Skocz do zawartości

Mini komputer za 4000zł z monitorem - do grania i przeglądania internetu.

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym złożyć mały (mini-itx), cichy komputer, który dodatkowo nie ciągnąłby dużo prądu.

Chciałbym uniknąć wszelkich możliwych wentylatorów oraz, jeśli możliwe, wcisnąć tanią, pasywną kartę graficzną do okazjonalnego grania w proste gry jak minecraft, rocket league, world of tanks czy cs:go.

Do gustu bardzo przypadła mi obudowa Streacom F1C EVO, która designem przypomina powiększonego maca mini, jednak nie ma w niej miejsca na dedykowane gpu (Szukam mniej więcej takiej obudowy). Dodatkowo znalazłem prosty zestaw w tej obudowie (bez gpu).

Info o zestawie:

• Zastosowanie komputera : Przeglądanie internetu, prosty montaż filmów, okazjonalne granie w proste gry.
  • Maksymalna kwota : ~4000zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : W najbliższym czasie (bez pośpiechu).
  • Których części potrzebuję : Cały zestaw.
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie.
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : Monitor do zakupu (1920x1080)
  • Specjalne wymagania : Bardzo mały, praktycznie bezgłośny, niski pobór prądu, ładny
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Żadne.
  • Własna propozycja zestawu : link

Dodatkowe informacje i własne propozycje:

Jak wcześniej pisałem, chciałbym wcisnąć do środka pasywną/bardzo cichą kartę graficzną (np. Palit GTX 750Ti KalmX lub MSI N760 ITX).

Niestety w takim przypadku zasilacz musiałby mieć moc >300W.

Procesor oczywiście w pokroju i5 6600, 8GB RAM.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Odświeżam...

Temat bardzo ciekawy. Wczoraj właśnie ta obudowa wpadła mi w oko. Tak sobie marzę, aby w przyszłym roku coś na tym zmajstrować. Być może APU na ZEN-ie wyjdzie w miarę sensownie, więc odpadnie mi problem wystarczająco wydajnego gpu.

Jeżeli chcesz tam gpu, to musi być trochę większy rozmiar...

Tutaj jest niby slot:

http://www.streacom.com/products/fc8-evo-fanless-chassis/

Co do prądożerności GPU. Poczekałbym parę dni na testy Polarisów 11. TDP w zapowiedziach wygląda kusząco. Myślę, że karty Low profile też wyjdą.

Też mają fajne rozwiązania:

http://www.hd-plex.com/HDPLEX-H1.SODD-Fanless-Computer-Case.html

Niebawem mają wyjść APU Bristol Ridge. Będzie to już podstawka AM4 wraz z obługą DDR4. iGPU powinno Tobie wystarczyć do tych gierek. Trzeba tylko poczekać na modele płyt. CPU niestety dużo słabszy niż i5, ale pewnie po roku będzie można wymienić na coś ciekawszego.

Albo... i5 5675c i jego mocna integra - na LOW w CS GO można na tym pograć komfortowo.

Oczywiście rozwiązania typu mały komputer w fajnej obudowie, do tego bezgłośny, nie jest rzeczą opłacalną i trzeba iść na pewne kompromisy.

Jest sporo pomysłów, w zależności od tego na co mozesz sobie pozwolic i czego oczekujesz.

• Popieram 1

Temat bardzo ciekawy. Wczoraj właśnie ta obudowa wpadła mi w oko. Tak sobie marzę, aby w przyszłym roku coś na tym zmajstrować. Być może APU na ZEN-ie wyjdzie w miarę sensownie, więc odpadnie mi problem wystarczająco wydajnego gpu.

Jeżeli chcesz tam gpu, to musi być trochę większy rozmiar...

Tutaj jest niby slot:

http://www.streacom.com/products/fc8-evo-fanless-chassis/

Co do prądożerności GPU. Poczekałbym parę dni na testy Polarisów 11. TDP w zapowiedziach wygląda kusząco. Myślę, że karty Low profile też wyjdą.

Też mają fajne rozwiązania:

http://www.hd-plex.com/HDPLEX-H1.SODD-Fanless-Computer-Case.html

Niebawem mają wyjść APU Bristol Ridge. Będzie to już podstawka AM4 wraz z obługą DDR4. iGPU powinno Tobie wystarczyć do tych gierek. Trzeba tylko poczekać na modele płyt. CPU niestety dużo słabszy niż i5, ale pewnie po roku będzie można wymienić na coś ciekawszego.

Albo... i5 5675c i jego mocna integra - na LOW w CS GO można na tym pograć komfortowo.

Oczywiście rozwiązania typu mały komputer w fajnej obudowie, do tego bezgłośny, nie jest rzeczą opłacalną i trzeba iść na pewne kompromisy.

Jest sporo pomysłów, w zależności od tego na co mozesz sobie pozwolic i czego oczekujesz.

Dzięki wielkie za odpowiedź  :)

W międzyczasie przyglądałem się też Ncase M1, ale jest droga i już sporo większa.

Mimo wszystko wolałbym wsadzić tam intela  :D

Skoro cię to interesuje to obejrzyj filmik zamieszczony w poście - build z i5 6600K!

Widziałem filmik. Fajnie to wygląda. Jak intel, to trzeba brać budę z miejscem na gpu, np. ten większym Streacom, albo Broadwell "niewiele" droższy niż i5 6500.

Sam jestem ciekaw co tam Polarisy w 14 nm zaprezentują. Mam przeczucie, że R7 470 przy TDP 50 W będzie mieć wydajność bliską GTX 950 :). Taki zestaw mógłby Cię zadowolić.

HD Plex wygląda ciekawie. Tam można wrzucić mocniejsze zasilacze - 250 W bez problemu. Można zamówić do Polski.

Masz już jakąś konkretniejszą wizję w co byś chciał uderzać? Można zacząć według Twoich preferencji tworzyć zestaw.

• Popieram 1

Widziałem filmik. Fajnie to wygląda. Jak intel, to trzeba brać budę z miejscem na gpu, np. ten większym Streacom, albo Broadwell "niewiele" droższy niż i5 6500.

Sam jestem ciekaw co tam Polarisy w 14 nm zaprezentują. Mam przeczucie, że R7 470 przy TDP 50 W będzie mieć wydajność bliską GTX 950 :). Taki zestaw mógłby Cię zadowolić.

HD Plex wygląda ciekawie. Tam można wrzucić mocniejsze zasilacze - 250 W bez problemu. Można zamówić do Polski.

Masz już jakąś konkretniejszą wizję w co byś chciał uderzać? Można zacząć według Twoich preferencji tworzyć zestaw.

Coś w pokroju GTX 950 zdecydowanie wystarczy. GTX 750 Ti przypadł mi do gustu ze względu na niski i profil i wersję pasywną (lecz trochę sporą). Jakiś nowszy i5 + taki polaris spokojnie by starczył. Jeśli TDP rzeczywiście byłoby tak niskie to super, bo chcę jak najmniej generowanego ciepła i zasilacz o mniejszej mocy. GTX 750 to ~70W (TDP wyższe).

No i by nie było zbyt gorąco w takiej obudowie. Myślę, że pasywna karta średnio się nadaje do obudowy bez wymuszonego obiegu powietrza. Mimo wszystko wentylator 60mm z PWM pasowałby tam dobrze. Noctua ma taki model.

No i by nie było zbyt gorąco w takiej obudowie. Myślę, że pasywna karta średnio się nadaje do obudowy bez wymuszonego obiegu powietrza. Mimo wszystko wentylator 60mm z PWM pasowałby tam dobrze. Noctua ma taki model.

Jeden wentylator nie zaszkodzi :) Chciałem po prostu użyć ich jak najmniej.