Skocz do zawartości

Przyzwoity smartfon w granicach 500 zł ??

Recommended Posts

Witam,

Szukam prostego ale przyzwoitego smartfona. Rozejrzałem się w temacie ale problem jest taki że praktycznie każdy mówi co innego niemalże jakby wszyscy obcowali z innymi telefonami mimo że mieli ten sam model. Poza tym gdy czytam artykuły typu "smartfon do xxx zł" to wszystko brzmi ok dopóki nie zjedzie się do komentarzy gdzie uzytkownicy mówią kompletnie co innego i wtedy już nie nie wiadomo. Np jedni mówią ze lumia 550 fajnie działa na płynnym Windowsie a zaraz potem inni że wolna zamula i porażka. To jak to jest, przecież to widać czy chodzi płynnie czy nie, używali tego samego telefonu? Albo, jedni mówią że Xiaomi Redmi2 super i nic lepszego za tą cenę nie ma a inni podkreślają że telefon zabija wszystkie aplikacje w tle podczas rozmowy. No to masakra jeśli to prawda. Zdecydujcie się ludzie.

Czy naprawdę nie ma prostego telefonu który jest OBIEKTYWNIE przyzwoity dla niewymagającego użytkownika?

Moje postulaty są po prostu praktyczne:

- ma dzwonić, ma mieć normalny głośnik

- ma smsować

- ma mieć wymienną, przyzwoitą baterię która wytrzyma z 2 dni umiarkowanego użytkowania (nie używam telefonu intensywnie, głównie wtedy gdy chce zabić czas tj gdy gdzieś jade, w dużej kolejce, by coś sprawdzić w necie gdy nie chce mi sie włączać kompa, itp).

- ma mieć przyzwoity aparat tylny tj taki który zrobi przyzwoite zdjęcie (w normalnym oświetleniu) na wakacjach które można oglądać na kompie lub komuś pokazać (nie zależy mi na filmach). Przedni aparat w ogóle mnie nie obchodzi.

- ma mieć sprawnie działający system operacyjny, ma się nie krzaczyć, nie wieszać itp. Obojętnie mi jaki to system. Byle działał

- chce korzystać z internetu głównie po to by coś sprawdzić, poczytać, wysłać maila, itp, nie zależy mi na odtwarzaniu filmów ani na grach. 

- chce korzystać z typowych aplikacji typu facebook, twitter, jakdojade, google maps, itd

- ma być poręczny, nie duży, najlepiej cienki (mnie niż 10mm), nie znosze grubasów co wypyachają kieszenie lub telefonów-tabletów

- ma mieć slot na kartę pamięci. koniecznie

- ma mieć przyzwoity odtwarzacz muzyki

- nie zależy mi na grach ani żadnych bajerach

- nie zależy mi na odpicowanym systemie z mnóstwem zbędnych aplikacji które mnie nic nie obchodzą

Myśle że nie wymagam zbyt wiele ale to co chce mieć to ma po prostu działać.

Jest kilka telefonów w ten deseń ale jak to zwykle bywa każdy czegoś tam nie ma, co jest raczej żałosne, bo mówię tu o podstawowych funkcjach (brak slotu na karty? niewymienna bateria? serio?)

Kilka osób przekonuje mnie do iPhona że jest taki niezawodny i w ogóle. Mówią że lepiej kupić nawet używke niż nowego taniego androida który zwolni i stanie pół roku. Nie wiem, może.

Pomożecie?

Edytowane przez yorobson

Moim zdaniem przy takim budżecie i takich wymaganiach najlepsza będzie któraś z Lumii, ale koniecznie z tych z WP 8.1,np.: Lumia 640, miałem ją pół roku, bez problemu 2 dni wytrzymywała i zostawało ok. 20-30% na koniec 2 dnia przy sporadycznym przeglądaniu internetu (2-3h na dzień), szybki system nie zawieszający się, slot na kartę jest, tylko że jest większa, bo ma 5 cali, ale mi całkiem dobrze leżała w dłoni, a nie mam zbyt wielkich :) z Androida w tej cenie to P8 lite(ale też ma 5"), ale bateria to szkoda słów, tak samo iphony też nie grzeszą pracą na baterii no i nie mają wymiennych :)

Edytowane przez matej64

P8 lite.

Tez mi to przyszło do głowy, ale zobacz

przyzwoitą baterię która wytrzyma z 2 dni umiarkowanego użytkowania

Ale w sumie, jak autor pisze, że nie używa intensywnie to Huawei będzie idealny.

A jeśli nie to zostaje Lumia, np 640 

Moim zdaniem przy takim budżecie i takich wymaganiach najlepsza będzie któraś z Lumii, ale koniecznie z tych z WP 8.1,np.: Lumia 640, miałem ją pół roku, bez problemu 2 dni wytrzymywała i zostawało ok. 20-30% na koniec 2 dnia przy sporadycznym przeglądaniu internetu (2-3h na dzień), szybki system nie zawieszający się, slot na kartę jest, tylko że jest większa, bo ma 5 cali, ale mi całkiem dobrze leżała w dłoni, a nie mam zbyt wielkich :) z Androida w tej cenie to P8 lite(ale też ma 5"), ale bateria to szkoda słów, tak samo iphony też nie grzeszą pracą na baterii no i nie mają wymiennych :)

Oprócz tej Lumii 640 rozważam..

Honor Holly

LG F60

Galaxy Ace 4

LG Spirit

Moto E 2

Galaxy J1

Galaxy S3

Jeśli ktoś ma jakieś inne sugestie to śmiało

Szukaj okazji P8 lite.

Nie znajde tego w granicach 500zł

Jeżeli nie potrzebujesz dużo pamięci wbudowanej to Moto E2 (tylko 8 gb, z czego zostaje około 3,5 gb)

Ja na Twoim miejscu szukałbym P8 Lite - wydajny smartfon jak za te pieniądze, bateria kiepska, ale do podstawowych czynności wystarczy, zawsze można kupić powerbank.

Nie znajde tego w granicach 500zł

Jeśli dobrze poszukasz to znajdziesz nową sztukę z przedłużenia umowy na OLX/ALLEGRO

Jest to dosyć stary model. Gdzie go widziałeś? Wydaje mi sie, że ten model nie jest produkowany

Jak to gdzie? Poszperałem w necie i znalazłem. Jest do kupienia.

Poza P8 lite lub Moto E2 nic innego wg was nie warto?

Edytowane przez yorobson

P7 jest na olx.pl od 500zł wzwyż. Wiadomo że nie nówki ale na gwarancji.

Mnie nie przeszkadza że telefon jest starszy. Zależy mi na czymś sprawdzonym i solidnym dlatego rozważam Lumie 640, Galaxy S3, Huawei P7 i Moto E2. Dzięki za propozycje P8, też to rozważe.

L640

Jeśli nie przeszkadza Ci to, że w sklepie Windows jest mniej aplikacji niż w Androidzie.

Skąd ten trend?

Są tego plusy i minusy. Bateria wymienna podlega 6-miesięcznej gwarancji, a niewymienna podlega takiej gwarancji, która trwa tyle, ile gw. telefonu. W przypadku P8 jest to okres 36 msc. W każdej chwili możesz wysłać telefon na gwarancję i wymienią baterię na nową.