Skocz do zawartości

Windows 10 - udostępnianie drukarki.

Recommended Posts

Witam, mam router tp link w8901g i win 10, na innych laptopach jest win 7. W jaki sposób moge udostepnić drukarkę z mojego PC z win 10 do laptopów, żeby tamte mogły sobie zdalnie drukować? Bo aktualnie, żeby coś wydrukować trzeba śmigać do pc, a chcę zrobić, żeby drukarka była przykładowo cały czas włączona i żeby było można z niej korzystać na laptopie.

Wchodzisz w "urządzenia i drukarki". prawym mychy na drukarkę, właściwości drukarki i na zakładce udostępnianie zaznaczasz Udostępnij.

Później w "centrum sieci i udostępniania" wchodzi w "Zmień zaawansowane ustawienia..." upewnij się, że masz "włącz udostępnianie plików i drukarek". Poniżej dla wszystkich sieci ustaw "Wyłącz udostępnianie chronione hasłem."

I na koniec ustaw sobie statyczny adres IP dla tego komputera.

Teraz najprościej to na każdym laptopie otwierasz "Mój komputer" i w pasku adresu wpisujesz "//adres_IP" - komputera na którym jest drukarka, który ustawiłeś. Powinna Ci się pojawić ta drukarka, klikasz prawym myszki, wybierasz połącz i pewnie zapyta o sterowniki.

• Popieram 1

Jest też inne rozwiązanie trochę droższe ale bardziej elastyczne. Teraz, żeby drukować komputer udostępniający drukarkę musi być zawsze włączony. Możesz zakupić lepszy router z portem USB i do niego podłączyć drukarkę. Wtedy dostęp do sprzętu(drukarki) będzie niezależny i będą go mieć wszyscy użytkownicy Twoje sieci(wymaga zainstalowania sterowników) czy to po kablu czy przez Wifi. Urządzenie typ print serwer(z Wifi) oferuje podobne możliwości udostępniania drukarki jak router ale ceny są mało korzystne i zbliżone do cen dobrych routerów. Ja ze Swoje strony polecam urządzenia Asusa np. http://allegro.pl/router-asus-dsl-n14u-2-anteny-aneks-a-b-neostrada-i5844904028.html

Edytowane przez gepardmak