j.lsn 0 Napisano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Hej Potrzebuję pomocy, ponieważ stanęłam przed trudnym wyborem, a niestety nie znam się na sprzęcie na tyle, żeby samodzielnie podjąć decyzję.Pracuję w Archicadzie i Artlantisie, mój obecny laptop to HP Pavilion Sleekbook 15 (i3-2375M, 1,50 GHz, 2 rdzenie, 4 GB RAM-u, Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB). Nosiłam się już od pewnego czasu z zamiarem zamiany go na używanego maka, ale......ostatnio otrzymałam prezent w postaci laptopa HP 255 G4 N0Z75EA http://www8.hp.com/pl/pl/products/laptops/product-detail.html?oid=8883017#!tab=specs (AMD A6-6310, 4 rdzenie, 4 GB RAM-u, AMD Radeon R4, HDD 500 GB).Mogę więc a) zostawić HP 255 lub b) sprzedać HP i dołożyć trochę do używanego Macbooka. Stąd moje pytania:1. Czy różnica pomiędzy moim Pavilionem a HP 255 będzie w ogóle odczuwalna podczas pracy? Nie ukrywam, że aktualny sprzęt doprowadza mnie do szału, szczególnie podczas renderowania w Artlantisie, które zajmuje wieki, z kolei Archicad wyrzuca mnie do pulpitu, jeśli wstawię do projektu wiele obiektów -.-'2. Jeśli nie, to czy kupno używanego Macbooka ma sens? Teoretycznie po przejrzeniu ofert na Allegro wygląda na to, że za 2600 zł mogłabym kupić maka z dyskiem SSD, 8 GB RAM-u i i5. Czy to byłaby konfiguracja na lata? System operacyjny nie ma dla mnie znaczenia - poradzę sobie z oboma, nie przeraża mnie też używana bateria, bo i tak zwykle pracuję na ładowarce. W miarę możliwości nie chciałabym przekraczać kwoty 2800 zł, z drugiej strony nie chcę też za rok znów myśleć o wymianie sprzętu.Serdecznie dziękuję za wszystkie porady i uwagi, byłoby świetnie, gdybyście znaleźli czas pomóc mi podjąć decyzję Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Macbooki to w większości 'zabawki', za mocny sprzęt od Apple trzeba sporo zapłacić. W tym roku i następnych wyjdzie dużo nowych podzespołów, większość kupionego sprzętu, tym bardziej używanego, za rok czy dwa będzie mocno w tyle z wydajnością. Na twoim miejscu sprzedałbym to co obecnie masz i kupił nowego, lub w miarę niedawno kupionego laptopa. Jeżeli zależy ci na wydajności to miej na uwadze, że w cenie Macbooka znajdziesz o wiele wydajniejszy sprzęt, jeżeli zależy ci jednak na designie Apple'a to proszę bardzo, kupuj. Cokolwiek później zadecydujesz napisz tutaj na forum, z wyborem konkretnych modeli na pewno spece pomogą. Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Ani ten HP ani Macbook nie da Ci odczuwalnego wzrostu wydajności. HP może być nawet wolniejszy. Szukaj laptopa z 8 wątkowym i7 HQ lub MQ. Cytuj Link to post Share on other sites
Misio-Jedi 18 Napisano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 (edytowane) Musisz mieć 8GB pamięci jak chcesz żeby ci płynnie chodziło przy dużej ilości obiektów w scenie. A do szybkiego renderowania to raczej komputer stacjonarny. Ewentualnie jakiś używany laptop-stacja robocza np. Dell Precision. http://allegro.pl/dell-precision-m4600-i7q-8gb-240ssd-quadro-fhd-dok-i5951460895.html że w cenie Macbooka znajdziesz o wiele wydajniejszy sprzęt Nie prawda. Sprawdź ile kosztują wysokiej klasy laptopy Dell Latitude, Lenovo Thinkpad, HP Elitebook. Macbooków nie należy porównywać do marketowych laptopów za 2000zł. (Mam na myśli Macbooki Pro z wyświetlaczem Retina) Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Misio-Jedi Cytuj Link to post Share on other sites
Dzonzi 49 Napisano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Przecież macbooki to nie tylko wydajność cpu, ale wszystkie parametry. W cenie macbooka nie da się kupić tak dobrego lapka z windowsem, bo po prostu nie istnieją Cytuj Link to post Share on other sites
Misio-Jedi 18 Napisano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 No na pewno nie da się kupić z tak dobrym wyświetlaczem w tej cenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Dzonzi 49 Napisano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Nie tylko z wyświetlaczem, ale i wymiarami, jakością wykonania, baterią.... Macbooki to klasa sama w sobie. Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Retina w Maczkach to żaden super wyświetlacz. Szczególnie do pracy. Do pracy dobry wyświetlacz to EIZO lub NEC - i w przypadku pracy na laptopie w domu proponuję do takowego podłączać. I tutaj nie ma co się rozwodzić. Na 15 calach to sobie można oczy zamęczyć. Co do RAMu : W przypadku wizualizacji osiedla z trawskiem i displacementami 16 może być mało. Kwestia projektu. Co do: http://allegro.pl/dell-precision-m4600-i7q-8gb-240ssd-quadro-fhd-dok-i5951460895.html Wykonanie itd. fajne ale to jest starszy procek, chyba ze starszym zestawem instrukcji. Poszedłbym w nowsze konstrukcje choćby jakiegoś gamingowca z 8 wątkowym prockiem, 16GB RAM. SSD dokupić osobno. Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 To ile maksymalnie możesz wydać? Sam dysk SSD to koszt na poziomie 350 zł - Crucial MX200, 250 GB. Cytuj Link to post Share on other sites
j.lsn 0 Napisano 2 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Hej Przede wszystkim dziękuję Wam za czas poświęcony na pomoc w mojej sprawie. Poniżej kilka uściśleń.Zdaję sobie sprawę, że komputer stacjonarny byłby pewnie najlepszym wyjściem z sytuacji, niestety z uwagi na specyfikę mojego zajęcia potrzebuję urządzenia mobilnego. Idealnym rozwiązaniem byłoby posiadanie mocnej stacjonarki i dodatkowo czegoś przenośnego do prezentacji efektów pracy, ale niestety - wszystko rozbija się o niewielkie możliwości finansowe.A skoro już o tym, tak jak wspominałam, nie chciałabym przekraczać skromnej kwoty 2800 zł. Nie orientowałam się jeszcze na popularnym serwisie aukcyjnym, jakiej sumy mogę +/- oczekiwać ze sprzedaży HP 255, a to będzie dość istotna część moich zasobów Do pracy dobry wyświetlacz to EIZO lub NEC - i w przypadku pracy na laptopie w domu proponuję do takowego podłączać. I tutaj nie ma co się rozwodzić. Na 15 calach to sobie można oczy zamęczyć. Co do RAMu : W przypadku wizualizacji osiedla z trawskiem i displacementami 16 może być mało. Kwestia projektu. Osiedla niestety (na szczęście?) chyba mi nie grożą, a na pewno nie w tym życiu W 99% przypadków ograniczam się do brył domów + wnętrz. Z zamęczeniem oczu oczywiście się zgadzam, ale w danym momencie zdecydowanie bardziej dokucza mi długi czas reakcji programu i renderowania wizualizacji (!!!). Rzeczone względy finansowe raczej w najbliższym czasie nie pozwolą mi na kupno monitora, nie oczekuję też, że w granicach budżetu znajdę mocarną maszynę rodem z biur projektowych w stolicy Chciałabym po prostu przyspieszyć pracę: jako osoby obeznane w temacie pewnie jesteście w stanie sobie wyobrazić, jak to teraz wygląda na moim laptopie o ww. specyfikacji. A skoro aktualnie jakoś daję radę, to nawet bardzo wyważony i umiarkowany upgrade bardzo mnie ucieszy. Long story short: nie wymagam wiele Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 2 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Nie orientowałam się jeszcze na popularnym serwisie aukcyjnym, jakiej sumy mogę +/- oczekiwać ze sprzedaży HP 255, a to będzie dość istotna część moich zasobów To się zorientuj i przyjdź wtedy. Bo tutaj każda stówka ma znaczenie i pozwoli kupić coś lepszego. Ten Dell wyżej jest spoko ale ma leciwego procka. Będzie szybszy , to na pewno ale nie zyskasz aż tyle co z nowymi 8 wątkowcami. Cytuj Link to post Share on other sites
j.lsn 0 Napisano 2 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 To się zorientuj i przyjdź wtedy. Bo tutaj każda stówka ma znaczenie i pozwoli kupić coś lepszego. Ten Dell wyżej jest spoko ale ma leciwego procka. Będzie szybszy , to na pewno ale nie zyskasz aż tyle co z nowymi 8 wątkowcami. Ok. Sądzę, że 1400 zł mogę uzyskać ze sprzedaży, zatem chciałabym zamknąć inwestycję w 2500 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Ustal więc ostateczną kwotę jaką możesz przeznaczyć na kupno laptopa (po wszystkich sprzedażach itd). Jeśli chcesz odczuć różnicę w komforcie pracy niestety trzeba trochę wydać. Monitor też ustal sobie za cel na przyszłość, o oczy też trzeba dbać już pomijając całą wygodę i wydajność pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
abuk111 0 Napisano 4 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Witam! Nie chce praktycznie dublować tematu, mam nadzieje że doradzicie tutaj, w odpowiedzi Jestem studentem architektury i po 3 latach męczenia się ze starym laptopem postanowiłem w końcu usprawnić sobie pracę poprzez zakup nowego sprzętu. Z racji na to, ze mieszkam w akademiku i potrzebuje dużej mobilności sprzętu, żadna stacjonarka nie wchodzi w grę i muszę zdecydować się na laptopa. Teraz konkrety: 1) Kwota przeznaczona na zakup: 3000-3500zł 2) Rozmiar matrycy: mile widziane 17 cali dla większego komfortu pracy, ale 15 też jest akceptowane. Koniecznie matowa matryca i rozsądne kąty widzenia 3) Główne zastosowanie: Główne zastosowanie: praca w programach AutoCad, Archicad, Sketchup (te trzy najczęściej działają w tym samym czasie) + okazjonalnie Photoshop, 3ds Max i Corel Draw. Renderingi wykonuje w Sketchupie + Vray. 4) Miejsce użytkowania: akademik -> dom rodzinny -> uczelnia i tak w koło 5) Wymagania specjalne: matowa matryca, mile widziany duży dysk twardy, z pamięcą SDD. Myśle, że 8gb to minimum 6) Osobiste preferencje: brak 7) Speracyjny: Windows 1ystem o0 - czy razem z laptopem czy osobno nieistotne, byle nie przekroczyć budżetu Prosiłbym również, oprócz podania konkretnego modelu, o krótki opis ogólnej specyfikacji laptopa. Na których podzespołach skupić się szczególnie, jakich marek unikać, jaki typ procesora, grafiki itd. Z góry dzięki za odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 5 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Na których podzespołach skupić się szczególnie, jakich marek unikać, jaki typ procesora, grafiki itd. 1. Procesor - jak najmocniejszy pojedynczy wątek ważny w procesie tworzenia + wielowątkowość przy renderze. Czyli 4, 8 wątkowy rdzeniowy i7 HQ, QM z nowszych serii 4xxx,5xxx,6xxx z dość wysokim zegarem. 2. RAM - im więcej tym lepiej. 16GB to rozsądne minimum. 3. Dyski - dobrze , żeby lapek miał miejsce na dwa, jeden SSD i drugi HDD. SSD co najmniej 128GB , żeby postawić na nim system i wgrać cały soft do pracy. Praca będzie duuuużo szybsza. 4. GPU jeśli nie potrzebujesz nowinek Quadro to nie ma co kartą się przejmować. Takie 850M styknie w zupełności. No i dalej - chłodzenie. Żeby nie było tak że procek w trakcie renderu zbija taktowanie bo się poci. Marki? Dell, HP. Ale z tymi podzespołami chyba nie do zrobienia i raczej Lenovo, Asus, ew MSI (podobno się grzeją). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
j.lsn 0 Napisano 5 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Ustal więc ostateczną kwotę jaką możesz przeznaczyć na kupno laptopa (po wszystkich sprzedażach itd). Jeśli chcesz odczuć różnicę w komforcie pracy niestety trzeba trochę wydać. Monitor też ustal sobie za cel na przyszłość, o oczy też trzeba dbać już pomijając całą wygodę i wydajność pracy. Ok, już podałam wyżej - 2500 zł. Zdaję sobie sprawę, zwłaszcza po zapoznaniu się z sugestiami w powyższym poście, że to niewiele, ale niestety tylko tyle mogę przeznaczyć. Mam nadzieję, że coś da się znaleźć Cytuj Link to post Share on other sites
Unlucky_Damian 9 Napisano 6 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Możesz zastanowić się nad: Asus R556LJ i5-5200U/12GB/120+1000GB/Win10 1) Większa ilość RAM'u oraz ssd który poprawi komfort pracy 2) Procesor który powinien sobie dać radę 3) Posiada system Niekompetencja // _Skipper_ Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 7 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Niestety nie masz pojęcia o czym piszesz Damian a sam lapek do grafiki nie nadaje się w żadnym stopniu. Autorka nawet nie odczuje różnicy. Nie mam pojęcia - nie wypowiadam się, ok? Ok, już podałam wyżej - 2500 zł. Szukaj używek z procesorem i7 HQ lub QM - 8 wątków. (im nowszy tym lepszy), 16 GB RAM oraz miejscem na SSD oraz HDD. Cytuj Link to post Share on other sites
Dudek64 0 Napisano 7 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Ani ten HP ani Macbook nie da Ci odczuwalnego wzrostu wydajności. HP może być nawet wolniejszy. Szukaj laptopa z 8 wątkowym i7 HQ lub MQ. Na jakiej podstawie mówisz że HP może być wolniejszy? Wiesz że procesor AMD osiąga lepsze wyniki w benchmarkach? Do tego laptop HP posiada dedykowaną kartę graficzną. Niekompetencja // _Skipper_ Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 7 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Luźno rzuciłem. "Może być". Nie orientuję się w tak słabych układach. Nie wiem w jakich bechmarkach i szczerze mówiąc mnie to nie interesuje. Praca to nie nabijanie punktów w benchmarkach a procesory AMD mają żenująco słaby wątek. Jeśli ktoś używa benchmarków do sprawdzenia , który procesor będzie lepszy do pracy zwyczajnie nie ma o tym pojęcia. Być może jest mocniejszy, na pewno jednak nie na tyle by komfortowo pracować i odczuć różnicę więc ta kwestia moim zdaniem jest nieistotna w tym temacie. Cytuj Link to post Share on other sites
Jozio 28 Napisano 7 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Nie możesz poczekać chwilę i odłożyć z 2 tysiące dodatkowo?Do pracy o której mówisz nie ma sensu lapek za 2500... Macow nie lubię wiec sie nie wypowiadam :-) Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 7 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Amd, benchmarki i inne bzdury...Masz dwa wyjścia.Możesz dołożyć do budżetowego Asusa R510, którego jedyną zaletą jest wydajność. Za ponad 3 tyś kupisz Lenovo Y700-15 z matrycą IPS (pokrycie przestrzeni barw nie powala), i5 (4 fizyczne rdzenie), 8 gb pamięci RAM (maksymalnie 2x16 GB), GTX 960M i interfejsem M.2. Lekko dopłacając możesz kupić konfigurację z i7. Ten model posiada tragiczny dysk twardy, więc decydując się na niego, warto już planować zakup SSD. To tyle, jeżeli chodzi o nowe laptopy.Drugie wyjście to kupno używanej, mobilnej stacji roboczej - kolega już wyczerpał temat. Cytuj Link to post Share on other sites
j.lsn 0 Napisano 7 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Nie możesz poczekać chwilę i odłożyć z 2 tysiące dodatkowo? Prowadząc działalność w niezbyt dużym mieście, odprowadzając płatności z nią związane i mając dzieci na pokładzie obawiam się, że to nie będzie chwila ;p Tak jak napisałam wcześniej, zdaję sobie sprawę, że konfiguracja sprzętu z tej półki cenowej nie powali mnie na kolana, ale w porównaniu z aktualnym laptopem na pewno i tak zrobi kolosalną różnicę. Dziękuję Wam za wypowiedzi, mniej więcej wiem już, czym się kierować podczas poszukiwań. Przejrzałam oferty używanych mobilnych stacji roboczych i myślę, że stanie na którejś z nich. Większość z pasujących mi cenowo to Delle - rozważać kupno czy raczej unikać tej konkretnej marki? Dzięki za pomoc i poświęcony czas! Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 7 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Dell jest ok, ale w ciemno nic nie kupuj. Podaj tutaj swoją propozycję, a my ją ocenimy. Cytuj Link to post Share on other sites
Misio-Jedi 18 Napisano 9 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 nie oczekuję też, że w granicach budżetu znajdę mocarną maszynę rodem z biur projektowych w stolicy To ty chyba nie wiesz na czym pracują biura projektowe "w stolicy" Dell jest OK, szczególnie jeśli to Precision albo Latitude. Skipper, błagam - jak już polecasz Lenovo do pracy to tylko ThinkPad. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts