Skocz do zawartości

Nowy komputer pod video & streaming

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : Obróbka wideo w Adobe AE i Sony Vegas,Streaming, symulatory

• Maksymalna kwota :4500 PLN

Kiedy zamierzam kupić komputer? :Na dniach

Których części potrzebuję :Wszystkich

Czy będę podkręcać sprzęt? : Myślę,że tak

Rozdzielczość mojego monitora i model :do kupienia

Specjalne wymagania :Skylake i GTX970

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : - 

Własna propozycja zestawu https://www.morele.net/inventory/info/otqIy6/

Inne :

Witam :)

Jest to mój pierwszy post na forum.  Zamierzam w przeciągu paru dni zakupić komputer,ale prosiłbym o sprawdzenie mojej propozycji i o rozwianiu pewnych moich wątpliwości: A mianowicie: Czy opłaca się Za Z170a tomahawk zakupić Gaming PRO? Czy ten zasilacz jest dobry? Czy z obecnego komputera mogę przenieść licencję na mojego Windowsa do nowego,a na starym go zdezaktywować? Ewentualnie wstrzymać się z kupnem karty i poczekać na GTX 1070?

Pozdrawiam :)

Edytowane przez AdobeAE

Prepar3D,Euro Truck Simulator 2. Do P3D wykorzystam 970 i się właśnie zastanawiam,czy nie poczekać lepiej na 1070 (wydajność Titan X za mniejsze pieniądze) A to te Cruiciale słabe są? 1 HDD+SSD mi w zupełności wystarczy.Jednak nie odpowiedzieliście mi na pytanie,czy można przenieść licencję na Windowsa z jednego komputera na drugi?

edit: Mały mod https://www.morele.net/inventory/info/T3T5zM/

Edytowane przez AdobeAE

@@AdobeAE, pytanie zasadnicze, zestaw do pracy czy pod gierki ? bo jak do tej pory to idziesz w gry.

Czy opłaca się Za Z170a tomahawk zakupić Gaming PRO?

Nie opłaca, za 519zł jest Asrock Z170 Gaming K4, dużo bardziej opłacalna opcja, mocna i dobrze chłodzona sekcja, wraz z ALC 1150 na pokładzie.

czy można przenieść licencję na Windowsa z jednego komputera na drugi?

Jaki system, wersja OEM/BOX ?

Jak ma być to bardziej pod wideo, to podaj z czego materiały, w jakiej rozdzielczości / klatkarz, narzut Bitrate itd.

Hmm... trudno powiedzieć,bo z laptopem mam windowsa 7 ale kupiłem sobie update do 8 i tam jest oddzielny klucz w pudełku.

Co do tego wideo to różnie. Zależy od produkcji. Raz w 60 FPS renderuje,raz w 30. Nie używam zawsze jednakowych ustawień. Oczywiście renderuje w 1080p. Może kiedyś 4K,ale to minie trochę czasu.

Edit: Nie widziałem tego "pytanie zasadnicze, zestaw do pracy czy pod gierki ? bo jak do tej pory to idziesz w gry." Może tak napisze: Obróbkę wideo to traktuje jako hobby. Nie jest to nic związane z pracą. Co do gier to tylko te w/w ,bo do tych bardziej popularnych mam konsolę. 

Coś temat zamarł... Edytowane przez AdobeAE

Jaki system, wersja OEM/BOX ? Jak ma być to bardziej pod wideo, to podaj z czego materiały, w jakiej rozdzielczości / klatkarz, narzut Bitrate itd.
Where? 

No to jaki ten Bitrate średni ? Z czego materiały ? Klatki ? itd. Generalnie amator który zgrywa PRO  :/ Ciężka dyskusja szczególnie dla kogoś komu w zupełności wystarczy zestaw HDD + SDD, co mówi już samo za siebie z kim mamy tutaj do czynienia.

• Popieram 1

Ja chyba wiem,co mi wystarczy w komputerze. Napisałem,że nie wiem czy to OEM,czy BOX,bo na obecnym laptopie mam naklejke od Win 7 i pudełko z kluczem od upgrade do windows 8. Zajmuję się hobbystycznie edycją. Materiały będą z symulatorów t.j Prepar 3D i też jakieś "edity" z Call of duty. Oczywiście w 60 fps klipy. Więcej na pewno będę grał i streamował,niż edytował. To nie ma być komputer stricte do pracy. 

karta 

Nie opłaca, za 519zł jest Asrock Z170 Gaming K4, dużo bardziej opłacalna opcja, mocna i dobrze chłodzona sekcja, wraz z ALC 1150 na pokładzie.

Win - uj go wie o co chodzi - masz BOX czy OEM? niewiesz tego to nie pomogą ....  :/

Zastosowanie komputera : Obróbka wideo w Adobe AE i Sony Vegas,Streaming, symulatory

Może tak napisze: Obróbkę wideo to traktuje jako hobby. Nie jest to nic związane z pracą. Co do gier to tylko te w/w ,bo do tych bardziej popularnych mam konsolę. 

To teraz wszystko jasne, nie ma co się rozpisywać o sprzęcie do pracy, nie wykorzystasz jego potencjału.

Co do Twojego wyjściowego zestawu jest gorzej jak źle:

• płyta nie zmieści się w obudowie
  • GTX 970 za ponad 1500zł to kiepski wybór, za 1350zł masz wersję od EVGA, model SSC.
  • BX100 120GB za blisko 250zł, za tyle to jest Plextor M6 PRO 128GB z 5-letnią gwarancją
  • płyta w tej cenie średnia, taniej Asrock K4 Gaming z mocniejszą sekcją zasilania, do tego lepszy zintegrowany układ dźwiękowy ALC 1150

Rozdzielczość mojego monitora i model :do kupienia

FHD 60HZ czy  w planach coś więcej ?

Podasz co z monitorem to złożymy lepszy zestaw, o ile jeszcze będziesz zainteresowany.

Co byś chciał streamować tak dla pewności.

Kolejna zmiana uwzględniając wasze propozycje.  http://www.morele.net/inventory/info/nK45xG/

Jednak karta od MSI będzie wg. mnie najlepszym wyborem,możliwe że zamiast niej to GTX1070 wezmę. Zobaczę jak będzie z ceną.

Streamować będę FSX.

Czy przypadkiem Z170A Gaming M3 od MSI nie był by lepszym wyborem od tego Asrocka K4? 

Monitor na pewno ma mieć więcej niż te standardowe 60Hz. 

Jednak karta od MSI będzie wg. mnie najlepszym wyborem

Nie pakuj się czasem w 970 za ponad 1500zl bo to delikatnie mówiąc niezbyt mądre posunięcie, teraz możesz łyknąć używaną z ponad dwuletnią gwarancją za te 1050zł. 

Czy przypadkiem Z170A Gaming M3 od MSI nie był by lepszym wyborem od tego Asrocka K4? 

Pod jakim względem ? jest droższa, W K4 masz mocniejszą sekcję zasilania, układ dźwiękowy ten sam ALC 1150, a i Asrock ma Killera E2400 jak tak patrzysz na te dodatki.

MSI też go ma, ale dopłacać do samego wyglądu 90zł, eh nie warto.

Nie jest ok, zasilacz na CX550M, cichszy, lepszy elektrycznie, stabilniejszy, modularny, 5 lat gwarancji.

O karcie graficznej już Ci wspomniałem. Obudowa, warto pomyślec o SPC M35, lepiej wykonana, cichsze wentylatory, cover na PSU i dyski.

CX650M jak w nazwie 650w ma. Chyba jednak ten bym wybrał. Warto dopłacać do tych 100 watów?  Zastanawiałem się nad M35,ale okna on nie ma :v Zobaczymy 17 czerwca jak będzie z ceną GTX1070 i zamawiamy :)

Edytowane przez AdobeAE