Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wszystkie płyty w tym przedziale cenowym są do siebie podobne i wszystkim nic nie brakuje...w zasadzie wybierasz producenta, którego lubisz czy bardziej odpowiadający Ci wygląd biosu.

ASRock extreme6 i k6 mają "lepszą" 12-fazową sekcje zasilania niż konturenci(przeważnie 10-fazową) ładnie i solidnie zabudowaną. Ale to nic nie zmienia w zasadzie, bo na każdej podkręcisz tak samo.

@stofro 

Otworzyć oczy i porównać specyfikacje... Żal mi ludzi "jarających" się platykowymi wykończeniami na płytach głównych, które specyfikacja nie odbiegają od tych tańszych o 30-40% ... Taka prawda i tyle w temacie. 

@stofro 

Otworzyć oczy i porównać specyfikacje... Żal mi ludzi "jarających" się platykowymi wykończeniami na płytach głównych, które specyfikacja nie odbiegają od tych tańszych o 30-40% ... Taka prawda i tyle w temacie. 

Wiesz...takie rzeczy mógłbyś pisać, gdyby chodziło tu o różnice między płytami za 700pln a tymi za 1500pln+ - tam owszem, w zasadzie płacisz za "głupi napis".

A tutaj - piszesz po prostu głupoty. Podaj mi model MOBO do 400zł na chipsecie z170, kodekiem ALC1150, 12-fazowym układem zasilania i dobrym jego chłodzeniem, podwójnym biosem, oraz z możliwością zainstalowania CF/SLI ;)

http://www.zadowolenie.pl/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/asrock-z170-pro4s-s1151-4ddr4-usb3-0-atx-1?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral

Ostatnio znajomemu składałem blaszaka z tym ustrojstwem (pod 6600k@4.6Ghz) - powiedz mi czego jej brakuje w stosunku do plastików za 700 zł ? Czy grajac w gry zauważysz różnicę ? Kasa w błoto, ale kto co woli... 

ps. Dodam że kosztowała ona 320 zł... 

Edytowane przez wasptak

http://www.zadowolenie.pl/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/asrock-z170-pro4s-s1151-4ddr4-usb3-0-atx-1?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral

Ostatnio znajomemu składałem blaszaka z tym ustrojstwem (pod 6600k@4.6Ghz) - powiedz mi czego jej brakuje w stosunku do plastików za 700 zł ? Czy grajac w gry zauważysz różnicę ? Kasa w błoto, ale kto co woli... 

ps. Dodam że kosztowała ona 320 zł... 

Wygrzebałeś najtańszą płytę z chipsetem z170 (380zł)...już Ci mówię co jej dolega ;)

- żałosna sekcja zasilania - nie trzyma stałego napięcia i w większości przypadków nie idzie podkręcić takiego 6600k powyżej 4,3Ghz,

- Bardzo słaba karta dźwiękowa, ale tak bardzo, bardzo...

- uboga w porty...plus brak usb 3.1 i SLI,

- nawet pamięć RAM ma problemy, aby działać na nominalnych parametrach a to już jest śmiech,

Znalazło by się pewnie coś jeszcze, ale mniejsza...tak czy siak nie zaryzykowałbym wsadzenia w nią mojego 6600k a tym bardziej jego podkręcania.

@aras1599

Jak bym miał wybierać to wziął bym ASRock Fatal1ty Z170 Gaming K4 albo Gigabyte Z170X-UD3 też jest w porządku.

Nie wygrzebałem, a takowa nabyłem - wsadziłem do niej 6600k, który bezproblemowo działa @4.6 Ghz. Bawia mnie znaFcy tacy jak ty, którzy to danego sprzętu na oczy nie widzieli (nie mówiac już o jego działaniu) - a wiedzę czerpia od podobnych znaFców z for :)

Nie ma SLI ? A na co komu SLI ? Bzdura na resorach... do zestawu dorzucony jest gtx 980ti (dodam że zakupiony z 2.5 letnia gwarancja za 2200 zł) - starczy to na lata. 

Karta dźwiękowa słaba ? Kolego kto na to patrzy ? (a raczej słucha). Chcesz mięć lepszy dźwięk - kupujesz kartę muzyczna za kilka stówek - chcesz mieć normalny dźwięk, starcza integra. 

USB 3.1 ? Brak zastosowania dla odbiorcy sprzętu - zbędne. 

Pamięć RAM - większych farmazonów w życiu nie słyszałem. 

W skrócie - kolego otwórz czasami oczy i zdejmij z nich te klapki z napisem GAMING - bo dobry sprzęt można kupić za normalne pieniadze - nie trzeba wyrzucać złotówek w błoto. No ale kto bogatemu zabroni... 

Nasz testowy procesor Core i5 6600K na najlepszych płytach głównych pracuje poprawnie w LinX 0.6.5 przyspieszony do 4,6 GHz z napięciem zasilającym 1,35 V. I właśnie takie napięcie ustawiamy w UEFI, gdy podkręcamy ten układ na testowanych płytach. W razie sporego spadku napięcia pod obciążeniem próbujemy manipulować parametrem Loadline calibration i szukamy maksymalnej stabilnej w LinX częstotliwości taktowania z dokładnością do 100 MHz.

Na płycie głównej ASRock Z170 Pro4S udało nam się podkręcić procesor do 4,3 GHz i nawet manipulowanie parametrem Loadline calibration nie pozwoliło osiągnąć lepszego wyniku. Nie udało nam się, niestety, powstrzymać spadku napięcia podawanego na procesor pod pełnym obciążeniem. Do maksimum możliwości, jakie zapewniają najlepsze konstrukcje, zabrakło 300 MHz, a więc całkiem sporo.

Jest to cyt. z artykułu - testu tej płyty co podał użytkownik @wasptak   http://pclab.pl/art66268.html

i te "farmazony o pamięciach"

Komplet pamięci 2 × 8 GB Crucial Ballistix DDR4-2666 (16-17-17-36, 1,2 V) nie działał stabilnie w ustawieniach nominalnych (DDR4-2666) z parametrem Command Rate w wysokości 1T. Maksymalnym trybem, w którym moduły działały prawidłowo, był DDR4-2500. Producent musi to usprawnić w kolejnych wersjach UEFI. 

audio też jest kiepskie cyt.

Uproszczenia układu audio w stosunku do droższych konstrukcji, a także słaby kodek ALC892 dały o sobie znać. Układ osiągnął jedne z najsłabszych wyników w teście. 
Edytowane przez cresbo