Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, bardzo bym prosił o pomoc w złożeniu następującego zestawu:

• Zastosowanie komputera: grafika - głownie 3D, program Cinema 4D (renderowanie przy użyciu tylko procesora na chwilę obecną więc ilość jak i moc rdzeni ma znaczenie), a także programy do postprodukcji After Effects i Photoshop
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: ok 6000zł, jeżeli będzie warto dopłacić to może być trochę więcej :)
  • Kiedy zamierzasz kupić komputer?: W przeciągu najbliższego miesiąca, max dwóch.
  • Których części potrzebujesz?: Procesor/y, Płyta główna, Pamięć RAM (min 32GB, bo 16GB okazuje się za mało momentami), ewentualnie jeszcze jakaś obudowa co by pomieściła chłodzenie Raijintek Tisis (Nemesis) bo jestem z niego bardzo zadowolony i nie chciałbym zmieniać.
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? Jeżeli będzie taka możliwość to czemu nie :)
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? Dysk SSD i karta graficzna zostaje ze starego komputera na chwilę obecną, tak samo jak zasilacz 750W XFX no i monitory
  • Inne: W przyszłości (ciężko określić) planuję też przejść częściowo na rendering za pomocą GPU więc fajnie jak by płyta miała możliwość zamontowania min 2 karta w SLI. Zastanawiam się też nad płytą na 2 procesory i na chwilę obecną np. zamontować jeden, a później dokupić drugi tyko nie znam się za bardzo na takich rozwiązaniach.

Z góry wielkie dzięki za wszystkie propozycje.

Edytowane przez nevermind

dopłacisz grubo do CPU, pod lga2011-3 jakieś 8 rdzeniówki to już jest koszt ponad 2k za procesor. 

Zawsze możesz kupić 5960x, na allegro za około 3.5k można dorwać, porządne chłodzenie i wykręcić go na jakieś 4.5-4.6GHz. Wydajność będzie o jakieś 5-10% niższa niż w przypadku dwóch e5-2670v2 8c/16t. 

Albo szukać wersji ES, próbować wyrwać jakieś 2 takie procki czy podobne

http://www.ebay.pl/itm/111987269838?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

mobo od gigabyte na 2xLGA2011 za 1.6-1.7k można kupić, ewentualnie Asus Z9 za 2k. Ale to więcej zachodu i szukania + prawdopodobnie brak gwarancji na procki.

Albo po prostu kup serwer do mielenia sobie:

http://www.ebay.pl/itm/141904567567?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

32 rdzenie/ 64 wątki. Co prawda są one dość powolne, ale ilość robi swoje. Do tego stację roboczą sobie postaw na szybkim procku + dużo ramu + reszta swoich podzespołów i tyle. 

Przy czym takie rozwiązanie sprawdzi się jeżeli możesz renderować po sieci - czytaj - odpowiednie licencje na oprogramowanie.

Edytowane przez vandam

nie ma co przepłacać, zwykłe DDR3 1600 CL9, czy nawet 1333, ECC nie jest potrzebne. Płacisz +-:

2k MOBO

1.5k 2xCPU/ lub okrojone SR0H8 za 900-1k

+- 600 32GB RAM

Resztę wydajesz na dobre chłodzenie (na płytach asusa można zawsze coś te procki jeszcze podkręcić, supermicro już takich możliwości raczej nie mają), dyski, obudowę. 

Dzięki za pomoc, te Xeony E5-2670 wydają się być faktycznie ciekawym rozwiązaniem, bo za dość niewielkie pieniądze można oczekiwać przystępnych osiągów jak tak patrze na wyniki w Cinebench 15, bo wyższe serie czyli V2 i w góre to już duży skok cenowy, a w wydajności jakoś tego nie widać za bardzo.

Co do kupowania zagranicą to odpada bo wolę mieć gwarancje no i do tego potrzebuję jeszcze fakturkę :)

Owszem, weź jednak pod uwagę, że są to przede wszystkim rozwiązania serwerowe. Większość procesorów z generacji v2/v3/v4 mimo wszystko posiada niskie taktowania, za to dużą ilość rdzeni/wątków, dlatego średnio się one nadają do zastosowań w stacjach roboczych ze względu na niską wydajność pojedynczego rdzenia. Przyrost wydajności z generacji na generację może jakiś turbo nie jest, ale np. jeżeli jeden procesor z generacji v3 będzie miał podobne osiągi jak 2xE5-2670 - zostanie on wybrany - pobiera znacznie mniej prądu, a na dłuższą metę, przy posiadaniu setki takich procesorów, to cena eksploatacji a nie sprzętu jest brana pod uwagę. 

W każdym razie, 2x E5-2670 to jest w miarę dobre rozwiązanie - w R15 wyciągają około 2000 punktów, pojedynczy rdzeń chyba może przyspieszyć do 3+Ghz, tragedii więc nie ma. Szkoda tylko, że płyty główne są takie drogie. 

Przy czym - jeżeli chcesz osiągnąć jak najlepszą wydajność w cenie - a ceny prądu średnio bierzesz pod uwagę, to zawsze można wybrać płytę główną pod LGA1366 z dwoma socketami. Takie mobasy można kupić za 300-400 zł, do tego 2 procesory pokroju E56xx/x56xx/L56xx - i około 1200 punktów w R15 masz za 1200 zł. 3 takie zestawy kosztują tyle co 1 pod LGA2011. Oczywiście potrzeba 3 zasilaczy, dysków, więcej miejsca itd., ale wydajność masz ponad 70% większą przy kosztach może o 25% większych. Coś za coś ;) Oczywiście jak chcesz się przerzucać na GPU kiedyś to lepiej zainwestować w lepszą płytę główną, opisuję tylko możliwe opcje. 

Edytowane przez vandam
  • 2 tygodnie później...

Dzięki za kolejną opcję ale chyba jednak zostanę przy 2x E5-2670, bo o ile pobór prądu nie byłby jakimś wielkim problem o tyle postawienie 3 skrzynek to już trochę za dużo :)

Najwyżej w przyszłości pomyślę o dostawieniu drugiej skrzynki jak by mi brakowało bardzo mocy o ile wcześniej nie przeniosę się GPU rendering.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

EDIT:

Podjąłem ostateczną decyzję o zakupie:

Procesor 2x Intel Xeon E5-2670 SR0KX

Płyta główna Asus Z9PE-D8 WS

Teraz jeszcze moje pytanie, jaką pamięć do tego konkretnie polecacie, pewnie będę podkręcał cały zestaw o ile się da, a modeli DDR3 jest od groma i nie wiem co obecnie warto. Chodzi mi o 64GB ramu czyli pewnie będzie to jakieś 8x8GB.

Prosiłbym też o pomoc w wyborze dobrej i sprawdzonej obudowy pod tą płytę główną najlepiej z min 6 miejscami na dyski 3,5, czyli chyba najlepszy będzie tu standard Full ATX, a do tego jakieś dwa chłodzenia na procesor co by się do tego też zmieściły i dało się na nich podkręcać w rozsądnej cenie :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

EDIT2:

Nikt nie jest w stanie pomóc?

Ja aż tak obeznany w konkretnych modelach nie jestem. Od siebie dodam tylko tyle - moim zdaniem nie ma co przepłacać za ram o taktowaniu wyższym niż 1600 MHz. W grafice 3D i tak tego nie odczujesz za bardzo, nawet jakbyś władował ze 128GB, i np. z połowy zrobił ramdisk, to i tak różnice podczas pracy będą ledwo odczuwalne przy zastosowaniu szybszych modułów. Ja od lat używam pamięci Kingstona i nigdy z nimi nie miałem żadnych problemów - dają długą gwarancje na nie i są w atrakcyjnych cenach. 1600 MHz CL9 moim zdaniem w zupełności wystarczy. I tak jak wcześniej pisałem - ECC nie jest potrzebne, to raczej nie będzie serwer tylko stacja robocza. Za taki komplecik 8x8GB, nawet nówek, powinieneś dać co najwyżej lekko ponad tysiaka. Oczywiście przed zakupem dobrze będzie sprawdzić kompatybilność z płytą, ale raczej problemów nie powinno być.