Skocz do zawartości

Jaka kombinacja wentylatorów będzie najlepsza?

Recommended Posts

Witajcie!

W końcu skompletowałem swój zestaw komputerowy i czekam na dostawę. Jedynie nie zamówiłem wentylatorów - chce zaczerpnąć wiedzy od fachowców. Sam niestety jestem zielony jeżeli chodzi o sprawy techniczne.

Podaje zatem ważne informacje

Obudowa to: Thermaltake Core X5 http://www.thermalta...?id=C_00002806�

Płyta główna: ASRock X99 WS

Procesor Intel Core i7-5960X

Chłodzenie CPU Noctua NH-D15S

Karty graficzne 2x SLI: Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX Titan X

Pozostałych komponentów nie podaje, bo raczej się najmniej grzeją :P

I własnie pytania:

1) jaki układ/ilość wentylatorów dobrać do danych obudowy? Karta titan X podobno bardzo się grzeje. Dlatego chciałbym porządnie ochłodzić karty, wnętrze komputera. 

Osobiście myślę o układzie wentylatorów:

Front: 2 x 140

Góra: 4 x 140

Tył: 1 x 140

Bok: 3 x 120

2) Pytanie wynika z 1st pytania. Czy przy takim układzie/ilości wentylatorów starczy mi pinów na płycie głównej? Z tego co wyczytałem to płyta ma ich 24....

Rozważane wentylatory:

rozmiar 140:

rozmiar 120:

3) Czy moglibyście polecić jakiś regulator wentylatorów z przedniego panelu? :)

Edytowane przez worm

Nie kombinuj - chłodzenie wodne.  Weź  FD R5, bo ten komputer (oraz obudowa) jest bez sensu. No chyba że już kupiłeś.

Fajnie stworzyć doskonałą skrzynkę, ale wydajniej wyjdzie budując ją z użyciem LC. Zaś jeśli koniecznie chcesz projektować i rozkminiać - zamów sobie custom liquid cooling.  Ten Pan chyba to robi...

http://forum.benchmark.pl/user/74145-skeeper/

Edytowane przez korski

Z ciekawszych wentylatorów, które podałeś w linkach ze 140-tek polecam BeQuiet Silent Wings, najwyższa kultura pracy, idealny stosunek cisza-wydajność. Oczywiście moim zdaniem. Ewentualnie Noctua NF-A 14, wydajniejsza ale też głośniejsza od BQ. Ze 120-tek Enermax byłby dobrym wyborem, ewentualnie poszukać BQ Silent 120, mam używam i nie narzekam na wydajność i jakość i ciszę.