Skocz do zawartości

Komputer dla gracza do 7000zł

Recommended Posts

Witam wszystkich. Zarejestrowałem się na forum, bo jestem laikiem jeśli chodzi o kwestie sprzętu i potrzebuję porady fachowców, bo planuję zakup mocnego sprzętu i mam kilka dylematów z tym związanych. Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość.

• Zastosowanie komputera głównie gry (Wiedźmin 3,GTA V, Mortal Kombat X, Far Cry Primal, League of Legends)
  • Maksymalna kwota : PC - ok. 6000 zł, POZOSTAŁE (monitor, obudowa) - ok. 1000zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : Maj 2016
  • Których części potrzebuję : Wszystko (buda + peryferia)
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : Tak
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : Nie posiadam
  • Specjalne wymagania : bardzo dobre, ciche i niezawodne chłodzenie, dobry monitor, który wykorzysta potencjał GPU
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : nie posiadam
  • Własna propozycja zestawu :

CPU: Procesor Intel Core i5-6600K 

GPU: GIGABYTE GeForce GTX 970 4GB WindForce OC

PŁYTA GŁÓWNA: MSI Z170A KRAIT GAMING R6 SIEGE

RAM: Patriot Viper 4 DDR4 2x8GB 3000MHz CL16 Skylake

DYSK TWARDY: Seagate Desktop HDD 1TB

DYSK SSD: Crucial MX200 250GB

ZASILACZ: be quiet! Pure Power L8 CM 630W

CHŁODZENIE CPU: Noctua NH-D14

NAPĘD: Lg DVD-REC GH24NSD1RBBB

MONITOR: ???

OBUDOWA: ???

• Inne :

1. Jaki monitor? (tutaj nie mam nic na oku, 21-23 cale myślę, że wystarczą, priorytetem jest żeby można było pograć w starsze gry, żeby dobrze współpracował z grafiką i kąty widzenia były przyzwoite)

2: Jaka obudowa? (nie mam zielonego pojęcia, taka żeby mi się wszystko w środku pomieściło i był przepływ powietrza, walory estetyczne są kwestią marginalną)

3. Jakie chłodzenie? (priorytetem jest by chłodziło bardzo dobrze i bardzo cicho) - do tego elementu jestem w stanie dopłacić, jeśli jest coś naprawdę godnego polecenia.

4. Czy w zaproponowanym zestawie są elementy, które warto zamienić na inne ze względu na znacznie lepszą wydajność bez wpływu na cenę? Jeśli są, to co warto zmienić i dlaczego?

Edytowane przez hhmmmd

Będziesz kupował zaraz na początku maja czy bardziej pod koniec? W okolicach połowy roku powinny się pojawić nowe karty graficzne od Nvidii i AMD, może warto poczekać, szczególnie z takim budżetem? Ewentualnie kupić samą jednostkę, jechać jakiś czas na integrze z procesora, a potem dokupić coś z nowych serii?