Skocz do zawartości

FX-8350 czy warto zmieniać?

Recommended Posts

Witam. Jak w temacie. 

Mam 8350 i zastanawiam się czy jest sens to wymieniać. Np na i5-6600 z DDR4 ( o ddr4 już się naczytałem ze różnice są praktycznie niezauważalne). Myślę też o tym że moja płyta główna ma już prawie 5 lat i choć jest dosyć funkcjonalna nie wiem jak długo pociągnie(zwłaszcza że to najmocniejszy procek jaki obsługuje + Radeon R9 290 czyli jest dosyć mocno wyżyłowana)

Do czego używam kompa? Do wszystkiego. Gier pracy itp. Ma po prostu szybko działać. Połączyłem sobie nawet 2 dyski SSD w RAID 0 (nie róbcie tego, w testach różnica jest w praktyce, nie zauważyłem).

Ostatnio oglądałem filmy porównanujące fps w grach i5 6600k, i5 4690k oraz twój. Wyglądało to na poziomie amd 50 intel 70 fps. W przybliżeniu obrazowo. Sam sobie musisz odpowiedzieć.

Według mojej opinii to tylko wymienić coś na nvidia aby mniej proca obciążało i hulać dalej.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Trochę procka podkręć i wszystko w full hd smiga ja mam to samo tylko Radeona 290x

te procesory do brze się podkrecają tylko chłodzenie musi być lepsze

Ja mam wodę więc można dużo 5 GHz stabilnie chodzi

Dirt rally ultra 65 fps warthunder 75fps jak gra jest dobrze zoptymalizowana czyli Nvidia tam nie dłubała komp wystarczy 

Tak ale myślę o tym że teraz jest jeszcze moment że ten procek jest jeszcze coś warty... W połączeniu z działąjącą płytą główną jest szansa to sprzedać.

Jak odczekam jeszcze może się okazać że nikt tego kupić nie będzie chciał albo za komplet z płyta i ramami dostanę 600zł...

6-generacja niedawno weszła wiec o 7 jeszcze nic nie słychać... 

Widzę jak szwagrowi chodzi 2500k nawet bez podkręcania. AMD to jestak 32nanometry a 6gen to 14...

Ciężko mi tez określić ile takie płyty żyją. Ja jednak bardzo dużo używam kompa a płyta ma już 5 lat...

Jak widzisz koledzy się określili. Sam podałeś inny argument, który idzie w kierunku sprzedaży obecnego hardware. Powiem tak - oczywiście, że teraz zyskasz przy odsprzedaży więcej aniżeli później ale tak można z każdym sprzętem w nieskończoność. Więc jeśli szukasz osoby, która powie ci MAGICZNE TAK to niepotrzebnie pytasz bo w końcu sam sobie odpowiedziałeś.

Pozdrawiam

Widzę jak szwagrowi chodzi 2500k nawet bez podkręcania.

Raczej średnio patrząc na różnice pomiędzy nim a FXem. Sandy wcale tyłka nie urywał, a różnica wydajności w grach w stosunku do FXa też nie dużo - chyba że gra to typowy jedno-/dwurdzeniowy szrot.
  • Popieram 1