Skocz do zawartości

Wymiana i dobór myszy - problem z bólem podczas korzystania

Recommended Posts

Witam, zwracam się do was z moim małym problemem. Od 2 miesięcy zacząłem intensywna prace w biurze i przy komputerze spędzam dziennie ponad 10godzin. Generalnie cały czas korzystając z myszy Tracer Recon.

Wcześniej wydawało mi się że mysz dobrana jest dobrze, nie odczuwałem większych dyskomfortów z korzystania.

Od jakiegoś czasu (szczególnie wieczorem gdy już ręka jest zmęczona, a prace zamieniam na bardziej wymagające precyzji granie) zaczynam odczuwać mocne bóle w całej dłoni, a szczególnie 2 palce (mały i jego kolega po lewej). W związku z tym stwierdziłem że jest to chyba jednak powód myszy i czas ją wymienić

Mój budżet to tak do 200zł chciałbym się zmieścić.

Generalnie dłoń mam dużą i to może powodować aktualny problem. Poniżej dam zdjęcia mojej dłoni z aktualną myszką i moim chwytem z jakiego aktualnie korzystam.

Zdjęcie 1 i 2 to wielkość dłoni i chwyt gdy wypełnia mi całą rękę pokazuje jak mocno wystają mi palce.

30895f68da18.jpg

e3c724e57346.jpg

Tutaj mój chwyt intuicyjny z jakiego korzystam. wydaje mi się ze ten przykurcz małego palca jest źródłem problemów.

572b91f3c9f6.jpg

c538309d920b.jpg

d914a2f7639c.jpg

Po waszych odpowiedział narodziły mi się nowe pytania i 2 możliwe opcje.

1.      Wybór dłuższej myszki typowej pod palm grip i próba przestawienia chwytu. Chociaż nie wiem czy to dobre rozwiązanie.

a.       myszki jakie mnie zainteresowaly w tym przypadku to:

- Rival 300

- Razer Deathadder

- Logitech G500

2.      Wybór nowej myszki pod finger grip z rozbudowanym bokiem pod mały palec i ten obok:

a.      Myszki jakie mnie zaitersowaly:

- DMF 2 Comfy

- Mionix Naos 7000

- Qpad 5k

Kóre z rozwiązan według was jest lepsze? I która z podanych myszy. Miliony DPI nie sa mi potrzebne chodzi przedewszystkim o wygode i trwałość.

Myśle, ze jesli to jest myszka do pracy, a nie do grania w gry to powinieneś pewnie przedewszystkim postawić na wygode i tu najlepszym chyba moim zdaniem rozwiaząniem byłby Dm2 comfy, ktory posiada bardzo dobry sensor i przedewszystkim kszałt jaki chcemy :P 

• Popieram 1

Byłem ostatnio w sklepie i miałem możliwość trzymać SS Rival 300, kształtem była bardzo spoko tylko mialem możliwość sprawdzic myszke w wersji bialej z sliskim plastikiem i wydawala mi sie strasznie badziewna. Jak sprawuje się wersja kolorystyczna czarna?

I tutaj zastanawiam sie własnie nad ta:

- Dm2 Comfy troche obawiam sie że te profilowanie bedzie strasznie dziwne podczas grania. 

- SS Rival 300 i Rival 6500 DPI, zastanawiam sie czym róznią sie realnie te 2 wersje bo jedna jest tansza o 50zl

- rzucila mi sie jeszcze w Oczy mysz MX300 od gigabyte ale nie moge znalezc o niej zbyt duzo w internecie