m1804 0 Napisano 22 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Cześć, Dokupiłem ostatnio dwa wentylatory i chłodzenie cpu. Zamontowałem je w ten sposób: (czerwone strzałki- wentylator wypychający powietrze niebieskie strzałki- wentylator wpychający powietrze) http://i.imgur.com/Lr44MYJ.jpg Dół: Arctic F12, do CHA_FAN1 Przód: Dołączony do obudowy, do kontrolera Tył: Biały ( chyba lepszy ) dołączony do obudowy, do molexa Góra: SilentiumPC Mistral 140 do PWR_FAN1 Bok: Dołączony do obudowy, do kontrolera z przodu obudowy Chłodzenie cpu: wentylatorki podłączone do CPU_FAN1 Procesor: i5 4670k Płyta: Asrock z87 pro4 Pamięć: 2 x 4GB DDR3 Grafika: Asus gtx 770 2gb Zasilacz: Ocz 600w Monitor: Lg full hd Obudowa: Zalman z9 plus Chłodzenie CPU: SilentiumPC Grandis XE1236 Wszystko jest dobrze? Zmienilibyście coś? I przy okazji zapytam. Jestem w trakcie czytania różnych poradników dotyczących podkręcania, ponieważ do tego celu dokupiłem to chłodzenie. Natknąłem się również na artykuł o zdemontowaniu ihsa i nałożenie lepszej pasty. Czytałem również, że ludzie maksymalnie podkręcają i5 4670k do 4,5ghz. Czy taki zabieg z ihsem by mi się na coś przydał? Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 22 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Wszystko jest dobrze? Zmienilibyście coś?Jak wypada wentylator na boku? bo jeśli kieruje powietrze na chłodzenie cpu to ma minimalny wpływ na temperatury, chyba że część powietrza trafia też na GPU Czytałem również, że ludzie maksymalnie podkręcają i5 4670k do 4,5ghz. Czy taki zabieg z ihsem by mi się na coś przydał?Większość ludzi nie potrzebuje więcej niż 4,5GHz Do tego często przy tym taktowaniu napięcie zbliża się do 1,3V 1,35V którego ludzie nie zalecają przekraczać (oczywiście, to tylko gadanie) Jeśli masz dobrą sztukę procesora, który przy powiedzmy 1,25V lub niżej jest całkowicie stabilny na 4,5GHz możesz pomyśleć o skalpowaniu i wtedy dobijesz może o te 200/300MHz Dla niektórych to się nie opłaca, do tego ryzyko uszkodzenia procesora i utraty gwarancji Najlepiej podkręć i sprawdź Jeśli nie przekraczasz temperatur 80 na rdzeniach to jest ok Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 22 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Dasz radę jakoś inaczej upchnąć te kable? Na zdjęciu nie widać dokładnie czy masz je ułożone za tacką płyty głównej, jeżeli nie to spróbuj ja tam ułożyć, to Ci poprawi cyrkulacje powietrza w obudowie. Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Co do kierunku nadmuchu nie ma zastrzeżeń, jednak może się okazać, że boczny generuje więcej hałasu niż daje faktyczną korzyść ze spadku temperatury. Cytuj Link to post Share on other sites
zulugula11 203 Napisano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Poukładaj przewody,pospinaj je i te co się da puścić to po nie widocznej stronie .A zasilacz daj wentylatorem do dołu co ci na grafikę nie będzie wiało . Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Wentylator w zasilaczu wyciąga powietrze z budy, a nie nawiewa. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts