oskarsom 14 Napisano 22 Maja 2016 Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 (edytowane) Cześć! Moglibyście mi doradzić jaki serwer NAS wybrać dla domu i małej firmy? Chciałem zadbać o bezpieczeństwo swoich danych i po ostatniej przygodzie z utraceniem ich części, zdecydowałem się zakupić takowy serwer. Chciałbym mieć do niego dostęp poprzez Wi-Fi, ale nie wiem jak to działa. Czy Wi-Fi musi być w samym serwerze czy wystarczy go podłączyć kablem do mojego modemu (mam TP Link TD-W8970). Na całość, czyli dysk i urządzenie przeznaczam około 1000zł. Co polecicie? W jednym z zestawień na benchmarku polecane jest takie coś: Synology DS115j Edytowane 22 Maja 2016 przez oskarsom Cytuj Link to post Share on other sites
qwerty1997 27 Napisano 22 Maja 2016 Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Jak chcesz zabezpieczyć swoje dane? W sensie na samym NAS-ie będzie tylko kopia danych z komputera? Jeśli inaczej to może warto by było się tutaj zastanowić nad serwerem NAS z co najmniej dwoma dyskami i skonfigurować je w tryb RAID 1. Cytuj Link to post Share on other sites
oskarsom 14 Napisano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Jak chcesz zabezpieczyć swoje dane? W sensie na samym NAS-ie będzie tylko kopia danych z komputera? Jeśli inaczej to może warto by było się tutaj zastanowić nad serwerem NAS z co najmniej dwoma dyskami i skonfigurować je w tryb RAID 1. Chcę mieć po prostu kopię danych na takim serwerze, do którego będę miał dostęp z każdego komputera poprzez Wi-Fi. Sent from my LG-H815 using Tapatalk Cytuj Link to post Share on other sites
armi3 326 Napisano 24 Maja 2016 Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Sytuacja a: masz dane na różnych komputerach i dodatkowo te same dane na NAS = bezpiecznie Sytuacja b: masz dane na NAS i dostęp do nich z różnych komputerów - by było bezpiecznie potrzebny NAS z 2fizycznymi dyskami połączonymi w Raid1 NAS podpinasz po router i udostępniasz w sieci Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts