Skocz do zawartości

Recommended Posts

Siema!

Dzisiaj poszukuję myszki do gier, gdzieś do 170 złotych. Głównie gram w Counter Strike'a, ale w inne fps'y też czasem pogram. Głównie gram na roździałce 1920x1080(czy jakoś tak). Dlatego do tej roździałki myszka IE opada, myślałem nad Razerem Salmosa. Wolałbym, żeby myszka była optykiem, bo wtedy mniej stracę na podkładkę.

Pozdrawiam.

Ja podłączę się do pytania, ponieważ mam identyczny problem. Podkładkę mam szmacianą, jakąś z cd-action z takim czymś pod nadgarstek. Czy na niej myszka Gigabyte M8000X będzie dobrze chodzić? Czy poszukać jakiegoś optyka? A może bardziej opłaca się kupić lasera i dopłacić do podkładki?

a4tech x748.

Optyk prawie tak dobry jak w starym deathadderze. Ten sam co w starszej rewizji (tej lepszej) mx518.

Wczoraj sporo czytałem o tej nowej rewizji i wcale nie wychodzi na to że stara rewizja jest lepsza. Nowa ma podobno problemy z przesyłem danych przy 1800DPI gdy port jest ustawiony na 125Hz.

Tyle że podkręcić ten port to moment. :)

Krztałt - jak dla mnie idealna, bardzo wygodna.

Jedyny jej minus jak dla mnie to dość ciężko chodzący scroll.

@Arku

Niestety nie. Sensor użyty w starym DA (3G) to avago s3668. W 3.5G jest avago s3888. I w testach wypada słabiej. Nie tylko przy 1800DPI i 125Hz. Ogólnie.

Nie jest to tragicznie, ale nie jest to godny następca deathaddera.

@Diano

Do laserów zaleca się twarde podkładki. Normalny użytkownik myszki z dobrym sensorem (avago 9500) nie powinien odczuć różnicy w pracy na twardej i szmacianej podkładce. Co innego osoba użytkująca jakiś słaby sensor (Phillips Twin Eye, avago 6010). Tam może pojawić się już różnica.

Po dłuższej lekturze i poszukiwaniach znajdujemy testy, które pokazują przewagę "twardzieli". Teoretycznie laser wcina się swoją cieniutką wiązką między włókna i gubi się. W praktyce podobno też tak jest. Testy to trochę popierają, ale różnice nie są drastyczne.

Ja używam Roccata Soty (można znaleźć za 59zł!) i mam spokój oraz czyste sumienie, że teoretycznie wszystko działa jak należy.

Parę laserówek potrafiło mi się zgubić na szmatce, np. R.A.T.3, chociaż nie... On gubił się nawet na twardej :)

M8000x są super ale mają małą wadę.

Po niecałych 3 miesiącach zaczyna sie juz psuć jej wyglą

http://images39.fotosik.pl/494/6f0ed978ec336c7bm.jpg

Nie wiem czy jest sens próbować reklamacji bo pewnie uznają że sam ją tak podrapałem.

Jak na myszke za 200,00 (tyle wtedy kosztowała) to mogli się postarać o lepszy materiał

@hotig

masz rację, lasery lepiej pracują na twardych podkładkach

dlatego piszę, że na zwykłym szmaciaku będzie źle

ale QcK to przecież nie jest zwykły szmaciak, tylko twardy szmaciak przeznaczony pod lasery :)

ja na QcK robię testy wszystkich myszy - nawet Philipsy nie mają na tej podkładce najmniejszych problemów, choć na innych szmaciakach jest tragicznie

przeszukując cały rynek - nie znalazłam bardziej uniwersalnej, a przy tym taniej i dobrej jakościowo podkładki

w najbliższym czasie postaram sie zorganizować multirecenzję podkładek dla graczy i postaram się usystematyzować jaka podkładka pod jaką mysz jest ok (choć jeszcze chwilę mi z tym zejdzie, bo logistycznie nie jest to prosta sprawa)

@radam5

cenna informacja - czyżby zastosowali powłoki, które wycofał roccat ?;) tak to wygląda...