Ravenek 3 Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 (edytowane) Witam. Kartę mam od kilku dni, jestem w temacie PC kompletnie zielony. Byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś rozjaśnił 6 rzeczy. 1. Używam MSI Afterburner do sterowania karta i niczego innego, no wiadomo jeszcze sterowniki do karty, czy potrzeba mi coś jeszcze? Bo nie chce jakichś zbędnych aplikacji instalować typu MSI Gaming App. 2. Jak wyłączyć logo podświetlane MSI bez użycia programów MSI? 3. Czy podkręcanie skraca żywot karty? Planuje ją mieć przez 3-5 lat i się boję. I jeszcze gdyby ktoś wytłumaczył dokładnie jak się za to podkręcanie zabrać w tym MSI Afterburner, bo tam jest kilka suwaków. 4. I też boję się, że przez to że backplate się nagrzewa, to mi przypali te kabelki niektóre, bo np. kable od zasilania karty i te kable od audio podpięte do płyty głównej praktycznie z tym backplate się stykają, niestety tych od audio się nie da przesunąć bo one mają takie małe wycięcie tylko przy karcie. 5. Lepiej jak mam wentylatory na auto (włączają się od 60 stopni karty) i osiągam temperatury podczas gry w Wiedźmin 3 i CS GO po 63-5 stopni czy może lepiej jak zmienie w MSI Afterburner na stałe 25%-30% i mam temperatury do max 50 stopni? Nie zależy mi na ciszy tylko na tym żeby karta się jak najmniej zużywała. 6. Nie miałem żadnych srubek od obudowy, dlatego kartę przykrecilem na jakieś 2 śrubki które znalazłem w mieszkaniu, raczej powinno być wszystko ok prawda, nie ma chyba do tego specjalnych srubek xd? Edytowane 6 Maja 2016 przez Ravenek Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Odpowiedź:1. MSI Afterburner jest do podkręcania grafiki jak nie robisz OC możesz wyrzucić. Sterownik jest bardzo potrzebny. Co do MSi app to tam np. sterujesz ledem ale u mnie to nie działa tak jak powinno bo jak włączam App to zegary w pulpicie skaczą na 100% a to lipa więc z tego nie korzystam. 2. Nie da się. 3. Jak podkręcasz z głową i dbasz o to żeby temperatura było optymalna to nie skraca żywotności po gwarancji trzeba rozkręcić kartę i wyczyścić pastę i kurz i nałożyć np. Geild OC Extreme pastę. 4. Na pewno Ci kabli nie stopi HeHe. 5. Tego nie wiem no teoria mówi że jak chłodniej to lepiej, ale też były same pasywne i chodziły do 80 C w dobry modelach i bez lipy działały jeszcze wieki np. kolegi 8600GT z iChill od asusa. 6. Idź do sklepu jakiegoś to ci dadzą te 2 śrubki weź z chudym i grubym gwintem bo nie wiem jakie masz fabrycznie montowanie w śledzie. 1 Link to post Share on other sites
IDIOmstTA 0 Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 (edytowane) A co do sterownika to wiem że jest porzebny hehe, tylko napisałem jakie ogólnie oprogramowanie w związku z kartą zainstalowałem. Dzięki wielkie ogólnie za odpowiedź Powiedzcie mi czy karta mniej się zużywa gdy: 1. Chodzą wentylatory na stałe na 35% mocy (nie słyszę w ogóle, zagłuszają inne podzespoły komputera) i temperatura w Wiedźmin 3 i innych grach nie przekracza 54 stopni Celsjusza. 2. Karta działa w standardowym trybie, wentylatory włączają się od 60 stopni celcjusza i karta w Wiedźmin 3 i innych grach osiąga do 68 stopni Celsjusza. Edytowane 6 Maja 2016 przez IDIOmstTA Link to post Share on other sites
Recommended Posts