Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

W czerwcu przesiadam się ze 100mb/s na 500mb/s, co za tym idzie będę potrzebował nowego routera.
Powiedziano mi, że router musi posiadać przepustowość portu conajmniej 1mbit. I tyle.
A co z kwestią tego, że podłączone do niego będą zwykle w dzien 2-3 urządzenia i wieczorami do 7-8?
Chyba to wpływa na wybór routera.

Bardzo proszę o pomoc w doborze konkretnych routerów. Nie ukrywam, że budżet mam ograniczony, mimo że teraz mam 200zł, to myślę że do czerwca ta kwota wzrośnie do MAKSYMALNIE 350zł, o ile faktycznie będzie sens na podwyższenie tego pułapu cenowego.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

I ważne żeby jeszcze natował z tą prędkoscią, ale większość nowych już to robi. Kiedyś było tak, że WAN 1GBit a router robi np. 250MBit. No i nie liczyłby, że przepchniesz 500Mbit po WiFi :)

P.S. DSL to raczej nie będzie tylko światło.

Edytowane przez cooger

dokładnie, 1Gb, przy czym weź pod uwagę, że taką prędkość tylko po kablu osiągniesz. WiFi w trybie 5GHz wyciągnie jakieś 870Mb/s. Oczywiście, posiadając 8 urządzeń, na wszystkich nie wyciągniesz maksymalnej prędkości na raz. 

WiFi w trybie 5GHz wyciągnie jakieś 870Mb/s.

tile-litigation-support.jpg

Przy małych odległościach na topowych routerach AC1900 w iperfie daje się uzyskać <800Mbps.

@@cooger, dlatego właśnie C5, sprawdzone, że hwNAT działa i korzysta zdecydowanie lepiej z dostępnego pasma ;)

Tak wiem, mam C5 w domu. Chciałem tylko zaznaczyć ewentualną zasadzkę.

Edytowane przez cooger

Tak podaje po prostu producent. Jak w rzeczywistości jest - każdy wie ;)

To po co piszesz 'wyciągnie'? Producent podaje przepustowość medium a my rozmawiamy o przesyle realnych danych.

Edytowane przez cooger

5ghz z tego co wiem, moje laptopy w mieszkaniu, nie odbierają. Co jak rozumiem, nie zmienia faktu przy połączeniu kablem? 

Jasna sprawa z tym 1mbit, błąd przy pisaniu. 

To jest światło, tylko że u nas dostawca daje wszystko, więc podłączam zwyklym kabel pod router (jestem laikiem w tym, nie wiem czy swiatlowod ma inny).

Prosiłbym o konkretne linki do routerów (sklep, allegro bądź cokolwiek), bo wiele nazw dużo mi nie mówi.

@PS
Zapomniałem dodać. Ja jako jedyny jestem na kablu właśnie. Reszta osób w mieszkaniu wifi, oni nie graja, tylko filmy itd, więc im maksymalna prędkość nie potrzebna (więcej dla mnie :P

Pytan po chwili rozmyśleń. Skoro żaden komputer nie ma standardu ac, to znaczy, że w teorii nic mi nie da router z przesyłaniem 1gbit, skoro jak wyczytuje wszedzie, to 2,4ghz korzysta z 300mb/s a reszta idzie na 5ghz?

Firma od internetu, poleciła mi ten router:
http://www.morele.net/router-netis-ac1200-wf2780-663159/

Edytowane przez Cr4sH