qvazi 15 Napisano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Chodzi o filmik animowany opowiadający jakąś historię. Zależy mi na krótkich scenach. Takich do 4-5 min. Do filmiku podłożone będą głosy lektorskie. Może ktoś juz to przerabiał, dlatego pytam. Link to post Share on other sites
doman18 198 Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 4-5 minut to wbrew pozorom sporo. Zwykłe gify można robić nawet w Gimpie. Natomiast w twoim przypadku chyba potrzebny byłby After Effects. Służy on głównie do robienia różnego rodzaju Intr czy filmów reklamowych (obczaj stronę videoblocks) ale pewnie do animacji też by się nadał. Ma on klatki kluczowe w których możesz zmieniać wszystkie rzeczy na obrazku w kolejnych stadiach animacji. Musiałbyś tylko grafikę zrobić w wektorach w Illustratorze. Wtedy chyba najłatwiej będzie ci nią manipulować. Link to post Share on other sites
kajametro 20 Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Takie animacje zwykle wykonuje się w kilku programach. Pierwszy to obróbka filmów a drugi to taki typowo graficzny, do obróbki grafik, bo te przecież też trzeba będzie odpowiednio przygotować. Krótko mówiąc taki after Effects + Photoshop np CS6. Rozumiem, że chcesz osiągnąć taki efekt jak te tutaj: http://www.studiopigeon.pl/portfolio?? Link to post Share on other sites
PanJanPL 1 Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Jest wiele technik robienia takiego filmu. Moim zdaniem najłatwiejszy to animowanie "masek" warstw w after effects. Na siłę nawet nie potrzebujesz do tego psdeka. Na pewno znasz seriale animowane "Blok ekipa" albo "kapitan bomba" te produkcje były z kolei animowane poklatkowo w adobe flash professional. Link to post Share on other sites
doman18 198 Napisano 5 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 (edytowane) Znalazłem BARDZO ciekawy program - OpenToonz. Jest to w pełni darmowy aczkolwiek bardzo rozbudowany program do tworzenia animacji. Czytałem że studio Ghibli go używa a ich to przecież nie trzeba przedstawiać. Jeżeli to prawda to lepszej rekomendacji nie trzeba. //EDIT Dowiedziałem się że oni stworzyli ten program. Więc tym bardziej warto się zaznajomić. Edytowane 5 Lipca 2016 przez doman18 Link to post Share on other sites
Recommended Posts