Adrian724 0 Napisano 26 Maja 2016 Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Witam! Od pewnego czasu próbuję dobrać podzespoły do nowego komputera. Mam zamiar kupić również nowy monitor który miałby rozdzielczość 1920x1080, 24cale, odświeżałby obraz z częstotliwością 144Hz i ogólnie wyświetlał ładne kolory . Nie znam się jednak bardzo dobrze na komputerach i chciałbym poprosić eksperta o opinię na temat zestawu którego podzespoły dobrałem. Chciałbym dowiedzieć się czy wszystkie elementy w tym komputerze będą działać ze sobą w 100% poprawnie. Tutaj jest link do koszyka z zestawem komputerowym: https://www.morele.net/inventory/info/U8sjf1. Planuję też dodać 1 wentylator na górze obudowy wyciągający ciepłe powietrze. Czy jest on nie konieczny? Możecie polecić mi jakąś obudowę z dużym oknem i dobrą wentylacją do 350zł czy SilentiumPC Aquarius X95W będzie ok? Chcę też zapytać czy złącze DVI-D dual link to jest to samo co złącze DVI-DL. Jest to dla mnie bardzo ważne ponieważ monitor który wybrałem (Benq XL2411Z) posiada złącze DVI-DL a karta graficzna (MSI GeForce GTX 970 GAMING 4G) złącze DVI-D dual link. Może mi ktoś wytłumaczyć jakie są różnicie międzi DVI-D dual link a displayport a hdmi i czy te złącza obsługują rodzielczość 1920x1080 przy 144hz? Ostatnie moje pytanie to czy warto kupować w morele czy może w jakimś innym sklepie i czy jak zamówię złożenie komputera w morele to oni to robią na "odwal się" czy w miarę staranie? Czy morele dobrze zabezpiecza sprzęt który wysyła? Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
POSTMAN 9 Napisano 27 Maja 2016 Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Przeczytaj sobie to http://www.pcworld.pl/news/312078/Ostro.na.wizji.htmli to https://www.morele.net/wiadomosc/hdmi-displayport-vga-i-dvi-co-warto-wiedziec-o-zlaczach-wideo/1285/ Co do monitora to polecam ci technologię G-Sync tu sobie poczytaj http://pclab.pl/art58998.htmli jak masz trochę więcej kasy to moim zdaniem lepiej dołożyć do https://www.morele.net/monitor-aoc-g2460pg-661811/ (może zamiast tego oryginalnego Windowsa). Sam mam monitor z tą technologią i polecam, Wszystkie te złącza obsługują Full HD(1920x1080) i 144hz. Co do moreli to ja tam kupiłem i złożone było elegancko no ale to pewnie zależy od osoby która składa ten komputer. Bo czytając komentarze przy usłudze składania opinie są różne ale większość dobrych. Komputer zabezpieczony jest dobrze ale jak to w transporcie zawsze może się zdarzyć coś nieoczekiwanego (u mnie na przykład spadł wiatrak z chłodzenia założyłem sam i działa). Jak masz sklep komputerowy w mieście to sprawdź tam ile policzą za taki sam zestaw bo to zawsze bezpieczniej jeśli by się coś zdarzyło no i mniej problemów z gwarancją w razie co. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 27 Maja 2016 Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 A nie chcesz już poczekać na nowe GPU ? W jakiego rodzaju gry preferujesz grać ? Z obudowy zerknij może na NZXT 340 Source. Cytuj Link to post Share on other sites
Adrian724 0 Napisano 27 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 1. Z g-sync chyba jednak zrezygnuję. Wiele osób gra bez tego i nie narzeka więc wątpię w to żeby g-sync jakoś szczegulnie polepszał obraz. Myślę też że ten monitor aoc jest trochę gorzej wykonany od benq bo g-sync kosztuje raczej więcej niż 360zł a tyle wynosi różnica ceny tych monitorów. Z tego powodu uważam że aoc musiało na czymś zaoszczędzić A masz ten monitor żeby powiedzieć jak się sprawuje bo jestem ciekaw? 2. Z pewnością poczekam na premierę gtx 1070 i gtx 1080 na polskim rynku ale chyba ich nie kupię ponieważ jak już to interesuje mnie tylko gtx 1070 ale on i tak będzie kosztował 2200 zł a to o wiele za dużo. Może po wprowadzeniu kart do sprzedarzy cena gtx 970 spadnie o chociażby 200 zł i będzie bardziej przystępny cenowo Przechodząc do tematu gier to mam zamiar grać na nowym komputerze w : minecrafta, the forest, h1z1, gry przeglądarkowe takie jak agar.io, snake.io, diep.io i od czasu do czasu w cs'a i baterfielda. Jednak mimo wszystko większość czasu pewnie będę spędzał w minecrafcie. A tak w ogule to dvi-d dual link to w końcu jest to samo co dvi-dl czy nie? Co do samego zestawu i jego kompatybilności macie jakieś zastrzeżenia? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 27 Maja 2016 Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 A tak w ogule to dvi-d dual link to w końcu jest to samo co dvi-dl czy nie? Tak Co do samego zestawu i jego kompatybilności macie jakieś zastrzeżenia? Zasilacz na RM 550X, buda na NZXT 340 (bez zatoki na napęd), na tego Z170 M3 trochę narzekają. Można zmienić na ASrock Z170 K4 Gaming, ASUS Z170 Pro Gaming. SSD na Iridium Pro z lepszą gwarancją. Pod OC CPU brałbym chyba tutaj bardziej R9 390 w cenie 1500 zł. Jeżeli GTX 970, to coś tańszego w okolicach 1300 zł. Przechodząc do tematu gier to mam zamiar grać na nowym komputerze w : minecrafta, the forest, h1z1, gry przeglądarkowe takie jak agar.io, snake.io, diep.io i od czasu do czasu w cs'a i baterfielda. Jednak mimo wszystko większość czasu pewnie będę spędzał w minecrafcie. To i nawet GTX 960 Ci wystarczy. 1 x Intel Core i5-6600K /3.5GHz, 6MB, LGA 1151, BOX/ 1 x AsRock Z170 Gaming K4 Fatal1ty /intel Z170, DDR4, LGA1151/ 1 x Corsair 8GB (2x4GB) 2400MHz CL14 Vengeance LPX 1 x Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 1 x GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) 1 x SilentiumPC Fortis 3 HE1425 1 x NZXT Source 340 (czarna) 1 x Corsair CX550M 550W 120mm Bronze Semi-Modularny 1 x Benq XL2411Z (1ms, DVI/HDMI, 144Hz) 1 x Microsoft Windows 10 Home OEM 64Bit PL I masz 2000 zł na GPU. Można ? Możesz też zrobić jeszcze całkowicie inny myczek. Monitor na iiyama GB2488HSU-B2 (1ms, DP/HDMI/DVI, USB, głośniki, pivot, 144Hz) i GPU AMD pod Freesync R9 390 / Polaris. Cytuj Link to post Share on other sites
POSTMAN 9 Napisano 27 Maja 2016 Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 (edytowane) 1. Z g-sync chyba jednak zrezygnuję. Wiele osób gra bez tego i nie narzeka więc wątpię w to żeby g-sync jakoś szczegulnie polepszał obraz. Myślę też że ten monitor aoc jest trochę gorzej wykonany od benq bo g-sync kosztuje raczej więcej niż 360zł a tyle wynosi różnica ceny tych monitorów. Z tego powodu uważam że aoc musiało na czymś zaoszczędzić A masz ten monitor żeby powiedzieć jak się sprawuje bo jestem ciekaw? AOC nie mam bo jak chciałem kupić to ich nie było więc kupiłem BenQ. AOC oczywiście zaoszczędziło na przykład na złączach bo masz w nim tylko DisplayPort na którym działa G-sync. No ale jak głownie minecraft to w sumie ci ten G-sync nie potrzebny. Edytowane 27 Maja 2016 przez POSTMAN Cytuj Link to post Share on other sites
Adrian724 0 Napisano 28 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 1. W czym ta płyta jest lepsza od msi m3? Zależy mi na wyglądzie (ale to sprawa drugożędna), na przejżystym intuicyjnym biosie i żesz jasna ogulnej wydajności płyty. Jestem nowicjuszem i jeszcze nigdy nie podkręcałem cpu czy gpu dlatego chciałbym przejżysty bios. A tak w ogule to możesz mi polecić jekieś artykuły lub nawet książki o podkręcaniu? Co do ramu to wolałbym wyższe taktowanie niż 2400. Te pamięci co ja wybrałem mają jakieś problemy? Myżlę że cl 15 i taktowanie 3000 jest dobrym wyborem za 210zł. W sprawie obudowy to chyba zostanę przy aquariusie x95w. Ta obudowa którą ty proponujesz za taką samą cenę ma mniejsze okno tylko 2 wentyle i nie można tak zamontować napędu optycznego. Chyba że nie dostrzegam jakiegoś szczegułu który przeważa na stronę tej obudowy to proszę napisz mi to w odpowiedzi. Takie małe tytanko o aquariusa x95w: ta obudowa ma gumki (lub jakieś podstawki) pod dyski twarde które pochłaniają drgania i nie przenoszą ich na obudowę? Zasilacz o mocy 550w nie będzie za słaby nie chcę żeby pracował na 90% mocy a sprawdzałem na 2 stronach internetowych że po oc ten zestaw może potrzebować 430w a zasilacz pobierze 490 w bo traci 12% energii. Poza tym zasialacz chciałbym mieć 6lat i w tym czasie zmienić cpu i gpu na mocniejsze (np. Gtx 1070/1080). Ten zasilacz co jest w zestawie który podlinkowałem w pierwszej wiadomości ma też jedno zabazpieczenie więcej i może po prostu jest lepszej jakości i dłużej pociągnie. Ale tu też proszę o zdanie experta bo mogę się mylić. Co do karty graficznej to chyba wybiorę gtx 970 bo gtx'y lepiej współpracują z procesorami a radeomy w miejscach procesorowych generują o wiele mniej klatek. Kolejne pytanko czy lepiej kupić gtx 970 na 3-4 lata i potem ją wymienić czy lepiej gtx 960 na 2-2,5 roku? Gtx 970 na średnich/ niskich ustawieniach chyba poradzi sobie z grami za 3-4 lata w 60-70 fps, gtx 960 za 4 lata już chyba nie pociągnie gier na niskich ustawieniach? Dysk mx200 jest chyba trochę wydajniejszy i ma 10gb więcej pamięci. Czy te dyski są tak samo wydajne (ważne jest dla mnie żeby ten dysk był mniej więcej tak samo wydajny przez 6-7 lat? Zapomniałem dodać w pierwszej wiadomości że chcę aby ten komputer działał dobrze 6-7 lat żesz jasna ze mianą np. cpu i gpu w międzyczasie. Chciałbym też poznaać twoje zdanie Kajtek na tematy g-synca czy jest on potrzebny czy jego działanie jest praktycznie nie zauważalne. 2. Może jednak kupię monitor z g-sync ale jeszcze się zastanawiam. Tego aoc raczej nie chcę bo w ogule nigdy wcześniej nie słyszczałem o tej marce i nie wiem czy mogę jej zaufać tak jak np. asus czy benq. Monitor aoc ma też zielony pasek na dolnej krawędzi monitora i to mnie bardzo irytuje. Znalazłem inny monitor Acer XB240HAbpr Predator i wydaje mi się że jest on ok ale nigdzie nie mogę go znaleść do kupienia. Może wy wiecie gdzie można go kupić? Lub może polecicie mi jakieś inne minitory za ok.1750zł z g-gsync, fullhd i 144hz. Chcę jeszcze zaznaczyć że ten Acer predator kosztował 1650 i chciałbym go za tyle kupić ale znalazłem go tylko na amazonie (dlatego was proszę o podanie innego sklepu z tym minitorem) i nie wiem czy powinienem go tam kupować bo amazon ma słabe opinie i nie wiem czy dostarczą mi monitor do domu. Nawet nie wiem czy amazon dostarcza towar do Polski a co doniero do domów w polsce. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts