Skocz do zawartości

EVGA GTX 570 Superclocked temp. ponad 100 stopni

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem zakupiłem używaną kartę jak w tytule. Po włączeniu programu furmark karta po kilku minutach dostaje 100 stopni a po dalszych kilku minutach jest 102-103 dalej boje się ją trzymać aby się nie spaliła itp.. Karta jest fabrycznie podkręcona, natomiast gdy obniżę zegary na takie jak ma zwykły gtx 570 to temperatura oscyluje na poziomie 96-97 stopni. Sprzedawca mówił że nie dawno była wymieniana pasta termoprzewodząca. Skąd tak wysokie temperatury, czy to normalne?

Może warto raz jeszcze zdemontować kompletne chłodzenie i nałożyć jakąś dobrą pastę ? Być może ktoś nie poprawnie ją nałożył, nigdy nie wiadomo. Jest też bardzo prawdopodobne, że karta gotowała się komuś w obudowie (np. słaby przepływ w obudowie) i coś się stało z elektroniką.

Dzięki za odpowiedzi, postanowiłem zdjąć górną pokrywę karty a tam sam kurz :) prosta przyczyna, zaczynam mieć wątpliwości że ktoś ją rozbierał i zmieniał paste. Karta teraz na domyślnych zegarach 797/950 osiąga 86 stopni i nie chodzi jak odkurzacz. Temperatura jest teraz mocno zbita ale swoją drogą 86 stopni to i tak dużo czy nie?

Aha, i jeszcze jedno co to mogę być takie dziwne przerywane piski gdzieś z końca karty (tu gdzie się podłącza dodatkowe zasilanie). Nie wiem jak je określić ale podobne wydaje żarówka gdy się kończy jej żywot.

to fermi

a fermi to takie grzałki nvidi jak 290/x 

dla nich 90C to norma było pamiętna 480 i 105 na rdzeniu 

86 to nawet nieźle tym bardziej jak jest mocno kręcona 

jeśli chcesz mniejszą temperaturę  a wydajność karty ci wystarcza możesz wrócić na stock zegary i obniżyć napięcie np msi afterburner lub spróbować na stałe w biosie ustawic 

nw jak ci to wytłumaczyć w każdej karcie są cewki piszczą one zależnie od producenta i od użytej cewki(jakość) fakt że z mojego doświadczenia cewki w 90% piszczą w kartach nvidi i nie wiem dlaczego ale to pomijam

naprawdę nie wiem jak ci to wytłumaczyć ale tu chodzi o częstotliwość 

im więcej fpsów na ekranie tym większa częstotliwość  czy jakoś tak np w niektórych grach w menu lub na pulpicie masz 999 fps i wtedy cewkipiszczą ale gdy masz vsync masz stałe 60 i nic nie piszczy 

• Popieram 1
Zgaduje że problemem jest obudowa w twoim komputerze.

Referent + zły obieg powietrza w obudowie jest koszmarny dla temperatur karty.

Mimo że też mam Point Of View Gtx 570 TGT bla bla bla... to zegary jak u Gtx 580 i zablokowane wentyle na 30% to max temperatura 60°C a przy 50% temperatura max 50°C biorąc pod uwagę to że w 2D jej temperatura to 33°C - zima 40°C - lato

SMDHoMIeS™

Witam ponownie, zakupiłem procesor i5 3470 i płytę asrock h61m-gs i nie wiem dla czego ale gdy podłącze wyświetlacz pod płytę (grafika zintegrowana) to komputer podczas uruchamiania ciągle się resetuje w tym samym miejscu (to okno gdzie pisze "uruchamianie systemu windows") natomiast gdy podłącze pod gtx 570 wszystko idzie normalnie. Bios właśnie zaktualizowałem do najnowszej wersji. 

Wiem, ale to jest dziwne bo obraz w biosie jest przez cały czas a gdy windows się uruchamia jest takie jakby odcięcie prądu, wszystko się zatrzymuje, jest takie charakterystyczne kliknięcie w dysku twardym a po chwili komputer próbuje uruchomić się na nowo. Gdyby była to wina sterowników to zresetował by się ale nie w taki sposób.

Dzieje się tak, ponieważ windows nie widzi grafiki i przestaje przesyłać do niej obraz. Włacz windowsa w chociażby trybie awaryjnym czy vga. I jestem tego pewien. Spróbuj może LiveCD Ubuntu.

Edytowane przez PLSBX
Napisano (edytowane)

Pogodziłem już się z tym że komp mi nie wykrywa kart z procesora. Mam tylko takie trochę dziwne pytanie: czy gdyby ją wykrywał to ta integra wspomagała by gtx 570 że miał bym kilka klatek więcej czy po prostu gdy monitor jest podłączony pod karte dedykowaną to zintegrowana w żaden sposób jej nie wspomaga?

PLSBX próbowałem z win 10 na pendrive i te same resety... (więc to nie wina windowsa)

Tak poza tym niedawno miałem płyte asus z87k i g3258 i płyta wogóle go nie wykrywała (wpisz w google nazwe płyty i procesora) myślę że coś podobnego może być i tutaj.

Edytowane przez aassdd