Skocz do zawartości

Komputer do streamowania [ok. 4000zł]

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : głównie streamowanie,
  • Maksymalna kwota : ok. 4000zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : najpóźniej na początku czerwca
  • Których części potrzebuję : sama jednostka centralna
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : nie
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : 23" LG 23MP48HQ-P
  • Specjalne wymagania : dysk SSD, 16gb ram, i7
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak

Potrzebuję komputer głównie do streamowania i czasami pogrania w jakieś nowe gry, więc mocny procesor i 16gb ramu to konieczność. Do tego dysk SSD, myślę, że 120GB wystarczy(prawdopodobnie Hyperx Savage). Jeśli chodzi o procesor to pytanie czy warto inwestować te kilkaset złotych w Skylake czy pozostać przy i7 4790?

Edytowane przez Kortek

Jeśli chodzi o procesor to pytanie czy warto inwestować te kilkaset złotych w Skylake czy pozostać przy i7 4790?

Oczywiście, że warto.

Skylake to nowa, przyszłościowa podstawka.

Btw. w większości gier Skylake radzi sobie lepiej od Haswella. 

• Popieram 1

Streamuję hearthstone'a(taka gra karciana), już przy nim mój laptop i tak ledwo teraz wyrabia. Myślałem nad czymś takim http://www.morele.net/inventory/info/GwJ1j/+ do tego jakaś obudowa. Co o tym sądzicie? GTX970 jest prawie 2x droższa, a nie potrzebuję grać w najnowsze produkcje na ultra detalach.

Edytowane przez Kortek

Może nie jestem w temacie tej gry, ale wybieranie do streamu karcianki procka klasy Core i7 jest dla mnie...co najmniej śmieszne :) . Dla ludzi którzy chcą robić stream z lol czy cs polecamy tu 6600k pod oc i jest to zupełnie wystarczające.

Btw. H170 nie jest do OC tylko z170. Co do karty na esc jest gtx 780 w cenie 960, świetny deal. Ssd też dość średni. Do procka z k musisz mieć chłodzenie dokupione. Nie dają w zestawie.

• Popieram 3

Co do karty graficznej to przeglądnąłem parę testów i faktycznie gtx780 jest mocniejszy. Procesora nie chcę podkręcać, bo się w to nigdy nie bawiłem(wiem, wybrałem do podkręcania, nie zauważyłem tego, dopiero kolega mi niedawno o tym powiedział). Zdaje sobie też sprawę, że na to czym aktualnie się zajmuję jest to strasznie mocny procesor, ale nie zawsze streamuje się ciągle jedno i to samo(jakbym chciał za jakiś czas odpalić jakąś nowszą grę, ale nie jestem też takim maniakiem, że wszystko muszę mieć na najwyższych ustawieniach). Stream mocno obciąża procesor, więc zakładając, że nie chcę się bawić w podkręcanie, wybrać i5 i wtedy mógłbym dołożyć do gtx970 czy pozostać przy i7(wtedy gtx780)? Chciałbym, żeby ten komputer mi trochę posłużył.

Edytowane przez Kortek

Albo idziesz w stronę streamu albo w stronę wydajności w grach. To już Ty sam musisz zdecydować co jest dla Ciebie ważniejsze. W przypadku i7 masz jeden plus. Stream z głowy oraz porządna możliwość rozbudowy w przyszłości. 

• Popieram 1