jakubek27 1 Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Jaki na dzień dzisiejszy można polecić monitor 144hz (główne przeznaczenie to CS:GO), wymagania dodatkowe: 27 cali budżet: 2500 zł Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Jaka karta graficzna? Cytuj Link to post Share on other sites
jakubek27 1 Napisano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Intel i5-4570 3.20GHz 6MB BOXMSI Radeon R9 270 2048MB 256bit Gaming Cytuj Link to post Share on other sites
evanios 5 Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Nie lepiej 24 do CS'a? Cytuj Link to post Share on other sites
jakubek27 1 Napisano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 na tą chwilę mam 24 cale - i chcę właśnie zmienić na większy... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Glaniu 0 Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Co jest lepszego w mniejszym monitorze? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
evanios 5 Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Ehh nie rozumiesz. Cytuj Link to post Share on other sites
czorcik696 39 Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Wbrew pozorom w CS gra się lepiej na mniejszym ekranie, bo łatwiej ogarnąć wzrokiem cały obraz. Kupiłem ostatnio monitor 24' 144hz, ale do CS mam 19' 1280x1024 [5:4] 75hz i zdecydowanie lepiej mi się gra na nim. Cytuj Link to post Share on other sites
evanios 5 Napisano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Kwestia przyzwyczajenia. Normalnie zaczniesz go czuć po miesiącu. Cytuj Link to post Share on other sites
jakubek27 1 Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 w związku z trwającą promocją zdecydowałem się na poniższy model: http://www.x-kom.pl/p/256595-monitor-lcd-led-27-asus-mg278q-czarny.html chyba, ze ktoś wybije mi go z głowy - uznając go za zły wybór. Cytuj Link to post Share on other sites
evanios 5 Napisano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Chyba najlepszy do 2500. Cytuj Link to post Share on other sites
jakubek27 1 Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 udało mi się zakupić ost. sztukę za 2199 zł ! z 27 calowych zastanawiałem się jeszcze nad Benq 2720Z a z 24 calowych nad poniższym (z tego względu że trochę się boję na przesiadkę z 24 cali na 27): http://www.x-kom.pl/p/303680-monitor-lcd-led-24-asus-mg248q-czarny.html Cytuj Link to post Share on other sites
evanios 5 Napisano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 W Asusie masz free-sync, a w benq nie. Cytuj Link to post Share on other sites
jakubek27 1 Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 zgadza się i jest to nowszy model po prostu... zawsze mam 2 tygodnie na zwrot jakby coś było nie tak... (obawiałem się tylko przesiadki z 24 na 27, ale zawsze chciałem spróbować Cytuj Link to post Share on other sites
evanios 5 Napisano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 To nie jest jakoś dużo. Tak samo z 21.5 na 24 cale chce przeskoczyc. Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 1 Maja 2016 Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 w związku z trwającą promocją zdecydowałem się na poniższy model: http://www.x-kom.pl/...78q-czarny.html Do karty AMD najlepszy Cytuj Link to post Share on other sites
ulwer 0 Napisano 1 Maja 2016 Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Witam. Podłączę się do tematu kolegi, żeby nie zakładać kolejnego tematu specjalnie. Też planuję się przesiąść na 27" tylko budżet mam do +/-3000zł i się zastanawiam czy brać też ten model czy już coś droższego http://www.morele.net/monitor-asus-rog-swift-pg278q-665554/ Główne przeznaczenie to gry (bns teraz głównie), pisanie i sporadycznie jakiś film. Sprzęt: Procesor: Intel Core i5-4670K /3.4GHz, 6MBKarta graficzna: Sapphire Radeon R9 290 TRI-X 4GB DDR5 512bit ( 957 /5000) Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
evanios 5 Napisano 1 Maja 2016 Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 (edytowane) Albo ten Asus ROG, albo Acer XF270HU - IPS, 144hz, flicker free i freesync, a asus TN, wiec zastanowilbym się nad tym acerem, ale jesli grasz w gry, gdzie trzeba szybkosci oka typu CS to Asus, bo acer ma 4ms. W asusie lipa, bo ma g-sync, a ty masz radeona. Edytowane 1 Maja 2016 przez evanios Cytuj Link to post Share on other sites
ulwer 0 Napisano 1 Maja 2016 Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 W FPSy gram sporadycznie, więc te 4ms raczej mi wystarczą. Jest jeszcze taki asus z niby takimi samymi parametramihttp://www.morele.net/monitor-asus-mg279q-748328/?gclid=CjwKEAjw0pa5BRCLmoKIx_HTh1wSJABk5F_4R5dBxVww5umN1cAQdoZGMit7qMFZPpSL27zMeNamMBoC9Bvw_wcB&gclsrc=aw.dshttp://www.morele.net/monitor-acer-xf270hubmijdprz-um-hx0ee-001-806316/?gclid=CjwKEAjw0pa5BRCLmoKIx_HTh1wSJABk5F_4XFU6hH6_Aou0UJirGhXOo1jnfZshp5G0bPW03T-HBRoCt3Tw_wcB&gclsrc=aw.dspojawia się pytanie czy dopłacać do Acera czy brać tego Asusa. Cytuj Link to post Share on other sites
evanios 5 Napisano 1 Maja 2016 Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 (edytowane) ja bym bral asusa, ale nie z morele Edytowane 1 Maja 2016 przez evanios Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 1 Maja 2016 Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Bierz ASUSa z FreeSync, tyle, że nie polecam polskich sklepów w kwestii zakupu monitora. Cytuj Link to post Share on other sites
ulwer 0 Napisano 1 Maja 2016 Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Lepiej było by go zamówić z niemieckiego amazona? Czy jest jeszcze jakiś inny dobry sklep który do Polski wysyła? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 2 Maja 2016 Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Po za licznymi problemami z matrycą i sporą awaryjnością ... Asus jest THE BEST! Zakupiłem PG278Q (wersja z G-sync) i szczerze to był jeden z najgorszych zakupów jakich dokonałem w życiu. Monitor super, ale tylko przez chwilę - od jakiegoś czasu lata tylko po serwisach. Żeby było śmieszniej - Asus PG348Q wypadł niewiele lepiej - podświetlenie matrycy ... jakby chińczyk siedział w matrycy i doświetlał ją latarką ledową (prawy górny róg - odchylenie +25%). Reasumując - może jest to najlepszy monitor, ale jakość testów (lub ich brak) w fazie produkcji pozostawia wiele do życzenia. Na 4 monitory, 3szt nie nadają się do użytku - tak to wygląda z Asusem.Na koniec jeszcze dodam - wyboru niema, bo jest według mnie jeszcze słabszy Acer, albo budżetowe rozwiązania BENQ, AOC - na tą chwilę jeszcze DELL został mi do sprawdzenia i pewnie do wakacji zagości na moim biurku.To tyle w temacie moich doświadczeń z Asusem i 144Hz - osobiście odradzam, cena przesadzona, jakość ... szkoda gadać. Jak ktoś lubi latać po serwisach lub liczyć na farta to Asus z pewnością dostarczy mu pozytywnych wrażeń, w przeciwnym wypadku lepiej rozglądnąć się za czymś tańszym i po prostu mniej kaski wtopić, bo ryzyko jest naprawdę spore - zresztą wystarczy poczytać opinie użytkowników, bo takich jak ja jest od cholery 1 Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 2 Maja 2016 Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 (edytowane) Reasumując - może jest to najlepszy monitor, ale jakość testów (lub ich brak) w fazie produkcji pozostawia wiele do życzenia. Na 4 monitory, 3szt nie nadają się do użytku - tak to wygląda z Asusem. Na koniec jeszcze dodam - wyboru niema, bo jest według mnie jeszcze słabszy Acer, albo budżetowe rozwiązania BENQ, AOC - na tą chwilę jeszcze DELL został mi do sprawdzenia i pewnie do wakacji zagości na moim biurku. To tyle w temacie moich doświadczeń z Asusem i 144Hz - osobiście odradzam, cena przesadzona, jakość ... szkoda gadać. Dokladnie, jakas tragedia z jakoscia wykonania monitorow szczegolnie tych typowo "game-ingowych" . Myslalem ze Asus jest lepszy , ale jak widze wszystko to samo. Sprzedalem wlasnie moljego LG 29UB67 i jakoscia wykonania przewyzszal obecny nabytek Acer XF270HU. Ok 144hz wszystko fajnie i IPS , ale taki plastikowy i lekki . Wszystko niby dobrze spasowane ale czuc taniosc materialu. Ekran "zatopiony" w ramke tak staroswiecko to wyglada. I tak chyba cos poprawili bo z recenzji co ogladalem i czytalem to byla tragedia . Moj juz ma matowa ramke i wszystko niby ok. Ludzie kupuja po trzy sztuki i odsylaja dwa najgorsze Podswietlenie matrycy no niech bedzie , widzialem jak niektorym przebija podswietlenie w tym modelu to uwazam sie za szczesciaza. Troche w dolnych rogach jest jasniej , minimalnie. W sumie nie przeszkadza. Ale "menu" to tragedia w porownaniu do "joisticka" LG i ja pierd........ te glosniki w monitorze , porownal bym je do glosnika w telefonie, ale nie tego glownego . Do tego co sie do ucha przyklada. W LG uzywalem monitorowych glosnikow jak mi dziecko spalo tak do YouTube wystarczaly w 100% , te w Acerze to jakas kpina. I jeszcze jedno , jak ktos gra okazjonalnie nawet w FPS-y to polecam LG29UB67 czy cos podobnego. 60hz to malo, ale 75hz jak w przypadku tego monitora i to z FreeSync to juz zupelnie co innego. Roznica jest zauwazalna. Powaznie mam, teraz 144hz i fajerwerkow nie ma w porownaniu do 75hz. A jednak ultra wide gry wygladaja lepiej.No moze w BF4 gra sie troche przyjemniej przy 144hz. I 1440p przy 27 calach vs 29 cali ultra wide 1080p wcale nie wyglada duzo lepiej. Karte obciaza znacznie wiecej wiec trzeba zjechac z detalami zeby miec te < 100fps . Troche wiecej MSAA przy 1080p i wyglada to tak samo. Edytowane 2 Maja 2016 przez keczu Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 2 Maja 2016 Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Cieszy mnie to że nie jestem sam Jak widać segment graczy traktowany jest przez producentów jako "dojna krowa" - od słuchawek, przez klawiatury, a na szkiełkach kończąc otrzymujemy produkty kilkukrotnie przepłacone i do tego o wątpliwej jakości. Jak to może być że szkiełko za 1000-1500zł może bić na głowę LCD za dwukrotność, czy nawet trzykrotność tej kwoty? Jak to możliwe że szkiełko w tej cenie nie jest odpowiednio testowane w fazie produkcji ? Za takie pieniądze powinni chociaż jakieś minimum zapewnić jeśli chodzi o jakość. A tu jak widać Asus leje na klienta, inni producenci idą jego śladem i robią mniej więcej to samo. W przypadku np. NEC zawsze można liczyć na zachowanie odpowiedniego poziomu jakości, do tego im wyższy model tym selekcja wyższa. Asus - patrząc po PG348Q to im wyższa cena tym ... w większą bombę dałeś się zrobić Osobiście wkór.. jestem na maxa na takie zagrywki - na PG278Q byłem napalony, bo niby najlepszy gamingowy monitor, ale po 348 spodziewałem się czegoś więcej - finał jak zawsze taki sam, czyli zwrot, wymiana, generalnie męczarnia. Co polecam ? Nic nie polecam, bo póki co wszystkie te sprzęty "gaming" okazują się bublem i to drogim bublem. I tak jak gry coraz słabsze i nudniejsze, tak też sprzęt dla graczy ... zastanawiające to jest nawet - czy oni mają graczy za idiotów, czy może rzeczywistośc taka jest i większa część z nas to idioci ? Ktoś to musi przecież napędzać 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts