Skocz do zawartości

Problem Gtx 970, nie wykrywa monitorów, crashe sterownika

Recommended Posts

Witam, zacznę od tego że karta jest po RMA u producenta (EVGA), ta odesłana nagle padła. Karta którą dostałem działała do momentu instalacji systemu na nowo (przed instalacją nowego systemu też były problemy, crashe sterownika, strasznie piszczące cewki ale dało się żyć). Po instalacji nowego systemu Windows 10 x64 i instalacji sterownika karta zaczęła wariować, monitory przełączają się w tryb uśpienia. Czasem przy pierwszym uruchomieniu monitor odpala ale w niskiej rozdzielczości, po chwili gaśnie jakby chciał odpalić wyższa rozdzielczość ale już nie wstaje.Karta zachowuje się tak samo w obu slotach PCI. Kartę testowałem w innym komputerze i o dziwo działała(na DisplayPort). Wymieniłem zasilacz ale nic to nie pomogło. Pytanie czy to wina karty czy może płyty głównej. Sprawdzałem jak działa też inna karta (HD 5850) w moim komputerze, nie było z nią żadnych problemów,czasem mignięcie dziwnego paska/artefaktu ale to już chyba wina tej karty. Monitor podłączony przez kabel DVI. Testowałem też inny monitor na kablu VGA z przejściówką na DVI, monitor działał ale sterownik dalej co chwilę się crashował, przy obciążeniu cewki piszczały jak szalone, ekran dziwnie migotał, temperatury w normie.

Spec:

Procesor: Intel i5 4690K Nie kręcony

Ram: G.Skill RipjawsX DDR3 2x4GB 2133MHz

Grafa: Gtx 970 EVGA

Płyta: Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5

Zasilacz: Super Flower Leadex - 80Plus Gold 650W (przed wymianą Chieftec 650W Bronze)

Monitory: 2x Hp LP2475W

Edytowane przez bubac12

no to jak w innym ok to raczej chyba nie grafa ale 30 minut to mało jak miałem za dużo wykręconą R9 270 to dopiero po około godzinie w occt wywaliło błąd pamięci. Bios płyty głównej najnowszy?

Edytowane przez kamil_18_19