do portretów np. nad morzem + obiektyw z zoomem i będe zadowolony. Jedynie co mnie martwi to jak szeroki obraz dadzą takie obiektywy, żeby mi się cała rodzinka zmieściła na zdjęciu z jakimś tłem . Pozdrawiam serdecznie i proszę o propozycję. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 26 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Hmmm o A6000 już wszystko co miałem do napisania napisałem. Dojechał mi ten obiektyw 16/2.8. Cena forumowa: 599pln. Nowy, markowany jako Hasselblad. Gwarancji brak bo to zakup z USA. Cytuj Link to post Share on other sites
misiekmr 0 Napisano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Właśnie nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chodziło Ci o zestaw "Sony A6000 + Sony 16-50mm f/3,5-5,6 OSS + Sony E 55-210mm f/4,5-6,3 OSS" ? I ten pierwszy obiektyw jest średni,a drugi z zoomem za ciemny ? Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 26 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Chodziło mu , że ma do sprzedania stałkę 16mm o świetle 2.8. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 26 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Ten drugi obiekty według mnie nie ma sensu. Jesli już to kupić z kitowym obiektywem i do tego stałke. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts