Skocz do zawartości

Słuchawki półotwarte/zamknięte ~250zł

Recommended Posts

Witam/

Niedługo (początek lipca) będę kupował komputer stacjonarny. Na wakacjach będę chciał odpocząć i wieczorami pograć sobie w gry tj. CS, CoD, BF, Skyrim, GTA etc.

Poszukuję słuchawek półotwartych/zamkniętych, które:

- dobrym stopniu odizolują mnie od otoczenia i pozwolą się skupić wyłącznie na grze.

- zapewnią mi dobre pozycjonowanie przeciwników w grach FPS

- będą miały odpowiednio dużą wielkość, żeby nie uciskały małżowiny (uszu nie mam odstających, ale mam twarde chrząstki w małżowinie, głowy nie mam za małej ale też za dużej)

- wygodne. Będę je nosił średnio 4-5h bez przerwy, więc chciałbym uniknąć bólu czy większego dyskomfortu.

- będą miały mikrofon, ale niekoniecznie. Zawsze mikrofon można dokupić i nie stanowi dla mnie to żadnego problemu, jeśli headset miałby zaszkodzić w wyborze słuchawek o dobrym pozycjonowaniu.

Kwota, jaką mogę zainwestować to +/- 250 zł. Będę je używał przede wszystkim do grania w FPS + czasem do posłuchania muzyki hip-hop lub dubstep, electro, czasem rock, której słucham najczęściej na YouTube w jakości min 720p.

Docelowe źródło dźwięku to będzie Integra Realtek ALC 887 (plus 2x na miesiąc z telefonu) i tutaj też pytanie, czy taka integra będzie odpowiednia? Czy jednak jest wymaganie zainwestowanie w np Asus Xonar DG (nowe)? Nie chciałbym wydawać dużo na kartę dźwiękową, bo nie mam dużego budżetu i tak.

Chciałbym zestaw na minimum 2 lata. Czy opłacalniej i lepiej do gier będzie zainwestowanie w słuchawki do 150zł i drugie tyle na kartę dźwiękową? Czy jednak słuchawki do 250zł z integrą lub z dokupieniem sobie na jakąś okazję karty dźwiękowej w późniejszym okresie?

Dotychczas używałem słuchawek na karcie zintegrowanej też Realteka (nie pamiętam modelu) i na telefonie oczywiście:

- Philips SHP1900 (na pierwsze w życiu słuchawki do grania sprawdziły się świetnie. Porównując pozycjonowanie z głośnikami za darmo do zestawu komputerowego to niebo a ziemia )

- Creative HS-800 (porównując do poprzednika sprawiły się dużo lepiej. Lepiej trzymały się głowy, lepiej mogłem słyszeć kroki i pozycjonować dokładniej)

- Steelseries Siberia V1 (aktualnie posiadam) (jakoś dźwięku podobna do HS800. Dają radę, jednak czasem pozycjonowanie sprawia trudność, jeśli sporo się dzieje na mapie)

- Steelserie Siberia V2 (u kolegi 2 razy miałem ubrane) (nie testowałem podczas grania, ale słuchania muzyki. Fajnie izolowały od otoczenia i dźwięk był wyraźny. Możę dlatego że konstrukcja słuchawek zamknięta i pierwszy raz taką miałem na głowie, więc nie mam porównania z innymi takimi)

- Steelseries 9H (u kolegi miałem możliwość zagrania na tych słuchawkach w CSa. Cenowo są bardzo wysoko, więc się dużo jarałem jak je miałem. Porównywałęm je do swoich Siberia V1 i wypadły dużo lepiej. Były podłączone do dołączonej na usb karty dźwiękowej "7.1".

- Niezliczona ilość tanich słuchawek dousznych do telefonu, zaczynając od chińskich za dosłownie 5 zł, po słuchawki Nokii, Samsunga dołączanych do telefonu.

Jakie słuchawki rozważam. Mam 250 zł (mogę dołożyć do 300zł, jeśli faktycznie będą tego bardzo bardzo bardzo warte), więc: (kolejność przypadkowa)

- Creative Aurvana Live!

- Superlux HMD660

- Superlux HMC631

- Steelseries Siberia 200

- Creative SB Tactic3D Sigma 

- Steelseries Siberia 9H (miałbym od znajomego za około 250zł)

- Logitech G430 Surround 7.1

- Sharkoon Shark Zone H30

- Razer Kraken USB

- Encore RockMaster OE

Te słuchawki chciałbym podpinać pod integrę.

Jeśli jednak doradzicie mi tutaj, by jednak zainwestować w Asus Xonar DG, bo po prostu jest taka potrzeba, to nie ma problemu. Możemy uznać, że docelowym źródłem jest Asus Xonar DG 

Z góry dziękuję za pomoc i Wasze opinie.

Pozdrawiam :)

- Creative Aurvana Live!   - Superlux HMD660   - Superlux HMC631   - Steelseries Siberia 200   - Creative SB Tactic3D Sigma    - Steelseries Siberia 9H (miałbym od znajomego za około 250zł)   - Logitech G430 Surround 7.1   - Sharkoon Shark Zone H30   - Razer Kraken USB   - Encore RockMaster OE

a tak z nudów poprawie dopisywać innych mi sie już nie chce pogrzep po forum dopisz coś to moge znowu powykreślać 
  • Popieram 1

Pólotwarte i dobra izolacja? Tak średnio bym powiedział.

Podałeś superluxy hmc, a zaraz em chcesz wygodne słuchawki, które nie uciskają..

Wymieniłeś sam szrot, a nie podałeś jednego z faworytów do grania do 300zł. Na pierwszysch dwóch stronach chyba w każdym temacie są wymienione owe słuchawki.

leniwiec :)

Troszkę poczytałem przypięte tematy i nieco rozszerzyła się moja wiedza :) Steelseriesów, Razerów nie biorę już pod uwagę :) Oczy z tego co czytam miałem zamydlone przez marketing tych firm, jak i pewnie duża ilość osób "gejmerów".

Temat chciałem indywidualnie do siebie przyporządkować i dlatego założyłem nowy, ponieważ też chciałem przy okazji dostać informacje nt. tego, czy do słuchawek do grania będzie potrzebna mi karta dźwiękowa np. Xonar DG (ok. 150zł nówka) lub Creative Sound Blaster X-Fi Gamer (może używaną do 150zł da się kupić), czy jednak Realtek ALC887

Półotwarte mają na pewno lepszą izolację niż otwarte :) A na tym mi zależy :)

Czyli mam rozumieć, że Superluxy HMC nie są wygodnymi słuchawkami :) Gdzieś czytałem, że są wygodne na kilka godzin noszenia tym się sugerowałem.

Chciałem jeszcze dodać, że mile widziane byłyby słuchawki wokółuszne lub jakieś duże nauszne, by cała małżowina byłą w środku z racji moich "twardych uszu".

Dodam również, że mikrofon jest najmniejszym problemem w moim wypadku. Słuchawki mogą być bez mikrofonu :)

Dziękuję za wykreślenie i proszę o przeglądnięcie następnych :) Niżej podaję kolejne sprzęty do ewentualnego wykreślenia :)

Czyli zostają mi: (w nawiasie średnie ceny słuchawek. Te, które kosztują ponad 250 zł niestety nie będę mógł kupić Karty dźwiękowej. Te poniżej 200-250 zł będą mogły latać na Xonarze lub innej Karcie dźwiękowej nawet użwyanej do 150zł): 

- Creative Aurvana Live! (200-230zł)

- Superlux HMD660 (wersja X za około 260zł)

- Superlux HMC631 (240-250zł)

- Encore RockMaster OE (200zł)

- Takstar PRO80 (300 zł, to jest max możliwości)

- Takstar HD6000 (260-300zł)

- Sennheiser PC320 ( z opisu w sklepie otwarte niestety) (240zł)

- Superlux HD681 Evo MKII ( Evo BK w cenie około 130 zł)

- Superlux HD330 (120-150zł)

- Takstar TS662 (200zł)

- Audio-Technica ATH-SJ55 (ok 240zł)

- Sony MDR-V55 (200zł)

- Takstar HD2000 (130zł)

- Superlux HD660 (130-150zł)

- Shure SRH240A (200-220zł)

- Superlux HD669 (130-150zł)

Podałem dużo modeli. Jednak nie chodzi mi o to, by wybrać najlepsze, bo najlepszych nie ma. Najlepszy jeśli chodzi o słuchawki, to kwestia subiektywna.

O co mi chodzi. Chciałbym się dowiedzieć, które z tych modeli będą fajnie działać na Integrowanej Realtek ALC887, a które wymagają do działania karty dźwiękowej. Np Asus Xonar DG.

Dziękuję za pomoc z góry i dziękuję za zainteresowanie tematem.

Edit. Dodałem ceny dla podglądu.

PS. Ceny widzę są bardzo rozbierzne.  Sporo modeli mam do 200 zł, ale też mam kilka ponad 250 zł.

Czy uważacie, że kupno karty dźwiękowej i słuchawek do 200zł lepiej będzie przystosowane do gier niż kupno samych słuchawek za 250-300 zł na źródke integry?

Edytowane przez makaj
  • Popieram 1

Sound Blaster X-Fi Gamer

x-fi titanium kupisz do okolo 120 na rynku wtórnym  
w reszcie nie mam za bardzo już co wykreślić 
super lux hd669 
                db668b(tu welurki od bajerów)
               hd330 (po wymianie padów na te od hm5)
i an tym bym się skupił chyba że koledzy coś doradzą jeszcze

a i pro 80  albo hiperx cloud1 właśnie słucham nowej płyty brodki i nie jest aż tak źle jak na początku o nich myślałem  
  • Popieram 1

x-fi titanium kupisz do okolo 120 na rynku wtórnym  

w reszcie nie mam za bardzo już co wykreślić 

super lux hd669 

db668b(tu welurki od bajerów)

hd330 (po wymianie padów na te od hm5)

i an tym bym się skupił chyba że koledzy coś doradzą jeszcze

a i pro 80  albo hiperx cloud1 właśnie słucham nowej płyty brodki i nie jest aż tak źle jak na początku o nich myślałem  

Czyli jednak superluxy polecasz + karta dźwiękowa :)

Czy wymiana padów na welurki jest kwestią jedynie że tak napiszę dla wygody i żeby nie było tak w nich ciepło? Czy jednak polepszają nieco dźwięk? Zawsze miałem na uszach jakieś skórzane i nie miałem problemów wielkich :) Siberia V1 i HS800 mają taką skórzaną powierzchnię padów (czy to welurowe, to nie wiem) i również są dość wygodne.

I czy wymiana padów wiąże się z utratą gwarancji producenta?

Moim zdaniem chyba pady oryginalne byłyby w porządku do grania :)

i poprawia dźwięk i wygodę 

Podsumowując stawiamy na Superluxy (z dołożonymi padami welurowymi) + karta dźwiękowa. Gdyby jednak wybierać słuchawki bez ulepszania, to jakie byś wybrał? Czy zostałbyś przy tych samych 3 modelach, które podałeś (mam na myśli bez zmiany padów, bez moddingu itd) HD669, HD668B, HD330?

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Żeby Ci do głowy nie przyszło kupować xonara dg za 150 zł. :D Albo używka, albo jeśli dobrze pamiętam są też w sklepach za 120.

Chociaż lepiej poświęcić te 150 na dobrą używkę poświęcić.

Wykreśl sobie z listy superluxy hmc, żeby czasem Ci nie wpadło do głowy kupowania ich. Chcesz wygodnych słuchawek, one do nich nie należą. Co do mikrofonu to naturalnie zalman mic 1. Kosztuje grosze, a do grania i komunikacji nadaje się świetnie :)

Jak kupisz sprzęt miło będzie jak opiszesz go własnymi słowami jak soę spisuje. ;)

• Popieram 1

hd669

http://www.audiofanatyk.pl/recenzja-sluchawek-superlux-hd669/

masz lekturę na popołudnie o innych modelach też sobie poczytaj 

miło się pomaga komuś kto sam coś wnosi do tematu a nie siedzi tylko i czeka 

Właśnie biorę się do czytania. Na pewno przeczytam jeszcze recenzje modeli tych, które poleciłeś również wcześniej HD668B i HD330. Dziękuję za podrzucenie linka.

Żeby Ci do głowy nie przyszło kupować xonara dg za 150 zł. :D Albo używka, albo jeśli dobrze pamiętam są też w sklepach za 120.

Chociaż lepiej poświęcić te 150 na dobrą używkę poświęcić.

Wykreśl sobie z listy superluxy hmc, żeby czasem Ci nie wpadło do głowy kupowania ich. Chcesz wygodnych słuchawek, one do nich nie należą. Co do mikrofonu to naturalnie zalman mic 1. Kosztuje grosze, a do grania i komunikacji nadaje się świetnie :)

Jak kupisz sprzęt miło będzie jak opiszesz go własnymi słowami jak soę spisuje. ;)

Tak myślałem, żeby właśnie Xonara zastąpić jakąś kartą używaną do 150 zł.

Zastanawiam się również, jak się ma fakt używania karty dźwiękowej, dajmy na to X-fi titanium do tego Realteka ALC887. Czy lepsze źródło polepszy WYRAŹNIE pozycjonowanie przeciwników? Czy na Realteku pozycjonowanie nie byłoby takie złe?

Sprzęt oczywiście opiszę! Z przyjemnością napiszę tutaj swoją recenzję :) Jednak oczywiście po kupieniu i przetestowaniu i zagraniu paru meczyków i posłuchania kilku utworów :) Jednak z tym muszę się wstrzymać do około połowy lipca, bo właśnie wtedy będzie to u mnie w domu :)

Myślę, że odkopanie tematu i dodanie moich spostrzeżeń jako osoby, która nie miała do czynienia z słuchawkami innymi niż "gejmingowe" i nie używała innego źródła jak integra może będzie warte do poczytania :)

Ale temat jeszcze moim zdaniem nie jest wyczerpany :) Biorę się za czytanie recenzji tych modeli :) Dalej również liczę na propozycje słuchawek i informacji na temat różnicy ich działania w grach na integrze i karcie dźwiękowej :)

Dziękuję za zainteresowanie :) Wstawiam plusiki oczywiście :) Ale proszę jeszcze nie zamykać tematu.

EDIT:

"w przypadku zmiany okablowania na inne (lepsze)" Źródło: Recenzja HD669.

Ile średnio może kosztować wymiana okablowania w słuchawkach? I kto się tego może podjąć? I mam rozumieć, że gwarancję w tym wypadku się traci, prawda? Może na wymianie padów na welurowe gwarancji raczej się nie traci, ale wymiana okablowania już chyba tutaj oddziałowuje, prawda?

Edytowane przez makaj
  • Popieram 1

Nie śpiesz się tak z recablingiem. Generalnie nie jest to jakiś drogi interes. Zrobić to możesz sam, ew. komuś zlecić. Cena jest zależna od kabla. Z tego co ostatnio fex pisał to 5-10zł za metr kabla, a jack neutrika chyba będzie w okolicach 10 zł.

Najpierw poużywaj słuchawk normalnie, potem mody. Może Ci sie akurat spodoba dźwięk i nie będziesz chciał go zmieniać. Co do padów, lekko zmieniają barwę dźwięku zwykle rozjaśniają delikatnie, czasami scena sie poszerzy. Co ucho to inne odczucia.

Tak, przy wymianie kabla gwara kaput.

Co do kart dźwiękowych. Jest to odczuwalne. Może się zwiększyć scena, może podbić któreś pasmo. Karta i słuchawki powinny być ze sobą dobrane.

• Popieram 1

Na x-fi jest 3d cemos czy jakoś tak podbija on średnie pasmo zwiększa scenę. Co prawda dźwięk sie troche kazanie, ale pozpozycjonowanie się poprawia.

Co do recablingu wszystko zależy co chcesz zrobić możesz sobie zrobić gniazda w muszlach kabel wsadzić w kolorowy nylonowy bądź droższy bawełniany oplot tak że cena naprawde może być od20 do 50 a nawet więcej

Najpierw kup posłuchaj a potem myśl o modowaniu

Zawsze mozesz podesłać do mnie to kabel zrobie

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez bleck55
  • Popieram 1

Czyli z modowaniem nie będzie żadnego problemu w takim razie. Kwota też z tego co widzę nie jest jakaś wielka. Więc kiedyś na jakieś imieniny mógłbym sobie zrobić prezent i zmodować słuchawki :) Jednak na początku słuchałbym i grałbym w oryginalnych.

Wracając jednak do kart dźwiękowych.

Załóżmy, że kupiłbym słuchawki do ~150zł, czyli na kartę dźwiękową zostaje mi ~150 zł. W płycie głównej integrę miałbym Realteka ALC887. Płyta główna nowa, ale nie wiem jak z jakością tej integry.

Teraz pytanko, jaką kartę dźwiękową warto kupić (do 150zł), żeby ładnie komponowała się z HD669, HD668B lub HD330?

Czy na moim realteku zagrałoby to w porządku? Jak sądzicie? Bo dalej zastanawia mnie fakt kupienia samych słuchawek do 250zł bez karty dźwiękowej, ale kolega mi podpowiada, żebym jednak tak nie robił, bo słuchawki by nie pokazywały i tak całej swojej mocy. Co o tym myślicie?

Serdeczne dziękuję za pomoc :) Dużo się dowiedziałem i dużo bardzo pomogliście mi :) Odezwę się na pewno, kiedy sprzęt kupię i przetestuję :)

Pozdrawiam :)

EDIT

kup x-fi titanium znajdziesz używaną na allegro za 120zl  zagra dużo lepiej niż integra 

Przeglądam właśnie Allegro i OLX i faktycznie do 200 zł jest para sztuk dosłownie. Jedna to Fatal1ty a druga to SB0880. W którą bardziej się mierzyć?

A może są jeszcze jakieś karty dźwiękowe alternatywne do tych (cena za używaną do 150-200zł) głównie do gier?

Edytowane przez makaj

jeśli zależy mu na przestrzeni w słuchawkach ,niech kieruje się w HD2 z 2x OPA2604 oraz AD8022 ,czy innego z Analogu Devices.

AIM da bardziej neutralne brzmienie, z lepsza dynamiką.

Ciężki wybór ale co nie wybierze będzie szczęśliwy, na 80% . :) 

i tutaj ponownie polecę audiotechnica m20x.

ATH-M20X to model kierowany do stasowań studyjnych. Regulowane o 15 stopni kopuły, wygodna wokółuszna konstrukcja zapewnia długie odsłuchy bez uczucia zmęczenia ucha.

Przepisywać opisy ze sklepów to Ty potrafisz, tylko jakoś swojego zdania nie potrafisz przekazać.