spinor1 0 Napisano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 (edytowane) Witam, niedawno dokonałem zakupu używanego procesora i5 3470, założyłem do niego to chłodzenie https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-3-lt-he1012-spc145-858456/ . Martwią mnie temperatury. Link do albumu z temperaturami: http://imgur.com/a/8w7ua Pierwszy obraz to temperatury zaraz po włączeniu komputera, drugi po godzinie w gre FIFA 16(CPU2 w HW monitor dochodziło do 79), trzeci 10 minut po wyłączeniu FIFY i czwarty temperatury z BIOSu. Płyta główna to msi h61m-p20. Jest się czym martwić czy to tylko błędnie oznaczenie w HW monitor? Jeśli to błednie oznaczone PCH to nie jest to za wysoka temperatura jak na mostek północny?I czy wiatrak musi chodzić zawsze na 100%? Dlaczego temperatura rdzeni jest niższa niz procesora, myślałem, że powinno być odwrotnie? Czy te temperatury wyglądają dla was normalnie? Dzięki za pomoc. Edytowane 2 Czerwca 2016 przez spinor1 Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Jest się czym martwić czy to tylko błędnie oznaczenie w HW monitor? Hwmonitor raczej dobrze odczytuje, patrzysz na temperaturę rdzeni, jeśli pod obciążeniem jest poniżej 80 to spoko Spartana nie nazwałbym super wydajnym chłodzeniem ale swoje powinien robić, może źle nałożyłeś pastę termo przewodzącą? (za dużo, za mało, użyłeś jakiejś za parę groszy?) Jeśli to błednie oznaczone PCH to nie jest to za wysoka temperatura jak na mostek północny?I PCH tak jak procesor może grzać się do 80, a nawet wyższe temperatury nie powinny go uszkodzić, ale nie, nie jest to raczej temperatura PCH czy wiatrak musi chodzić zawsze na 100%? Nie, to zależy jak go sobie ustawisz, można ustawić krzywą np. w programie speedfan gdzie dla niskich temperatur w idle ustawiasz bardzo wolne obrony a zwiększasz je gdy trzeba mocniej chłodzić Dlaczego temperatura rdzeni jest niższa niz procesora, myślałem, że powinno być odwrotnie? Temperatura CPU/Procesor/CPU Packege To jeden z najbardziej przekłamanych wskaźników i tak naprawdę może oznaczać wszystko W dobrych płytach może to być po prostu temperatura najcieplejszego z rdzeni, w innych jakiś osobny czujnik który mierzy temperaturę w dziwnym miejscu (np. od spodu procesora) a są potwierdzone przypadki że ta wartość była po prostu 'zgadywana' przez płytę i była niezależna od jakiegokolwiek czujnika Najlepiej kierować się temperaturami rdzeni, ludzie zalecają zazwyczaj trzymać poniżej 80 1 Cytuj Link to post Share on other sites
spinor1 0 Napisano 2 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Pasta której użyłem to pactum pt-1, za mało raczej nie, jeśli już to za dużo. Ściągnałem speedfan i zmniejszyłem obroty wentylatora procesora na 40% i temperatury ani drgnęły. Nie da się tego gdzieś w Biosie ustawić aby sam sterował mocą wiatraków? Poczekam jeszcze z tydzień (ponoć pasta potrzebuje czasu na pełną wydajność) i jeśli sytuacja się nie zmieni to zmniejsze ilość pasty. A tak poza tematem to ten procesor posiada Intel turbo boost, jednak w BIOsie zauważyłem, że jest on domyślnie wyłączony, warto go włączyć? Cytuj Link to post Share on other sites
Puciek15 38 Napisano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Spróbuj jeśli możesz sprawdzić czy aby na pewno chłodzenie jest dobrze dociśnięte do procesora i płyty. Na tym procesorze jak jeszcze używałem chłodzenia Box'owego od intela temperatury na pulpicie miałem w granicach 30-34 stopni. Podczas grania temperatury docierały do granicy 60 stopni - czasem nie przekraczały a czasem przekraczały o 2-3 stopnie. Wentylator chłodzenia boxowego miałem ustawiony w biosie na level 1 ( niestety nie pamiętam ile to obrotów było i granice do 60 stopni). Procesor pracował na fabrycznych ustawieniach. Potem wymieniłem chłodzenie na Cryorig'a H7. Z racji że używam wentylatora Cryoriga ( każdy wie że to pięta Achillesowa ) wentylator mam ustawiony praktycznie na stałe na ~700 RPM. Procesor pogoniłem na zegarach ile się dało. Przy aktualnych temperaturach na zewnątrz i w pokoju oraz otwartej obudowie ( zalman z3+ ) temperatury procesora na pulpicie to 22-26 stopni a podczas grania ( zwykle testuje temperatury w gta - procesora w mieście ) dobijają do 52-58 stopni. Moje temperatury : - miesiac temu : http://i.imgur.com/O7iIe0p.png - teraz ( wieczór więc trochę chłodniej ): http://i.imgur.com/Hl0y87a.png 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 (edytowane) Nie da się tego gdzieś w Biosie ustawić aby sam sterował mocą wiatraków? Jeśli masz taką funkcję, nie każdy bios to posiada A tak poza tematem to ten procesor posiada Intel turbo boost, jednak w BIOsie zauważyłem, że jest on domyślnie wyłączony, warto go włączyć? Ta funkcja poprawi wydajność operacji jednowątkowych ale może też zwiększyć temperatury, sprawdź Edytowane 2 Czerwca 2016 przez mr-auto 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Centik 150 Napisano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 A folię ochronną zdjąłeś z podstawki chłodzenia? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
spinor1 0 Napisano 2 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Chłodzenie jest na 100% dobrze docisnięte, tak samo zdjąłem folie. Jednak myślę, że to jest raczej walnięty czujnik, który H monitor odczytuje jako CPU. Temperatury z tego samego programu co podał Puciek: http://i.imgur.com/kH8MFIZ.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts