Skocz do zawartości

i5 4690k czy i5 6600k skylake + jaka płyta główna do tego oraz chłodzenie?

Recommended Posts

Spora róznica jest w 4460 vs 6400 gdzie chociaż 6400 ma TYLKO zegar bazowy 2.7 a jest wydajniejszy.

Jest wydajniejszy, ale sporo? bez przesady, Cinebench 11.5 różnica o 0.24 punktu na korzyść skylake, co do gier różnie, w niektórych brak różnicy kompletnie, w innych 5 fps

500 OCZ zasilacz

500W ? jakoś konkretniej możesz model?

Jak chcesz nową płytę, procesor, ram i chłodzenie to raczej skylake, podaj budżet.

• Popieram 1

No zasilacz OCZ, mam problem jaki procesor wybrać i tyle...jeśli jest duża różnica bardziej opłaca się kupić 6600k to kupie 6600k + prosze o dobranie płyty głównej, a jeśli nie ma zbyt dużej różnicy to kupie 4690k + płyta...proszę o jakąś pomoc :)

A po co model OCZ to OCZ.

500W przy podkręconym procesorze może się okazać 'akurat' (zależnie od reszty komponentów) a jeśli to model z cyklu bronze to trochę słabo

2k max...ale chyba wezmę 4690k http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4690k-3-9ghz-6mb-box-bx80646i54690k-647918/

+ chłodzenie nie wiem jakie + płyta + 4gb ram jakieś nie wiem jakie, doradzicie? :)

coś takiego http://www.morele.net/inventory/info/TmmXJe/ ewentualnie jakiś szybszy ram lub lepsze chłodzenie, jak macho rev.2, ale to zależnie jaką masz obudowę

Choć pewnie zaraz ktoś poda konkurencyjny zestaw skylake w podobnej cenie

Edytowane przez mr-auto
  • Popieram 1

Ten ram to straszna bieda, do podkręcanego zestawu brałbym minimum 3000MHz

https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-4-ddr4-8gb-4gbx2-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-8grb-707333/

https://www.morele.net/pamiec-geil-dragon-ddr4-8gb-2x4gb-3000mhz-cl15-gww48gb3000c15dc-775041/

Pure Rock ... Fortis 3 ma większy radiator i 5 heatpipe więc powinien lepiej radzić sobie z takim prockiem

Edytowane przez mr-auto

Ram to ram, jeden z bardziej trwalszych elementów pc, nie psuje się itp. dlatego też producenci obejmują je często dożywotnią gwarancją

GeIL nie jest jakąś super znaną marką ale nie oznacza to że maja złe produkty, zajmują się produkcją ramu od bardzo dawna

Edytowane przez mr-auto

Czyli ten koszyk co dałeś jest okej? : )

a i czy brać może bez wersji K? nigdy nie podkręcałem procków wiec nie wiem czy bede podkręcać

Kupowanie procka bez odblokowanego mnożnika to według mnie kasa w błoto. Podkręcanie jest dziecinnie proste i nawet najgłupszy troglodyta ogarnie tych kilka kliknięć, więc...bierz z "k"

Czyli ten koszyk co dałeś jest okej? : )

Jest ok

a i czy brać może bez wersji K? nigdy nie podkręcałem procków wiec nie wiem czy bede podkręcać

Wersja bez K jest tańsza i teoretycznie można brać do niej tańszą płytę, chłodzenie a nawet ram, tylko pytanie czy na pewno?

W grach podkręcanie daje dość sporą różnicę, do tego taki procek zazwyczaj starcza na dłużej (podkręcony wyprzedzi pewnie i nadchodzące zablokowane procki)

Co to znaczy da radę? Bedzie działać, do wyświetlania pulpitu wystarczy:-) . A tak na poważnie, to jest troszku słaba i każdy z podanych proców bedzie się nudził przy niej. W zasadzie g3220 by ją ogarnął.

Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka