cfaniak 3 Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Witam, potrzebuję routera do internetu radiowego (podłączenie anteny do routera), max 12Mb/s. Chcę aby działał stabilnie, miał dobry zasięg (duży dom) i miał możliwość ograniczenia prędkości wifi. Jest sens wydawania 200zł na taki router do wolnego internetu? Nie będę miał problemów z konfiguracją czy zmianą oprogramowania. Jaki router polecacie? Dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Szukasz zwykłego routera pod RJ45 czy pod złącza RP-SMA? Jak zwykły xDSL ze złączami RJ45 to minimum to TP-Link 842ND. Ma możliwość kontroli pasma, ustawiania konkretnych limitów szybkości pod dane IP. Jeśli chciałbyś coś wydajniejszego to polecałbym Archer C2 (z portami gigabit i w standardzie wifi AC) czy WDR4300 (jeśli chciałbyś wgrywać alternatywny soft). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cfaniak 3 Napisano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Dzięki za odpowiedź. Router powinien posiadać wejście WAN w standardzie Ethernet oraz mieć możliwość automatycznego pobierania adresów IP oraz serwerów DNS. A co jest lepszego od 842ND ale może tańszego od WDR4300 (może bez gigabitowych portów, nie mam szans tego wykorzystać). Zależy mi na tym, żeby ograniczyć wifi ponieważ czasem chcę sobie w coś zagrać a jak podłączonych jest kilka urządzeń to nie ma o tym mowy. WDR4300 może byłby ok, ale na allegro są tylko 3 sztuki w tym momencie a nowy w sklepach powyżej 250zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Może archer C20. Panel zarządzania prędkością łącza ma taki sam jak w Archer c2 czyli ustawianie max szybkości dla danego IP i ustawienia priorytetu http://images75.fotosik.pl/574/e0f9afa7b0c6562dmed.png Największa różnica względem Archer c2 to brak gigabit portów. Cytuj Link to post Share on other sites
cfaniak 3 Napisano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Archer C20 czy Asus RT-AC51U? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Nie ma oczywistej odpowiedzi. To ta sama klasa urządzeń. Cytuj Link to post Share on other sites
cfaniak 3 Napisano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Wezmę Asus RT-AC51U, 3 lata gwarancji, dostępne oprogramowanie OpenWRT (Archer C20 nie jest wspierany). Dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts