Skocz do zawartości

Jak szybko tanieją smartfony?

Recommended Posts

Chcę wiedzieć ile pieniędzy warto przeznaczyć na smartfona biorąc pod uwagę tendencję do spadku ceny.

Przykładowo LENOVO MOTO X PLAY kosztuje w tej chwili 1089 zł, a LG G4 1350 zł (w porównywalkach cen).

Chciałbym wiedzieć jak te ceny mogą (a nie muszą) wyglądać za rok, w następne lato. Bo jeśli ceny spadną do 700-900 zł zależnie od modelu, to można by rzec, że telefony szybko tracą na wartości i drogich modeli nie warto kupować.

Chcę was prosić byście mi mniej więcej napisali, jak szybko spadają ceny telefonów, możecie nawet podać przykład typu: "ze 2 lata temu kupiłem HTC jakiegoś tam za 1400 zł, a dziś on kosztuje 650 zł, nowy".

Tego typu przykłady bardzo mi pomogą. Dziękuję za pomoc.

Edytowane przez ksaomi

Dam taki przyklad od siebie.

Ponad 3 lata temu zakupilem w pewnej sieci marketow Samsunga galaxy s2 za 999 zl.Poczekalem pare miesiecy z zakupem do momentu debiutu modelu s4 i o dziwo cena spadla z dnia na dzien o bodajze 300 zl :)

Tak wiec mysle ze najlepiej kupic nowego smartfona w momencie wprowadzenia na rynek najnowszego modelu danej marki i na biezaco monitorowac rynek w poszczegolnych sklepach.

Są rozne gusta ale osobiscie nie dalbym wiecej za telefon niz 1000 zl :)

• Popieram 1

Huawei P9 niedawno wszedł na rynek w cenie 2500zł, dzisiaj już często widzę nówki od kogoś z przedłużenia za 1600-1700, a jest na forum jeden Pan co wyrwał nówencje za 1400zł
Ogólnie sprawa jasna, jak kupisz teraz telefon za 1000-1200 to jeśli o niego zadbasz i go nie ściorasz, to po roku sprzedasz go za 200-300zł mniej, jeśli będzie widać po nim używanie to jeszcze stówę-dwie taniej ;)

• Popieram 1

dziękuję, świetny przykład.

Mnie kusi by kupić jakiś smartfon z dobrym aparatem tylnym, czyli głównym (bo przedni mogą wywalić, bo nigdy nie użyję), kartę micro sd oczywiście chciałbym móc kupić i używać i baterię mieć o pojemności minimum 3000 oraz matrycę np. 5.5 cala, reszta rzeczy  mnie nie obchodzi i padło na te dwa modele, które podałem i nie wiem czy postarać się kupić jeden z nich już teraz, czy czekać niewiadomą ilość czasu czy szukać tańszych modeli. Nie chcę by za rok okazało się, że te dwa modele będą po 600 zł i 800 zł lub za miesiąc wyskoczą z promocją "200 zł taniej".

//edytowano

również fajny przykład podałeś, też dziękuję.

A piszesz o sprzedaży za rok o 200 zł mniej, ale równie dobrze za miesiąc mogłaby być promocja w wielu sklepach i już za miesiąc straciłby 200 zł na wartości? później by stopniowo obniżali cenę i za rok używkę idealną sprzedałbyś ze stratą np. 600 zł?

Swoją drogą, czy w tym miejscu pojawią się na polskim rynku jakieś nowe telefony z przedziału 600-1300 zł?

Edytowane przez ksaomi

Po pierwsze to uzupełnij wzór i wtedy pomożemy ;) swoją drogą może mój LG G3 Cię zainteresuje?

• -mój budżet :
  • -gdzie i jak zamierzam dokonać zakupu :
  • -nówka czy używka 
  • -preferowany rozmiar wyświetlacza 
  • -preferowany system mobilny :
  • -do czego będę używać urządzenia :
  • -moje najważniejsze wymagania :

Edytowane przez Bartek5035

Po pierwsze to uzupełnij wzór i wtedy pomożemy ;) swoją drogą może mój LG G3 Cię zainteresuje?

• -mój budżet :
  • -gdzie i jak zamierzam dokonać zakupu :
  • -nówka czy używka 
  • -preferowany rozmiar wyświetlacza 
  • -preferowany system mobilny :
  • -do czego będę używać urządzenia :
  • -moje najważniejsze wymagania :

Już raz założyłem temat z pytaniem o smartfony ;), może teraz sobie przypomnisz. Doradzili parę modeli, ale głównie dwa robią super wrażenie na mnie. A LG G3 wydaje się też być fajny, tylko cenę ma trochę wysoką, patrząc na normalne sklepy i porównując do sklepu, który z chin sprowadza, bo ten z chin ma fajną cenę jak na nówkę. A twój w jakiej jest wersji 16 czy 32GB? I czy gwarancja w Polsce działa? Nie odeślą do Chin go, przez co będzie można być bez telefonu dobre 2 miesiące? I po ile sprzedajesz? I ile mu gwarancji zostało?