Skocz do zawartości

Umiejscowienie wentylatorów.

Recommended Posts

Cześć,

Dokupiłem ostatnio dwa wentylatory i chłodzenie cpu. Zamontowałem je w ten sposób: (czerwone strzałki- wentylator wypychający powietrze niebieskie strzałki- wentylator wpychający powietrze)

http://i.imgur.com/Lr44MYJ.jpg

Dół: Arctic F12, do CHA_FAN1

Przód: Dołączony do obudowy, do kontrolera

Tył: Biały ( chyba lepszy ) dołączony do obudowy, do molexa

Góra: SilentiumPC Mistral 140 do PWR_FAN1

Bok: Dołączony do obudowy, do kontrolera z przodu obudowy

Chłodzenie cpu: wentylatorki podłączone do CPU_FAN1

Procesor: i5 4670k

Płyta: Asrock z87 pro4

Pamięć: 2 x 4GB DDR3

Grafika: Asus gtx 770 2gb

Zasilacz: Ocz 600w

Monitor: Lg full hd

Obudowa: Zalman z9 plus

Chłodzenie CPU: SilentiumPC Grandis XE1236

Wszystko jest dobrze? Zmienilibyście coś?

I przy okazji zapytam. Jestem w trakcie czytania różnych poradników dotyczących podkręcania, ponieważ do tego celu dokupiłem to chłodzenie. Natknąłem się również na artykuł o zdemontowaniu ihsa i nałożenie lepszej pasty. Czytałem również, że ludzie maksymalnie podkręcają i5 4670k do 4,5ghz. Czy taki zabieg z ihsem by mi się na coś przydał?

Wszystko jest dobrze? Zmienilibyście coś?

Jak wypada wentylator na boku? bo jeśli kieruje powietrze na chłodzenie cpu to ma minimalny wpływ na temperatury, chyba że część powietrza trafia też na GPU

Czytałem również, że ludzie maksymalnie podkręcają i5 4670k do 4,5ghz. Czy taki zabieg z ihsem by mi się na coś przydał?

Większość ludzi nie potrzebuje więcej niż 4,5GHz

Do tego często przy tym taktowaniu napięcie zbliża się do 1,3V 1,35V którego ludzie nie zalecają przekraczać (oczywiście, to tylko gadanie)

Jeśli masz dobrą sztukę procesora, który przy powiedzmy 1,25V lub niżej jest całkowicie stabilny na 4,5GHz możesz pomyśleć o skalpowaniu i wtedy dobijesz może o te 200/300MHz

Dla niektórych to się nie opłaca, do tego ryzyko uszkodzenia procesora i utraty gwarancji

Najlepiej podkręć i sprawdź

Jeśli nie przekraczasz temperatur 80 na rdzeniach to jest ok