krakn 2 Napisano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 mam dylemat ktory procesor wybrać. Intel Core i7 950 Bloomfield 45nm, 3.06 GHz, QPI 4.8GT/s, 8MB Cache, 23x Ratio, 130W, Retail czy Intel Core i7 940, S1366, Bloomfield, 2.93 GHz, QPI 4.8GT/s, 8MB Cache, 22x Ratio, 130W, OEM dlaczego pytam, gdyż ten pierwszy mimo sugerującej coś lepszego ma dużo niższa cene, zastanawia mnie co jest nie tak z tym procesorem, macie moze jakieś tabele wydajności tych procesorów?? bo zgłupiałem Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... /5503.html IMHO i7 950 Do czego będziesz wykorzystywał komputer? Może nie ma sensu kupować i7? Pozdrawiam, Y0ddh4 Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Nic. Intel obniżył cenę 950, a o 940 widocznie zapomniał. Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 1 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 obróbka video HD, poza tym, planuje by komp służył minimum 5 lat a jeszcze lepiej gdy po wymianie procesora gdy linia procesorów zostanie zakończona, zakup najsilniejszego i przedłużenie życia o kolejne lata. zawsze tak robie i to się sprawdza np w tym momencie nienajgorzej sobie radze na podstawce AMD939 z vindows Vista 64bit, jakieś 2 lata temu za psie pieniadze wymieniłem procka na 4800+ i gdyby nie video nie było by sensu wymiany kompa, zapewne będzie służył jeszcze dłuugo, ale nie do video bo jednak rendering za długo trwa, takie filmy do 15 minut Ok, 1,5-3 godziny, ale godzinny film to już wyzwanie )) Własnie gdzieś indziej mi wytłumaczono że 940 nieco lepiej się podkręca, ale w normalnym trybie jest słabszy. ale różnica ceny jest niesamowicie duża wiec wybieram ten słabiej kręcony bo i tak mnie to nie jara Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 A jaka reszta zestawu? Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 A czy programy, z których korzystasz wykorzystują technologię HT? Pewnie tak, ale warto się upewnić. Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 1 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 co do oprogramownia to system win 7 64bit i mam Sony vegas 64bit co do pozostałego sprzętu że tak powiem zestaw będzie tzw migracyjny, kwestia kosztów. na razie chodzi tylko żeby go odpalić był pomysł by komputer zabudować do wyciszonej szafki biurka bez obudowy, ale znalazłem fajną cichą i z wbudowanymi filtrami powietrza obudowę colmaster, cosmos płyta główna SABERTOOTH X58 teraz jeszcze patrzę jaki ram wybrać, ale na dzien dobry chce wpakować 12GB tak by w przyszłości dobić do pełnego 24 aby odpalić kompa na razie wpakuje tam stara karte graficzną wysłużonego Gforce 6800GT i stare dyski SATA 3GB/s w tym 2 macierze po 4TB i 2 dyski 1TB działające solo, potem się dokupi coś w nowej technologi na dysk systemowy i dysk temp prawdopodobnie kupie sobie blok wodny na procesor, bo mnie szlak trafia jak słucham muzyki a to bydle bziuczy i czyszczenie dmuchanie i pędzelkowanie wentylatorów daje mały efekt :> jak się odkuje z kasą to się będzie wymieniać Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Ok, i7 w pełni uzasadnione Zestaw IMHO w porządku. Pamięć RAM polecam http://allegro.pl/12gb-1600mhz-corsair- ... 61323.html Jeżeli CL9 jest do przełknięcia to proponuję wybór tańszych pamięci Pozdrawiam, Y0ddh4 Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 1 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 a co powiesz o pamięciach Corsair Memory Dominator GT 12GB DDR3 2000 Mhz CAS 9 DHX XMP Triple Channel Desktop? edit, ano własnie mi je zasugerowałeś, a co jest lepszego w tych pierwszych?? bo nie moge się dopatrzeć? Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Patrioty mają krótszy czas dostępu (CL) - 7 (7-9-7-21). W rzeczywistości różnica pomiędzy CL7, a 9 jest niewielka, podobnie jak różnica w częstotliwości pracy pomiędzy 1333, a 1600 MHz. Nawet takie pamięci -> http://allegro.pl/12gb-1333mhz-corsair- ... 33946.html byłyby odpowiednie. Zauważ, że różnica w cenie jest prawie dwukrotna, przy niewielkiej różnicy w wydajności Pozdrawiam, Y0ddh4 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts