Skocz do zawartości

Smartfon do 800 - gry, aparat, youtube

Recommended Posts

Witam,

Sezon komunijny w pełni... niech to będzie za wyjaśnienie...

• jego budżet : 800zł (mam nadzieje na mniej ;-))
  • gdzie i jak zamierzam dokonać zakupu : najlepiej sklepy ale nie odrzucam allegro.
  • nówka czy używka : nówka
  • preferowany rozmiar wyświetlacza : 4,7'' lub większy
  • preferowany system mobilny : od Androida 5.x w górę
  • do czego będę używać urządzenia : głównie gry, trochę komunikatorów ale stawiam że będzie dużo żonglowania grami, nawigacja (ostatnio odkrył bieganie z trackerem), youtube (głównie w WiFi póki co)
  • moje najważniejsze wymagania : pamięć 16GB (chodzi o miejsce na gry), długi czas na baterii (zdaje sobie sprawę że przy grach to ciężko ale zakładam że w pewnym momencie dojdzie do zwykłego "cyklu mieszanego" i wtedy fajnie byłoby żeby trzymał ponad dobę - im dłużej tym lepiej), dobry aparat.

• co mam na oku : cytat: "iPhone 6s, iPhone 4S, Samsung S7"... ale dzielnie sprowadzam go na ziemię, jednak nie ma pojęcia co możemy mieć w tym budżecie i wymaganiach. nie wiem czy dobrym argumentem jest mało darmowych gier na Apple ale na razie działa :-)

Z góry dzięki za pomoc

W tym budżecie Iphone 6s i Galaxy S7? Chyba jedynie jakaś podróba co tak wygląda w tej cenie.

Po co takiemu dziecku iphone 6s albo s7... Bo teraz najważniejszy jest najnowszy iphone.

Obawiam się że musisz zmienić pomysł na prezent bo bardzo się rozczaruje jak dostanie jakiś telefon za np 700zł skoro chce najnowszy i najdroższy sorzęt za 3 tysiące.

Edytowane przez dawid0032

Być może zbyt słabo zaznaczyłem, że to cytat z dziecka które raczej nie ma zbyt dużego pojęcia o cenach sprzętu jak i własnych wymaganiach, natomiast jest podatne na to co mówią koledzy i pokazuje telewizja. fizycznej styczności z takim sprzętem tez nie miał, ja osobiście mam S4.

Jestem realistą i dlatego napisałem że "...sprowadzam go na ziemie...".

Co do telefonu to on sam go kupuje. więc nie jest to prezent a bardzie własny wydatek.

Oczywiście podpisuje się w całej rozciągłości że nie potrzebuje tak drogiego telefonu dlatego na razie rozmawiamy o budżecie rzędu 800 PLN.

nie tracę nadziei na dalsza pomoc i pozdrawiam

Dziękuję bardzo za podpowiedzi, 

przyznam że bardzo ciekawe pozycje 

Moto G 2015 czy P8 Lite w budżecie 

P8 niemal dwukrotnie ponad budżet (on chce nowy telefon, wiecie, dzieci są bezlitosne a on nie bardzo się potrafi obronić - chociaż nam pyskuje na bieżąco)

Zastanawiam się jednak nad Moto X Play. 

Rozumiem że aparat będzie w nim dużo lepiej się sprawował. A jak będzie z obsługa gier (sam nie gram w mega wymagające na telefonie więc ciężko mi się odnieść)?

Dodatkowo miałbym jeszcze kilka kwestii.

1) Młody zauważył guziki "funkcyjne" zlokalizowane na wyświetlaczu a nie pod nim i stwierdził ze u to nie pasuje. Ja chciałbym go przekonać do tego ponieważ nie widze w tym nic przeszkadzającego w codziennej obsłudze choć zastanawiam się czy te guziki są tez aktywne w grach czy programach żeby mozna było łatwo z nich wyjść w wypadku "zwiechy? Czy gdzieś w Warszawie można "dotknąć i pomacać" któryś z tych telefonów?

2) zastanawiam się czy w tej cenie lub jeżeli doliczymy VAT (tylko wtedy musiałbym mieć fakturę) to czy znajdziemy coś z wyjmowaną baterią? Mam złe wspomnienia ze starszymi telefonami i ich zwiechami, które wymagały twardego resetu.

Z góry dziękuję za dalszą cierpliwość i ewentualne rozwianie obaw.

Pozdrawiam

Dziękuję bardzo za podpowiedzi, 

przyznam że bardzo ciekawe pozycje 

Moto G 2015 czy P8 Lite w budżecie 

P8 niemal dwukrotnie ponad budżet (on chce nowy telefon, wiecie, dzieci są bezlitosne a on nie bardzo się potrafi obronić - chociaż nam pyskuje na bieżąco)

Zastanawiam się jednak nad Moto X Play. 

Rozumiem że aparat będzie w nim dużo lepiej się sprawował. A jak będzie z obsługa gier (sam nie gram w mega wymagające na telefonie więc ciężko mi się odnieść)?

Dodatkowo miałbym jeszcze kilka kwestii.

1) Młody zauważył guziki "funkcyjne" zlokalizowane na wyświetlaczu a nie pod nim i stwierdził ze u to nie pasuje. Ja chciałbym go przekonać do tego ponieważ nie widze w tym nic przeszkadzającego w codziennej obsłudze choć zastanawiam się czy te guziki są tez aktywne w grach czy programach żeby mozna było łatwo z nich wyjść w wypadku "zwiechy? Czy gdzieś w Warszawie można "dotknąć i pomacać" któryś z tych telefonów?

2) zastanawiam się czy w tej cenie lub jeżeli doliczymy VAT (tylko wtedy musiałbym mieć fakturę) to czy znajdziemy coś z wyjmowaną baterią? Mam złe wspomnienia ze starszymi telefonami i ich zwiechami, które wymagały twardego resetu.

Z góry dziękuję za dalszą cierpliwość i ewentualne rozwianie obaw.

Pozdrawiam

Te przyciski funkcyjne na wyświetlaczu to fajna sprawa, choć trochę miejsca zajmują. W grach znikają, tak samo przy oglądaniu filmów, a jak chcesz wyjść, to lekko je wysuwasz do góry i się pokazują. 

Przejdź się media markt/expert/saturn etc

Dzisiejsze telefony (mówię o tych trochę lepszych) nie wymagają resetu, a jak już chcesz coś zrobić to wystarczy przytrzymać przycisk power. Ta Moto nie będzie sprawiać problemów, nawet P8 Lite nie zawiesza się, że aż trzeba resetować

Hmmm... Jedyne, co przychodzi mi do głowy, co ma wymienną baterię, wydajny w grach to G4, ok. 1200 można kupić. 

IMO nie ma nic tańszego z wymienną baterią, co by w grach dawało radę.. Większość to takie gnioty:/

Ale jest plus posiadania niewymiennej baterii - na wymienną masz pół roku gwarancji, na niewymienną masz cały okres gwarancji telefonu:) Pod koniec gwarancji można wysłać do serwisu producenta, aby zamontowano nową

Dzięki. za odpowiedz.

nigdy nie korzystałem z telefonu niemal całkowicie pozbawionego fizycznych klawiszy. 

ale może to faktycznie fajna sprawa.

co do klawiatury to faktycznie argument z gwarancja jest nie do pobicia :-)

Pozostanę przy sugerowanych modelach i spróbuję coś wyłapać w sensownej cenie.

Zauważyłem tez ze Lenovo ma wypuścić serię Z. Jezeli już to nieznacznie ale może wpłynie to jakoś na ceny.

Zobaczymy.

jeszcze raz serdecznie dziękuję.