mst 6010 Napisano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Witam, Mieszkam w UK i posiadam tutaj cyfrowy polsat z full opcją, a więc z HBO GO. Niestety blokada regionalna nie pozwala mi z tego korzystać. Mam serwer VPN, ale odpalanie HBO na laptopie i ciągnięcie kabla pod TV za każdym razem jest upierdliwe. Skrzynka polsatu nie ma klienta VPN, tak samo jak i PS4 z którym też kombinowałem. Smart DNS'y też mnie nie interesują. Stąd pomysł, żeby zainwestować w router z klientem VPN. Dzięki temu HBO będzie działać bezpośrednio ze skrzynki polsatu, a do tego zyskam jeszcze netflixa z opcją PL na PS4. Tutaj zaczynają się schody, bo na routerach w ogóle się nie znam. To znaczy nie wiem w co warto zainwestować. Routery z klientami VPN, które namierzyłem: Asus: RT-N16, N66U, AC68U, AC66U Linksys: E900, WRT54GL, E2500, E4200, E1200, E2000 Netgear: R7000, WNDR3700 TP-Link: WDR3600 Asusy raczej odpadają, bo są drogie, a takich drogich zabawek nie potrzebuję. Linsksysy za to są bardzo tanie (aż za tanie, co mnie zastanawia), Netgear WNDR3700 też cenowo wygląda nieźle. No i TP-LINK WDR3600 również jest w moim zasięgu cenowym. Łącze to klasyk od Virgin 100 Mbps. Do routera będą podłączone 4 urządzenia po kablu. Wi-fi ma działać, dom nie jest jakiś duży więc raczej każdy router sobie poradzi. Co brać, który router wypada najlepiej? Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 (edytowane) WNDR3700 ma serwer open vpn, klienta odpasz po stronie komputera. Edytowane 6 Czerwca 2016 przez cyna76 Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Wybór routera to w sumie najmniejszy problem, bo możesz to ogarnąć po kosztach jakimkolwiek routerem i wgrać np OpenWRT. Z tego co widzę, to Ty bardziej potrzebujesz typowego site2site. Pytanie, do czego chcesz się łączyć i z czego... i jak pchać ruch ? Bo tak, routery muszą się dogadać po jakimś, zakladam że L2TP/IPSec, prawdopodobnie BOX polsatu sprawdza z jakiego IP wychodzisz (albo się rejestruje etc.), więc musisz pchać ruch z niego i na niego pewnie też przez zdalną bramę i tutaj ważne pytanie, cały ruch chcesz pchać przez tunel ? Czy tylko z tego BOX'a polsatu ? To można na kilka sposobów ogarnąć, ale trzeba wiedzieć dokładnie czego się chce/potrzebuje. Cytuj Link to post Share on other sites
mst 6010 Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Zamówiłem dzisiaj Asusa N66U, który posiada openVPN. Jutro dam znać jak to działa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts