Skocz do zawartości

APARAT NIKON D5200

Recommended Posts

Hej, dziś szukałem aparatu ponieważ w wakacje będę wyjeżdzał do Hiszpanii i chciałbym mieć ładne zdjęcia. Szukając w internecie wpadłem na taka okazje a dokładnie chodzi o sklep Sferis. Aparat Nikon D5200 KIT + Obiektyw 18-55 VR II - VBA350K007 za tą całość zapłace 2099zł.

Jak myślicie obiektyw oraz aparat będą dobre do dobrej jakości zdjęć?

Sama lustrzanka nie jest gwarantem dobrej jakości zdjęć, zresztą nawet w zestawie z dobrym szkłem tej gwarancji nie ma :)

Ale... D5200 KIT to dość popularny zestaw, z pewnością będzie gdzieś na półkach i będzie możliwość chwycić w ręce a może i coś cyknąć w sklepie.

Obiektywy KIT, czy jak ja to nazywam 'zapchajdziury' niekoniecznie dają dobrą jakość i najczęściej taki zestaw da jakość zdjęć porównywalną albo w najlepszym przypadku niewiele lepszą od kompaktu premium, które to zazwyczaj kosztem nieco mniejszej matrycy oferują optykę o lepszych lub dużo lepszych parametrach.

Hej, dziś szukałem aparatu ponieważ w wakacje będę wyjeżdzał do Hiszpanii i chciałbym mieć ładne zdjęcia. Szukając w internecie wpadłem na taka okazje a dokładnie chodzi o sklep Sferis. Aparat Nikon D5200 KIT + Obiektyw 18-55 VR II - VBA350K007 za tą całość zapłace 2099zł.

Jak myślicie obiektyw oraz aparat będą dobre do dobrej jakości zdjęć?

Tak, to dobry wybór. Zdjęcia będą bardzo dobrej jakości, najlepiej robić w formacie RAW(NEF). Warto też rozważyć obiektyw z dłuższą ogniskową 18-105 da ci to możliwość większego przybliżenia.

obiektyw 18-105mm, jest lepszy pod względem parametrów od 18-55mm

Porównywałem oba na d5100 i żadnej różnicy w jakości nie zauważyłem(a przyglądałem się zdjęciom dość dokładnie).

• 3 tygodnie później...

Tylko kompletny debil (= szpaner) kupuje lustrzankę aby przyszpanować a nawet nie umie dobrego zdjęcia cyknąć na manualnym trybie.

Ale przyznaj, że nie wyczułeś tej jakże subtelnej ironii, którą przecież na codzień @@cooger nie zwykł się posługiwać, bo to tak poważny portal...

• 2 tygodnie później...