Skocz do zawartości

Saphire7850 nie grzeje się, a zwalnia

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez womack,

Recommended Posts

Czołem, jak w tytule mam 7850, karta powinna bez problemów grzać się do 70C i wyżej, a jednak przy 50-55C ilość fps spada do 5-10 dopóki nie spadnie temperatura, następnie wszystko wraca do normy, a po kilku minutach powtórka procedury "spier...lę ci dzień". Występuje to w różnych tytułach, szczególnie w armored warfare jest to uciążliwe. Sterownik ze strony AMD ustawia wentylatory na max ok. 40% mocy, myślałem że może w tym rzecz, jednak po odkręceniu wiatraków na 100% w stresie problem się nadal pojawia, tyle że rzadziej. Pomyślałem więc że problem leży w nowych sterownikach, zainstalowałem więc jedną z ostatnich wersji catalista(15.1.1 chyba) i nadal to samo. Po podkręceniu afterburnerem taktowania rdzenia do 920Mhz pojawia się to nie co 3 a co 5 minut (czyli podkręcenie ją jakby ochładza- idiotyzm). Nie wiem co więcej mogę zrobić, może poza przybiciem tego złomu gwoździem do ściany, na co ochota we mnie wzbiera. 

Właśnie przejechałem ją furmarkiem, rozgrzała się do 63C, bez przycinki. Tracę nadzieję.

Podaj specyfikację całego komputera włącznie z zasilaczem by dojść do sedna problemu. Bo sprawia to wrażenie braku mocy gdy do pracy wchodzi jeszcze procesor.

Phenom x4 965 black edition
M4N78se motherboard/

DDR2(chyba) 4GB
zasiłek Corsair CX600
śmigło Fortis HE1225
SSD120MB
2xHD1GB
popiół na obudowie chyba nic nie ciągnie :)

...no i win7 x64 jeśli ma znaczenie

no tak, saphire HD7850 jeszcze

M=>G
G=>T

Edytowane przez womack

Zasilacz jest akurat najnowszym elementem w tym zestawie, ma jakieś dwa lata.

Ale prawda jest taka że nie mam szczęścia do zasilaczy, nie lubią mnie, czy coś. Siedzę już tak długo w PC-tach że zdaję sobie sprawę że może pomóc modlitwa, ofiara z dziewicy lub taniec nago przy ognisku. Opcji zasilacza więc nie wykluczam.

Zrób pomiary miernikiem ( wystarczy z supermarketu za 20 zł, najlepiej z nową baterią).

Instrukcję pomiaru masz w poniższym linku.

http://overclock.pl/articles/showall/id/252,jak-mierzyc-napiecia-w-zasilaczach-atx-czyli-przewodnik-po-tych-12-v

Co do karty sprawdź działanie pod nowszymi sterownikami Crimson ( ostatnia wersja 16.5), co prawda pierwsza wersja z nowej rodziny sterowników ludziom blokowała wiatraczki, ale teraz na swoim R9 280X nie zauważyłem podobnych problemów.

Pamiętaj by przed zainstalowaniem sterowników Crimson odinstalować i posprzątać resztki po starych Catalysta-ch.

W razie dalszych problemów sprawdź z inną kartą, lub sprawdź kartę na innym komputerze.

Ja bym podejrzewał inny problem, a obniżenie temperatury gpu, to efekt pośredni. Po prostu karta zaczyna się nudzić, bo coś innego nie domaga.

Sprawdź zasilacz, cpu i sekcję zasilania na płycie głównej.

Właśnie polatałem z miernikiem, napięcie VDC/V1DC wszędzie 11.88 w stresie 11,76, na 6-cio pinowej wtyczne przy grafie to samo. Problem pojawił się po zainstalowaniu najnowszych sterowników, jednak po zainstalowania starych nie zniknął.

• 2 tygodnie później...
  • Rozwiązanie

Ech, żebym jeszcze wiedział jak to sprawdzić. Natomiast mocno podkręciłem kartę, rdzeń z 860 podbiłem do 1000Mhz, pamięć z 1200 na 1400, a wiatraki na 100% już przy 40C. poskutkowało to tym, że nie zwalnia do 5 klatek, tylko do 20-25, można powiedzieć że wyleczyłem dżumę cholerą. Co nie zmienia faktu że nadal coś jest nie tak.

Znalazłem sekcję zasilania procesora, nie wiem jaka jest standardowa temperatura, ale moja ma temperaturę "AU", czyli około 80C, choć kondensatory nie są wybrzuszone. No ale ta płyta ma chyba ponad 10 lat, 2 proce już zajechała, może trafiła na takiego który w końcu zajechał ją.

Stała się rzecz dziwna, znajomy ma również saphire7850, tyle że starszą wersję. Włożyłem ją, uzupełniło drivery, odpaliłem- śmiga, załamany włożyłem ponownie swoją i....śmiga. Widać zupa z jąder nietoperza i skrzeku żaby pomogła, wiedziałem że logicznym działaniem g... się osiągnie. Zobaczymy co dalej :)

Znowu to samo, nie mam już siły, co jeszcze mogę sprawdzić?

Jednak to wina płyty głównej. Dzięki za wszelką pomoc.

Edytowane przez womack