jarmel 0 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Cześć, ciężko opisać mój problem, ale w grach kiedy jestem w jakiś trochę ciemniejszych lokacjach to nie widać prawie nic. Obraz składa się praktycznie z odcieni czerni przy czym gdy trafię na coś jasnego (np jakieś wyjście z jaskini, świeczka itp) to jest to tak jasne że aż oślepia. Dzieje się to tylko w grach, w windowsie jest wszystko ok. Np taki Wiedzmin, włączę jakiś film na youtube z danej lokacji, wszystko wygląda ok, odpalam u siebie w grze i ciemno jak w du.. Dzieje się tak we wszystkich grach. Dodam, że po zminimalizowaniu okna gry, ekran windowsa w pierwszej chwili jest strasznie rażący, dopiero po paru sekundach dochodzi do siebie. Podobnie też jest z szybkimi zmianami scenerii, przypuśćmy jesteśmy w ciemnym miejscu i nagle obraz ma pokazać żywe i jasne kolory - wtedy przez pierwsze sekundy wszystko jest takie rażące i rozmyte, dopiero po chwili się normuje. Ustawienia kontrastu/jasności na moniotrze wpływają tylko na to co dzieje się w windowsie, w grach mogę przestawiać kontrast od 0 do 100 i nie widać praktycznie żadnej różnicy. Problem pojawił się jakiś czas temu po aktualizacji sterownika karty. Próbowałem zmieniać sterownik, ale nic nie przynosiło efektów. Karta sapphire hd7850 monitor aoc i2369vm Edytowane 3 Czerwca 2016 przez jarmel Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 Nie masz tak czasem włączonej jakiejś dynamicznej jasności w monitorze? Objawy by pasowały do tego co opisujesz. Pobaw się profilami w czasie gry. Cytuj Link to post Share on other sites
jarmel 0 Napisano 4 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 Wiesz co, wszystko resetowałem do ustawień domyślnych, więc raczej nie. No a tak jak mówiłem, zmieniałem w grze jasność/kontrast i inne te jakieś ustawienia na panelu monitora i za dużo różnicy pomiędzy skrajnymi ustawieniami nie było. Chyba na max jasności i czymś jeszcze obraz w grze był ok, ale za to jak wyszedłem do windowsa to tak raziło, że minuty się nie da wytrzymać. Cytuj Link to post Share on other sites
lamparcicho 315 Napisano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 (edytowane) Może jakieś opcje oszczędzania energii masz aktywne? Jak u Ciebie z angielskim? Tutaj jest bdb test tego monitora: https://pcmonitors.info/reviews/aoc-i2369vm/ Akapit [Calibration] "The only exception to this was that we disabled ‘DPS’ (Dynamic Power Saver) which is a sort of weak and gentle dynamic contrast mode that’s enabled by default." Wyłącz ten DPS, ustaw wstępnie według ich zaleceń czyli: Brightness= 66 (according to preferences and lighting) Contrast= 50 Gamma= Gamma1 Color= User Define Red= 50 Green= 46 Blue= 49 Sprawdź i w razie potrzeby dopasuj poziomy czerni w karcie i na monitorze (ograniczony=niski odpowiada 16-235 lub pełny=normalny odpowiada 0-255) a jak nie wiesz z czym się to je to albo poczytaj na google albo ustaw w sterowniku do karty graficznej ycbcr 4:4:4 http://www.lagom.nl/lcd-test/black.php W powyższym linku sprawdź czy masz widoczne wszystkie kwadraty, dodatkowo spróbuj włączyć gry, które sprawiają problemy w trybie borderless. Kolejna sprawa: czy masz wgrany profil ICC/ICM do monitora (zazwyczaj to się samo wrzuca wraz z instalacją sterownika do ekranu)? Ostatnia rzecz: jeśli ruszałeś suwak gammy w grze przywróć jego ustawienie na wartość domyślną, najczęściej na środek Edytowane 4 Czerwca 2016 przez lamparcicho Cytuj Link to post Share on other sites
Damian47akaQcu 150 Napisano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 Może opcja poziom czerni hdmi jeżeli taką masz w monitorze? Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 To raczej nie problem monitora, bo obraz 2D jest dobry. Szukałbym w ustawieniach Catalyst. Cytuj Link to post Share on other sites
jarmel 0 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 (edytowane) Może jakieś opcje oszczędzania energii masz aktywne? Nie mam. Jak u Ciebie z angielskim? Tutaj jest bdb test tego monitora: https://pcmonitors.info/reviews/aoc-i2369vm/ Akapit [Calibration] "The only exception to this was that we disabled ‘DPS’ (Dynamic Power Saver) which is a sort of weak and gentle dynamic contrast mode that’s enabled by default." Wyłącz ten DPS, ustaw wstępnie według ich zaleceń czyli: Brightness= 66 (according to preferences and lighting) Contrast= 50 Gamma= Gamma1 Color= User Define Red= 50 Green= 46 Blue= 49 Niestety niewiele to zmienia. Sprawdź i w razie potrzeby dopasuj poziomy czerni w karcie i na monitorze (ograniczony=niski odpowiada 16-235 lub pełny=normalny odpowiada 0-255) a jak nie wiesz z czym się to je to albo poczytaj na google albo ustaw w sterowniku do karty graficznej ycbcr 4:4:4 Nie mam pojęcia gdzie mogę to ustawić. W ogóle w catalyscie jest jakoś mało opcji, mam wrażenie że kiedyś było tego dużo więcej:http://images76.fotosik.pl/658/2637ff22585dccf5.png http://www.lagom.nl/lcd-test/black.php W powyższym linku sprawdź czy masz widoczne wszystkie kwadraty Mam widoczne tylko 3 kwadraty. Edit: ok, pobawiłem się kontrastem i jasnościami i nie widzę tylko pierwszego rzędu kwadratów Kolejna sprawa: czy masz wgrany profil ICC/ICM do monitora (zazwyczaj to się samo wrzuca wraz z instalacją sterownika do ekranu)? Za bardzo nie wiem o co tu chodzi, ale znalazłem profil ICC. Edytowane 6 Czerwca 2016 przez jarmel Cytuj Link to post Share on other sites
lamparcicho 315 Napisano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 (edytowane) Masz widoczne tylko 3 kwadraty na całej planszy? Serio? To masz poziomy czerni pomieszane chyba. Poszukaj takich opcji i zmieniaj je po kolei i obserwuj rezultaty na tym teście z kwadratami Edit: do ICC dojdziemy jeśli zajdzie taka potrzeba natomiast napisz jakim kablem masz połączony monitor z kartą graficzną. To nvidia miała problem przez długi czas z levelami po hdmi natomiast AMD w tej kwestii słynie z optymalnego doboru opcji z automatu i już lekko zgłupiałem A reinstalacja sterowników z użyciem programu DDU była robiona w trybie awaryjnym? ddu: http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html Edytowane 6 Czerwca 2016 przez lamparcicho Cytuj Link to post Share on other sites
Eftar 51 Napisano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Dlaczego siedzisz na starych sterach? Z jakich na jakie zmieniłeś sterowniki? Cytuj Link to post Share on other sites
jarmel 0 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 lamparcicho edytowałem posta, trochę pobawiłem się suwakami kontrastu i jasności i teraz nie widać tylko pieriwszego rzędu kwadratów. Monitor mam podłączony przez DP, może dlatego nie mam tam tych opcji które są na obrazku w Twoim poście? Jedyne co mam to to w screenie, ktory załączyłem.. Co do reinstalacji sterów to nie robiłem tego. Eftar dlaczego na starych? Sterowniki aktualizuje na bieżąco z autoupdate AMD, teraz też jest napisane że mam najnowszą wersję. Generalnie wygląda to trochę tak, że jak już ustawie sobie w grach żeby było ok to w windowsie jest mega jasno, wszystko aż razi. Za to jak w windowsie jest ok to w grach jest ciemno jak u murzyna. Cytuj Link to post Share on other sites
lamparcicho 315 Napisano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 (edytowane) To dobrze, że coś się ruszyło ale dalej jest coś nie tak i to mocno w mojej opinii. A dałbyś radę zrobić taki "test", żebyś sobie ustawił wszystko tak żeby było dobrze w windowsie a potem w grze, w której jest tak ciemno, przestawił w opcjach graficznych z ustawienia pełny ekran na tryb okienkowy albo pełny bez ramek. Ciekaw jestem czy dalej będziesz miał ciemno w grach. Ewentualnie możesz spróbować kablem hdmi bo tak jak napisałeś, DP chyba nie ma tych opcji co pokazałem wyżej na screenie. Pytanie o profil ICC. Pisałeś, że go znalazłeś. Umiesz go zainstalować? Edytowane 6 Czerwca 2016 przez lamparcicho Cytuj Link to post Share on other sites
jarmel 0 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Wiesz co, zmieniłem po prostu na grę w oknie i nie widać jakiejś różnicy. Co do kabla hdmi to niestety narazie nie mam możliwości sprawdzić monitora na nim. Tylko dlaczego wcześniej wszystko było ok, dopiero po aktualizacji sterowników zaczęły się te cyrki. Co do profila ICC, nie mam o nim pojęcia, starałem się coś o tym poczytać, ale jak się jest zielonym w temacie to za wiele się z tego nie zrozumie. Znalazłem jedynie gdzie mogę sprawdzić jego obecność (folder windows/system32). Jak to właściwie ma mi pomóc? Cytuj Link to post Share on other sites
lamparcicho 315 Napisano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Widzisz na kartach Nvidii żeby działał profil ICC w grach to trzeba użyć zewnętrznego programu CPKeeper, uaktywnić go w tym programie (a wcześniej wrzucić tam gdzie podałeś lub zainstalować wraz ze sterownikiem do monitora - wtedy z automatu wskoczy do system32) i czasem jeszcze zmienić w grze tryb wyświetlania na okno bez ramek. Stąd były te moje sugestie i podpowiedzi bo sam sporo się nakombinowałem na swoim monitorze LG, żeby uzyskać odpowiednią gamme w grach i żeby te kwadraty na tym teście były wszystkie widoczne przy optymalnej jasności (poziomie czerni). No ale Ty masz AMD i tam może być podobnie lecz nie musi. Z tego co piszesz skoro było dobrze i zrobiło się problemowo to zacząłbym od użycia DDU, odinstalował obecne sterowniki w trybie awaryjnym, potem wgrał jakieś starsze i zobaczył czy coś to da. Inna rzecz co przychodzi mi do głowy to jakaś aktualizacja windowsa coś mogła namieszać bo czasem tak się dzieje. Jest taki program https://www.teamviewer.com/pl/, przy pomocy którego można wejść zdalnie na pulpit drugiego użytkownika, jakbyś chciał to pisz do mnie na priv to się umówimy i zerknę jak to masz poustawiane wszystko ale mam nadzieję, że sobie poradzisz sam Cytuj Link to post Share on other sites
jarmel 0 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Pobawię się jeszcze na dniach, coraz lepiej to wygląda, ale jest jakaś taka cienka granica między tym co pokazuje mi windows, a tym co pokazane jest w grach. Jak tu ustawie dobrze to tam się spieprzy i na odwrót. Ale generalnie zauważyłem, że ustawienia na monitorze jakoś bardzo na to nie wpływają, za to ustawienia we właściwościach karty już tak także to pewnie tam jest coś nie tak. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts