Skocz do zawartości

Komputer do gier (MAX 6000ZŁ)

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez bartek551,

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : Gry

• Maksymalna kwota : Nie chcę przekraczać 6000 ZŁ

Kiedy zamierzam kupić komputer? : Zakup planuję w lipcu.

Których części potrzebuję : Wszystkich.

Czy będę podkręcać sprzęt? : W niedalekiej przyszłości tak.

Rozdzielczość mojego monitora i model : BENQ XL2411Z 144HZ 1MS 1920x1080

Specjalne wymagania : GTX 1070 - mam zamiar kupić, gdy wyjdą już od wszystkich niereferenty i wybrać najkorzystniejszy jakość/cena. Przy okazji mam nadzieję, że trochę cena spadnie o około 100zł

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : BRAK

Własna propozycja zestawu https://www.morele.net/inventory/info/359e6F/  - takie coś złożyłem / bez karty graficznej, ale do tego doliczę około 2200zł

Inne : Jeśli jest możliwość to chciałbym, aby zminimalizować koszty zakupu. Jeśli wybrałem coś złego/zbyt drogiego to prosiłbym o zmianę na coś tańszego i korzystniejszego.

Nie warto kupować i7-6700k ? Jak oglądałem testy procesorów z skylake, pomiędzy i7-6700k, a i5-6600k, to dużo lepiej wychodził na tym i7-6700k, nawet 15fps+

Największy dylemat z procesorem.

Czy zasilacz ten co wybrałem da rade spokojnie przy OC i jest polecany?

//

Zdecydowałem, że jednak płyty głównej nie zmienię i zostawię asusa, ponieważ różnica na asrocka to około 60zł.

Edytowane przez bartek551

Ja tym bardziej nie widzę sensu dopłaty do i7... Nie wykorzystasz tego nawet. Dopłać lepiej te kilka stów do budy / zasilacza / czegokolwiek innego zamiast topić w wydajność jakiej gry nie wykorzystują.

Wywal te śmieszne wentylatory bo pasują tutaj one jak pięść do nosa. XFX 650 Bronze za 360 zł ? Kiepski deal. Opłacalność i7 6700K w zestawie do gier dość kontrowersyjna. 

Wydaje mi się, że wentylatory są dobre i nie hałasują. Sam takie mam.

Edytowane przez ferir211

Oby dwa wentylatory chciałem zamontować na górnej części obudowy lub jeden do góry i dodatkowo jeden z przodu. Przy zakupie obudowy są tylko dwa wiatraczki.

W takim razie jaki zamierzasz polecić mi zasilacz. Oczywiście nie musi być to modularny.  :)

// i7 6700K zostawiam

// i7 6700K zostawiam

Daj mi i innym powód dlaczego wciąż upierasz się przy 6700k, skoro dopłacasz za max 5-10% wydajności więcej, a na dodatek możesz różnicę łatwo znegować robiąc OC? Te 500zł mógłbyś przeznaczyć na inne podzespoły... Zasilacz i obudowa... bez komentarza.

Daj mi i innym powód dlaczego wciąż upierasz się przy 6700k, skoro dopłacasz za max 5-10% wydajności więcej, a na dodatek możesz różnicę łatwo znegować robiąc OC? Te 500zł mógłbyś przeznaczyć na inne podzespoły... Zasilacz i obudowa... bez komentarza.

http://pclab.pl/art65154.html

Tutaj są testy, i5-6600K, i7-6700K oraz reszty procesorów. Wydaje mi się, że i7-6700K lepiej wypada w grach i myślę, że lepiej dopłacić te 500zł niż za jakiś czas znowu zmieniać procesor, bo ten zakup ma być na kilka lat.

Tylko do gier - nie. Tłumaczą Ci to ludzie już od samego początku, i to jeszcze ludzie doświadczeni, znający sprzęt. Nie mówię o sobie, ja to tylko hobbistycznie się tym zajmuję.

Edytowane przez Fanbooj

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=13349

Bardzo dobra jednostka, w pełni modularna, złoty certyfikat sprawności.

Chciałbym raczej coś z 650W. Nie musi być to modularny - kabelki w obudowie mi nie przeszkadzają, schowa się je jakoś. :) 

https://www.morele.net/zasilacz-xfx-black-edition-xtr-650w-fully-modular-135mm-80-gold-p1-650b-befx-628156/ Taki może być?

Chciałbym raczej coś z 650W. Nie musi być to modularny - kabelki w obudowie mi nie przeszkadzają, schowa się je jakoś.  

Pęd na cyferki / planujesz SLI czy co ? Możesz brać powyższy jak Cię tak pili na więcej watów, ale zauważ, że GPU jak i CPU potrzebuje mniej mocy z generacji na generację. 

• Rozwiązanie

Zdecydowałem, że jednak zabiorę i7-6700K oraz 16GB ramu. Komputer będzie służył nie tylko do gier, lecz również do pracy. Planuję również kupić gtx 1070 w lipcu, jak już wyjdą niereferencyjne wersje. Obserwuję rynek i widzę, że jest ciężko z dostępnością, a przy okazji ceny są zawyżone, więc wolę poczekać ten miesiąc. 

Końcowy koszyk: https://www.morele.net/inventory/info/6f05Ez/ + gtx 1070 chyba z ASUS

Myślę, że taki sprzęt starczy na kilka lat. :)

Oczywiście dziękuję za pomoc przy wyborze! :)

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...