Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam problem z w/w głośnikami. 

Moc wyjściowa: RMS 14W x2 (głośniki wysokotonowe) + 14W x2 (głośniki tonów średnich) + 40W x 2 (głośniki niskotonowe) [DRC ON] Odległość poziomu szumów: ≥85dBA Pasmo przenoszenia: 45Hz-20KHz(@+/-6db) Skuteczność wejścia: Line in 1: 700mV±50mV | Line in 2: 500mV±50mV OPT/COX: 350mFFs ± 50mFFs Typ wejścia: RCA/Bluetooth/Optyczne/Koaksjalne Głośnik tonów niskich: 6,5 cala (178 mm) Głośnik tonów średnich: 4 cale (116 mm) Głośnik tonów wysokich: Ø 19 mm, z jedwabną kopułką Waga: 17,80 kg Gwarancja: 24 miesiące

Line 1 mimo większego mV ma mniejszy bas i wydaje się cichszy. Bardzo proszę mi wyjaśnić czy jest to normalne bo nie wiem czy nie zwrócić głośników na gwarancje. 

Pozdrawiam,

Marcin

Nie ma pojęcia o parametrach technicznych i już widzi problem.

Napięcie na "line input" wskazuje ile V a w tym przypadku mV może urządzenie przyjąć.

Więcej mV nie oznacza, że będzie grało głośniej (dla osób bez pojecia głośniej = lepiej), a wręcz przeciwnie. Niższa czułość sprawi, że głośniki będą grały ciszej.

Przeciętna karta muzyczna w komputerze jest w stanie wygenerować sygnał na poziomie około 200mV RMS a to oznacza, że międzyszczytowo będzie w granicach 500mV.

Tak więc komputer podłączasz do gniazda 500mV.

Douczył się?

• Popieram 1

Nie ma pojęcia o parametrach technicznych i już widzi problem.

Napięcie na "line input" wskazuje ile V a w tym przypadku mV może urządzenie przyjąć.

Więcej mV nie oznacza, że będzie grało głośniej (dla osób bez pojecia głośniej = lepiej), a wręcz przeciwnie. Niższa czułość sprawi, że głośniki będą grały ciszej.

Przeciętna karta muzyczna w komputerze jest w stanie wygenerować sygnał na poziomie około 200mV RMS a to oznacza, że międzyszczytowo będzie w granicach 500mV.

Tak więc komputer podłączasz do gniazda 500mV.

Douczył się?

Dziękuję Ci bardzo. Szukałem na ten temat inf. ale znalazłem jedynie kilka tematów ze wzmacniaczami i po przeczytaniu ich nadal nie znałem odp.

Czy mógłbyś mi jeszcze napisać co konkretnie dałoby dokupienie lepszej karty dźwiękowej?

Bardzo dziękuję za pomoc. Dzięki Tobie nie stracę tygodnia na reklamację. 

Pozdrawiam

Napisano (edytowane)

Lepszy dźwięk detal brzmienie zależy czego szukasz dużo daje adaptacja pomieszczenia jestem w połowie samo ich ustawienie dość znacznie zmienia dzwiek

Nie ukrywam, że głośniki zazwyczaj służą do zapewnienia rozrywki na imprezach. Zależy mi przede wszystkim na głośności i dobrym bassie. Kupiłem je bo słyszałem, że są to głośniki studyjne i poza dużą mocą mają także bardzo czysty dźwięk, a na tym również mi zależało. Nie samymi imprezami człowiek żyje. 

Jaka karta byłaby odpowiednia żeby wykorzystać potencjał głośników?

Edytowane przez SpeediQ

Do studyjnych głośników im daleko

Najwięcej basu uzyskasz jeśli pod kontem są skierowane do ciebie ale traci scena przy prostym ustawieniu bas się rozplywa ale zyskuje scena ja musiałem dodatkowo wytłumic pokój a najlepszy dźwięk uzyskałem przy takim ustawieniu https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160504/ef1e41619fa840ff1cd17fd9eb25d93f.jpg

Sent from my Lenovo A7000Plus[DemonMode] using Tapatalk

Na powyższym zdjęciu akurat mamy ukazane niepoprawnie zaadaptowane pomieszczenie oraz rozstawienie głośników :D

Okno pomiędzy to największe zło.
Gołe ściany to generatory pogłosu oraz fal stojących.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160504/97282505eab06047d7ad9e542e3273e0.jpg

Nie panikujcie czekam na materiał żeby obić absorbery sztuk 8 z czego największy na sufit a na okno pójdzie karnisz i grube kotary niestety inny układ odpada juz przetestowałem wszystkie kombinacje

Sent from my Lenovo A7000Plus[DemonMode] using Tapatalk

• Popieram 1
Napisano (edytowane)

Trochę poszperałem i znalazłem informację, żę do w/w głośników świetnie nadaje się AIM SC808 i kabel Profigold PROA 4201 2xRCA.

Nie ma takiej sytuacji. Dobry sygnał analogowy z dedykowanej karty, będzie zawsze lepszy niż słaby DAC wbudowany w te głośniki.

Według tego materiału kable optyczne dają lepszą jakość dźwięku : http://allegro.pl/artykul/kabel-optyczny-do-przesylania-dzwieku-na-co-zwracac-uwage-45095

Twierdzisz, że głośniki sobie z tym nie poradzą i lepiej pozostać przy tradycyjnym?

Edytowane przez SpeediQ

kablem optycznym idzie dźwiek cyfrowy a po rca idzie analog należy to mocno rozgraniczyć  dac w głosnikach jest ale jego jakośc to już inna sprawa w aim 808 jes bez porównania lepszy 

Już zamówiłem AIM SC808, teraz mam do Was jeszcze jedno pytanie. Wybaczcie, że Was tak męczę, ale w sieci jest tyle dziadostwa że nie wiadomo w co wierzyć. 

kablem optycznym idzie dźwiek cyfrowy a po rca idzie analog należy to mocno rozgraniczyć  dac w głosnikach jest ale jego jakośc to już inna sprawa w aim 808 jes bez porównania lepszy 

Czyli mam skorzystać z RCA po takim kablu 1) http://onkia.pl/images/5689.jpg czy takim 2)  http://www.kemielectro.playfresh.net/przewody/kabel_rca.jpeg

Jestem w tym kompletnie zielony. A chciałbym po zakupie uzyskać najlepszą jakość

Napisano (edytowane)

Aaaaaa ja cały czas na nr. 1 pracowałem. Poszukam takich, masz jakiś konkretny model na myśli? W ogóle to wielkie dzięki. Dużo się dowiedziałem dzięki Wam.

--------------------------

Mam już kartę i wszystko super działa. Dzięki wszystkim za pomoc. Zamówiłem już kabel Kabel Arkas E2RR-15 - https://www.morele.net/kabel-arkas-e2rr-15-751961/

Edytowane przez SpeediQ