Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Jak wiadomo, 29czerwca wychodzi RX 480, który prawdopodobnie bardzo wydajnym i tanim rozwiązaniem, dla ludzi którzy nie mogą wydać na sprzęt fortuny. Mój obecny config jest również dość budżetowy, jednak chciałbym go trochę ulepszyć. Oto on:

-I5 750 3.7Ghz

-Goodram 2x4gb 1333mhz ( schodzi do 1111 na oc procka)

-R9 280X od Gigabyte(jeszcze rok gwarancji)

-ASRock H55-LE

-Thermaltake 530W

-Zalman Z3+

Teraz pytanie, czy bezpiecznie i bez żadnych przeciwwskazań mogę wymienić kartę na RX480? Potrzebuje tej karty na 2 miesiące, czyli na wakacje, żeby się porządnie ograć:) 

Potem prawdopodobnie będę zmuszony do przesiadki na laptopa, więc chce się naprawdę ograć w ten czas. Cena po tych 2 miesiącach raczej gwałtownie nie spadnie prawda?

Czy moją obecną kartę sprzedam za 600zł? 

Z góry dzięki:)

1. Przy grach mocno obciążających CPU RX 480 będzie się nieco nudził, ale przy reszcie będzie raczej ok.

2. Nowe karty (do roku) bardzo wolno spadają z ceny.

3. Mając jeszcze rok gw, nie widzę większych problemów przy sprzedaży. Trzymaj się mocno swojej ceny.

Teraz pytanie, czy bezpiecznie i bez żadnych przeciwwskazań mogę wymienić kartę na RX480? Potrzebuje tej karty na 2 miesiące, czyli na wakacje, żeby się porządnie ograć :)

A takie pytanie - do jakich konkretnie gier brakuje ci wydajności? Bo przecież R9 280x to nadal mimo wszystko całkiem niezła karta... dlatego jestem ciekaw.

1. Przy grach mocno obciążających CPU RX 480 będzie się nieco nudził, ale przy reszcie będzie raczej ok.

2. Nowe karty (do roku) bardzo wolno spadają z ceny.

3. Mając jeszcze rok gw, nie widzę większych problemów przy sprzedaży. Trzymaj się mocno swojej ceny.

A jeśli procek ma się nie nudzić to czy starczy i5 6500 czy trzeba 6600?

Zamierzam przejść kilka tytułów przez wakacje, a 280x nie jest już kartą mega wydajną. Jak już pisałem we wrześniu sprzedaję prawdopodobnie kompa, więc chcę dołożyć teraz te 100-200zł żeby potem 280x nie sprzedać za 400zł. 

Istnieje też szansa że we wrześniu będę mógł zabrać ze sobą kompa, dzięki czemu zawsze będę miał kartę do kompa na przyszłość, ale na tą opcję są małe szansę. 

Jeżeli 480 będzie w granicach 900zł to chyba się skuszę. Jeżeli będzie droższą, wytrzymam z 280x.

Dzięki za odpowiedzi,  temat do zamknięcia.

@up

Oba będą wystarczające aż nadto.

Dzięki za odpowiedź. Czyli intel i-5 6500 z tą płytą główną https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b150m-pro-vdh-b150-ddr4-sata3-usb-3-1-matx-b150m-pro-vdh-779411/ będzie wystarczający dla radeon rx 480? A czy ta płyta główna będzie wystarczająca dla 6600?

Edytowane przez weres

Dzięki za odpowiedź. Czyli intel i-5 6500 z tą płytą główną https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b150m-pro-vdh-b150-ddr4-sata3-usb-3-1-matx-b150m-pro-vdh-779411/ będzie wystarczający dla radeon rx 480? A czy ta płyta główna będzie wystarczająca dla 6600?

Wydaje mi się że do zwykłej wersji bez K powinna starczyć. Pamiętaj że jak masz części ze starego kompa, to ddr3 tutaj nie będą pasować, więc będzie trzeba kupić Ram ddr4.

Jeżeli masz większy fundusz to zawsze można się pokusić o 6600K z dobrą płytą i coolerem, a następnie go podkręcić.

Do OC 6600k można włożyć to:

https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-z170-hd3p-z170-ddr4-usb-3-1-atx-766005/

Edytowane przez FanboysDestroyer
  • Popieram 1

up

Dzięki za odpowiedź niestety nie mam większego budżetu, dlatego nie planuje zakupu w wersji K, a w związku z tym cooler nie jest mi potrzebny. A przynajmniej tak mi się wydaje:) Co do ramu to chyba zaszaleje i kupię 16 gb, coś takiego: https://www.morele.net/pamiec-kingston-hyperx-fury-16gb-2x8gb-ddr4-2133mhz-cl14-hx421c14fbk2-16-719425/

Wydaje mi się że 8gb wystarcza w większości grach, aczkolwiek lepiej mieć teraz zapas. W niektórych grach może Ci się te 16gb przydać, tym bardziej że nowe gry wymagają coraz więcej ramu. Gdybyś miał zamiar grać w gry pokroju Army/Dayz polecam dokupić dysk SSD.

Płyta którą proponowałeś powinna do 6500 wystarczyć spokojnie, do tego ram w dualu, 480 i można ładnie grać :)

Edytowane przez FanboysDestroyer
  • Popieram 1

@up

http://forum.benchmark.pl/topic/214755-polecane-nap%C4%99dy-ssd-czerwiec-2016/

kokoshn zrobił bardzo dobrą listę, jest to doświadczony użytkownik więc możesz się spodziewać dobrze wykonanej roboty. Twoja w tym głowa, żeby wybrać dysk odpowiadający Twojemu budżetowi.

Co do zasilacza, solidny 500W z jedną linią 12V będzie starczył aż nadto.

• Popieram 1

Witam. Sorka za odkopanie, jednak muszę się doradzić. Myślałem nad kupnem tej karty, jednak doszedłem do wniosku że skoro 470 będzie wydajnościowym odpowiednikiem mojej karty, a będzie pobierała dużo mniej energii, będąc pewnie dużo zimnejszym GPU, to w sumie mógłbym go kupić gdyż sama wydajność 280x jest wystarczająca. Teraz pytanie, czy jeżeli wystawię ją dzisiaj to dostanę 29 470 w polskim sklepie? Nie chciałbym być długo bez kompa. Ewentualnie, warto polować po premierze 480 na 970 w cenie 700-800zł?