Skocz do zawartości

Pomoc w doborze ptocesora.

Recommended Posts

Witam!Chcialbym poradzić się co do wyboru procesora.A mianowicie, zastanawiam się nad i5 4690, a i7 4790k.Dlaczego nie i 5 z k, a i 7? Juz tlumacze.Posiadam płytę główną B85-G43 Gaming i poki co nie cgcialbym jej wymieniać...Teoretycznie więc wybór powinien byc prosty, bo jeśli nie płyta z serii Z, to tylko proc z zablokowanym mnożnikiem.Jrdnakże na płytach z "niższymi chipsetami" jest możliwość ustawienia na sztywno maksymalnej wartości mnożnika funkcji turbo.Dla i5 z k i bez bedzie to 39, więc żadnych kożyści z doplaty do 4690k nie mialbym.Jednak w przypadku i7 sytuacja jest inna bo wersja bez k ma taktowania 3,6 - 4ghz, ale wersja z k to juz 4 - 4,4 ghz. Wiec nawet na płycie z chipsetem B mógłbym ustawić taktowanie na 4,4 ghz wlasnie wybierając maksynalny mnożnik turbo. Czy w takim razie bylaby to opłacalna inwestycja? Chciałbym, aby obyło sie bez wymiany platformy jak najdłużej.Zdaje sobie sprawę, że na płycie Z istnieje możliwość wiciśnięcia nawet 4,8 ghz, ale czy te 4000 mhz jest warte kasy, którą musialbym wydać na wymiane płyty?Wydajność w grach i7 4,4 ghz i tak byłaby ponad 20 kilka% wyższa niż i5 4690 ustawionego na 3,9.Według testów na pclab nawet kiedy oba procesory są taktowane bazową częstotliwością to wydajność i7 w grach jest wyższa o ok 13%. Oczywiście bazowe taktowanie i 7 również jest większe, ale zegar w zegar i tak będzię to jakieś 10%, więc dodatkowe wątki czasem jednak przydają sie w grach, a z czasem myśle, że różnica będzie coraz większa...Uff. Ale się rozpisalem... Ale mam nadzieje, że wyczerpałem temat z mojego puntku widzenia.Teraz pytanie do Was, czy mam w tym rację i czy opłaca się dołożyć i to dość sporo...Czy lepiej jednak i5?Dodam, że chcialbym pptem kupić potem 980ti - używanego, bo pewnie będzie teraz wysyp na allegro ze wzgledu na premiere serii 10xx i ceny pewnie tez będą spadać...Proszę o szybką odpowiedź na i z góry przepraszam, że tak długo.Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

I przepraszam, także za błędy. Piszę z telefonu, co nie jest dla mnie najwygodniejsze.Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

mogę Ci powiedzieć bierz i7 tym bardziej jak masz w planach gtx 980ti. z autopsji wiem jak ta karta chodzi z i5 4690k gta 5 czy wiedzmin 3 na max ustawieniach w lokacjach procesorowych najzwyczajniej procesorowi brakuje mocy fpsy nie spadaja ale sa mikro przyciecia w tych lokacjach mnie to bardzo irytowało i z ta karta i5 w tych 2 grach w lokacjach cpu wykozystanie procesora 98 99% zmienilem na i7 4790k i wszystko chodzi jak marzenie potrzebna byla wieksza ilosc watkow z tego co zauwazylem. moja propozycja i7