Skocz do zawartości

Chłodzenie I5-4570; Gladius M40

Recommended Posts

Witam

Posiadam obudowę SilentiumPC Gladius M40 Pure Black,

płytę główną Gigabyte GA-B85M-D3H

procesor Intel Core I5-4570.

Pytanie:

czy dam radę zamontować chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425

Jeżeli nie to jakie inne chłodzenie polecilibyście do tego zestawu aby można było je bez problemu zamontować.

Pozdrawiam

WItaj.
Ile możesz wydać ?? np Thermalright Macho 120 sbm  ma dobre dobre opinie i dobrze 3ma temperatury Procesorów OC w testach noi 150mm wysokość gdyż fortis 3 ma 158 a w opisie obudowy max 157mm https://www.silentiumpc.com/gladius-m40-pure-black/

Mi się udało 10min temu wygrać licytację za 105zł nówkę a wart 200zł w sklepie ;)

PS. Na co ci chłodzenie do procesora dokupować gdyż twoja stuka jest beż K (możliwość OC) ? gdyż boxowa versja da spokojnie radę , gdyż ja mam boxowe od 2 lat na i5-4670 bez k i w grach mam max 60-61C

Edytowane przez ciomasta

Może być ciężko lub wcale niby w twojej budzie jest 157 mm na chłodzenie a Fortis ma 158 mm, mam wersję od Malika, na Cooler Master E1 mam w grach 52-55 to raczej max z tego co pokazywał MSI AB. Kolega mówi o boxie spoko ale że chodzi jak turbina to już tego nie powiedział ja wytrzymałem miesiąc i wymieniłem na Ferę 2.

Edytowane przez kamil_18_19

Turbina ? sorry ale ja mam zamkniętą obudowę i nie słyszą wcale jej , nawet przy grach , tylko od grafy słychać .
Ja mam automatycznie wszystko , nic nie zmieniałem w biosie ani programami .
Niech Umad pociągnie zwykłym chłodzeniem od boxa , jak uzna że ma wysokie temperatury lub głośna co w to wątpię to wtedy niech kupuje . Bo moim zdaniem szkoda kasy na procesor który jest beż możliwości do OC , ja kupiłem gdyż zmieniam procesor .

Edytowane przez ciomasta

Turbina ? sorry ale ja mam zamkniętą obudowę i nie słyszą wcale jej , nawet przy grach , tylko od grafy słychać .

Ja mam automatycznie wszystko , nic nie zmieniałem w biosie ani programami .

I po co po raz kolejny gufno burza o chłodzenie box ?

Znaczna większość osób wyraźnie słyszy chłodzenie box i różnicę miedzy nim a osobno zakupionym chłodzeniem, być może zleży od słuchu, być może od sztuki takiego chłodzenia a może i od innych komponentów, kogo to obchodzi skoro autor nawet nie napisał dlaczego chce takie chłodzenie, może kupił wersje OEM i nie ma w ogóle boxa?

Co do tematu:

Fortis 3 radzi sobie nawet z OC więc gdybyś jakoś w dalszej przyszłości chciał pokręcić się w tym temacie (oczywiście zmiana mobo i cpu) możesz się nim zainteresować, ciężko powiedzieć czy się zmieści trzeba by poszukać w necie czy ktoś próbował montować fortisa lub inne o podobnej wysokości chłodzenie

Jednak ja zainteresowałbym się czymś mniejszym jak Fera 2, Spartan, Cooler Master TX3 EVO

z droższych Thermalright True Spirit 120 M

Raijintek Themis może nawet wejdzie na styk

Ogólnie wszystkie te chłodzenia znajdziesz w temacie polecanych coolerów przypiętym w tym dziale

Edytowane przez mr-auto

Temperatury w spoczynku sięgają 40 - 55 °C, jak w coś zagram to max 65 °C. Chłodzenia boxowego nie słychać, ale widzę że z biegiem czasu maksymalna wartość temperatury rośnie np. 2 lata temu max wynosiło 60 °C z tego powodu postanowiłem wymienić podstawowe chłodzenie. Wydaje mi się że zdecyduje się na kupno Fera 3 bo z tego co czytałem to nowsza i lepsza wersja Fera 2.