Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam problem tego rodzaju, że komp co jakiś czas (różnie to bywa czasem co kilka dni czasem dwa razy na dzień) się zawiesza i pomaga tylko reset, nie wiem co może być tego przyczyną. Z tego co znalazłem przyczyn może być kilka np. płyta główna czy dysk (raczej sprzęt). W podglądzie zdarzeń miałem błąd krytyczny 41 Karnel-Power, nie wiem co to oznacza. Proszę o pomoc.

Win7 x64

Sprzęt:

Dysk twardy Samsung 500GB HD502HJ SATA II 16MB

Zasilacz do obudowy Aerocool E80-700 700W

Nagrywarka DVD Samsung SH-S223C SATA czarna Bulk

Gigabyte GF GTX470 1280MB DDR5/320b D/H PCI-E SOC

Obudowa ATX Midi Aerocool PGS VS-9 czarna

Pamięć DDR3 Kingston 4GB PC1600 2x2GB CL9 HyperX.

Płyta główna MSI P55-GD65 MOA INTEL P55 LGA1156

Procesor Intel XEON X3450 BOX

W aida64 pisze, że napięcie modułu wynosi 1,5V jeśli to oto chodzi. Płyta obsługuje te RAM-y, tylko pisało w opisie coś o OC do 1600, ale jakoś działa przecież na mniejszej częstotliwości nie powinno być problemów (teraz pracują na 1333). Sprawdzałem temp. podzespołów i wszystkie są ok, nadal nie wiem co może być przyczyną.

Zrobiłem aktualizację sterowników i wczoraj ani razu się nie zawiesił. Ale dzisiaj za to aż 3 razy w ciągu godziny. Nie wyskakują żadne BSODy, po prostu nic nie mogę zrobić pomaga tylko reset. Najczęściej się to dzieje kilka minut po uruchomieniu, obciążenie sprzętu nie ma nic do tego bo robiłem testy. Wszystko wydaje się być ok. Jeszcze zauważyłem taką dziwną rzecz, że jak wyłączam lampkę co stoi obok na biurku to komp na chwile (2-5s) się zawiesza (trochę dziwne zjawisko). Może to mieć jakiś wpływ?

Znalazłem też na jakimś forum, że mogą ze sobą kolidować sterowniki audio hd, bo mam zainstalowane realteka i do tego nvidia instaluje swoje, może coś w tym kierunku?

Macie jakieś pomysły?

Spróbuj aktualizacji biosu, to czasem pomaga

Może twoja listwa zasilająca ma jakąś usterkę i nie doprowadza dobrze prądu lub sam zasilacz ale on wygląda na porządny najlepiej

Przetestuj wydajność pod obciążeniem (Prime95 + CPUFan) - test powinien potrwać z 2 godziny.

Aha i wejść na http://support.microsoft.com/gp/errormessage/pl wklepać kod błędu i pobrać odpowiednią łątkę może pomoże to jeśli ci wyskoczy BSOD

• 2 tygodnie później...