maczo1337 0 Napisano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Zastosowanie komputera : Gry, muzyka Maksymalna kwota : 5750zl Kiedy zamierzam kupić komputer? : zamówienie składam dokładnie 4 maja Których części potrzebuję : komputer (na monitor mam oddzielny budżet) Czy będę podkręcać sprzęt? : tak, procesor do 4.3-4.5ghz Rozdzielczość mojego monitora i model : nie mam, kupuje Benq XL2411Z Specjalne wymagania : wydajność, dobre temperatury Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : nie mam Własna propozycja zestawu : http://www.morele.net/inventory/info/u9iW6q/ Inne : do obudowy dołożyłem 1x wentylator 120mm + 3x wentylator 140mm. Wiem, że ta karta jest nieopłacalna w stosunku do GTX 970, ale jak by to powiedzieć - mam takie zboczenie, że chcę ją mieć Wiem też, że oszczedzając na innych podzespołach dało by radę zmontować za tą kwotę coś z GTX 980Ti. Rzecz w tym, że do końca tego roku na 100% wymienię tą kartę na Pascala GTX 1080, GTX 1080Ti (zobacze co wyjdzie do końca roku). Na GTX 980 mogę spokojnie grać z pełną płynnością w każdą najnowszą grę na ultra. Tak naprawdę głownie będe grał w CS:GO i Battlefielda 4. Własnie dla BFa 4 chcę mocnej maszyny. Battlefield 4 działa na silniku Frostbite 2 i w tym roku w czerwcu myślę, że zapowiedzą Battlefielda 5, który podobno będzie już działał na silniku Frostbite 3. Na pewno przed premierą BF5 kupię nowego Pascala. Takie gry jak Tomb RIder, Wiedzmin 3 itp itd mnie nie interesuja. Głównie będe grał w CS:GO na wyższym poziomie niż Global Elite, więc potrzebne jest 300fps i monitor 144hz. Z tych wymagajacych to tylko Battlefield 4 (ultra + 1080p), Battlefield 5 (ultra + 1080p) i ewentualnie nowe Call Of Duty, które wyjdzie niedługo. Proszę o ocenę tego zestawu i sugestie. Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez maczo1337 Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Wiem, że ta karta jest nieopłacalna w stosunku do GTX 970, ale jak by to powiedzieć - mam takie zboczenie, że chcę ją mieć Rzecz w tym, że do końca tego roku na 100% wymienię tą kartę na Pascala GTX 1080, GTX 1080Ti (zobacze co wyjdzie do końca roku) Bez sensu, szkoda dopłacać 700-800zł. Na GTX 980 mogę spokojnie grać z pełną płynnością w każdą najnowszą grę na ultra. Na GTX 970 również. Cały ten twój zestaw jest bardo dziwny, 980 od Gigabyte w wyciszonej obudowie, do tego masa wentylatorów. Nieopłacalna płyta główna, RAM, kiepski zasilacz w tej cenie. 1 x Intel Core i5-6600K /3.5GHz, 6MB, LGA 1151, BOX/ 1 x Thermalright HR-02 Macho rev.B 1 x Corsair 8GB (2x4GB) 3000MHz CL15 Vengeance LPX 1 x AsRock Z170 Extreme4 /intel Z170, DDR4, LGA1151/ 1 x EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX2.0 4GB DDR5 256bit (1342/7010) 1 x Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda 1 x GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/500MB/s) 1 x Fractal Design Define R5 Blackout window (Black Pearl) 1 x Corsair RM 550X 550W 80+ Gold 135mm modular 1 x Asus DRW-24F1MT SATA (black) 5048zł Bardziej opłacalna płyta, RAM, cooler CPU, 970 od EVGA z wydajnym układem chłodzenia, SSD 240GB na MLC z szybkim zapisem i bardzo dobrą gwarancją 5lat/600TBW pod system i gry, wyciszony Fractal R5 z oknem, do tego dużo lepszy elektrycznie PSU od Corsaira z modularnym okablowaniem , trybem półpasywnym pracy wentylatora i długą gwarancją. muzyka Bawisz się w jakimś programie ? jakie masz głośniki/słuchawki ? Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez 3ndurek Cytuj Link to post Share on other sites
EseY 216 Napisano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Na co mu aż tak wysoko taktowany RAM? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Pytasz czy doradzasz ? są w dobrej cenie i przy Z170 głupio pakować standardowo taktowane. Cytuj Link to post Share on other sites
EseY 216 Napisano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Głupio nie głupio, 50 zł można zaoszczędzić. Chyba, że autor ma jakieś plany na przyszłość związane z RAM'em? (Photoshop, obróbka etc.) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
maczo1337 0 Napisano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) http://forum.benchmark.pl/topic/212081-dylemat-w-wyborze-ramu/ tutaj mi polecili wymienić ten ram z 2400mhz na 3000mhz więc się posłuchałem poprostu licząc, że wiedzą co piszą. Co do płynności w grach, że na GTX 970 też będzie płynnie tak jak na GTX 980. Po pierwsze w BF4 te dodatkowe 15fps w tego typu grze moim zdaniem da całkiem sporo zwłaszcza przy monitorze 144hz. Po drugie jak będe wymieniał 980tke na 1080 to więcej za nią dostane na allegro więc mniej wyłożę na 1080tke. Co do SSD to zamierzam kupić jakieś dobre miesiąc później. Płyta główna uważam, że jest bardzo dobra ponieważ daje wsparcie do podkrecania i5 6600k + ma dobrą zintegrowaną karte dźwiękową. Co do dźwięku to ja tylko słucham muzyki i gram w gry. Mam bardzo dobre słuchawki na których gra najwięcej profesjonalnych graczy CS:GO - Sennheiser GAME ZERO. Ta zintegrowana karta dźwiękowa w płycie głownej myślę, że w CS:GO spokojnie wyciśnie max z tych słuchawek. Co do zasilacza to założyłem na tym forum specjalnie temat do tego. Mój kolega pokazał mi ranking zasilaczy z forum reddit i ten zasilacz jest w Tier 1, a propozycje z tego forum są tier 2 i tier 3. Te corsairy są podobno strasznie kiczowate i są właśnie tier 2 i tier 3. Co do obudowy to też założyłem osobny temat na tym forum oraz na jeszcze innym i generalnie różne propozycje dostawałem i myślę sugerując się tym co mi napisali użytkownicy tego forum, że ta obudowa będzie bardzo dobra. Mięsiąc po zakupie tego komputera prócz SSD dokupie jeszcze drugie 8gb ramu. Więc generalnie będe do tego komputera do końca roku wkładał jeszcze pieniądze, więc myślę że lepiej teraz sobie pozwolic na taka obudowę z tyloma wentylatorami i potem miec sprzęt z bardzo wyskoiej półki z dobrym SSD, podkręconym i5 6600k i GTX 1080 / GTX 1080ti. Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez maczo1337 Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Co do płynności w grach, że na GTX 970 też będzie płynnie tak jak na GTX 980. Po pierwsze w BF4 te dodatkowe 15fps w tego typu grze moim zdaniem da całkiem sporo zwłaszcza przy monitorze 144hz. Po drugie jak będe wymieniał 980tke na 1080 to więcej za nią dostane na allegro więc mniej wyłożę na 1080tke. Dopłacasz tu 800zł za ~10% szybszą kartę...z drugiej strony 144hz jakoś to usprawiedliwia. Co do SSD to zamierzam kupić jakieś dobre miesiąc później. wrzuć najpierw ssd a potem hdd, bez zabawy w przenoszenie systemu itd. Mój kolega pokazał mi ranking zasilaczy z forum reddit i ten zasilacz jest w Tier 1, a propozycje z tego forum są tier 2 i tier 3. ? Te corsairy są podobno strasznie kiczowate i są właśnie tier 2 i tier 3. Cytuj Link to post Share on other sites
metju 11 Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Jak widać sam wiesz najlepiej to po co szukasz porady na forum? Jeszcze to : "Głównie będe grał w CS:GO na wyższym poziomie niż Global Elite" rozbawiło mnie do łez, ale nie w tym rzecz. ASRock Z170 Extreme 4 - tansze i lepsze mobo od tej co wybrałeś, tutaj masz 8 fazową sekcję zasilania a na ASRocku 12. GTX 980 - strasznie nieopłacalna grafika, około 10% więcej wydajności względem 970 a dopłacasz ponad 500zł. Albo 980 Ti albo 970 i tyle. Do zasilacza nie można się przyczepić, chociaż 650W jest nie potrzebne. Wrzuć sobie jedną kość ramu 8GB, żebyś miał możliwość rozbudowy o kolejną kość. Obudowa za notabene 600zł to chory pomysł, ale to Twój wybór. W zestawie za ~5600zł brak SSD jest śmieszną rzeczą. Cytuj Link to post Share on other sites
gracz722 354 Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Jak widać sam wiesz najlepiej to po co szukasz porady na forum? Jeszcze to : "Głównie będe grał w CS:GO na wyższym poziomie niż Global Elite" rozbawiło mnie do łez, ale nie w tym rzecz. ASRock Z170 Extreme 4 - tansze i lepsze mobo od tej co wybrałeś, tutaj masz 8 fazową sekcję zasilania a na ASRocku 12. GTX 980 - strasznie nieopłacalna grafika, około 10% więcej wydajności względem 970 a dopłacasz ponad 500zł. Albo 980 Ti albo 970 i tyle. Do zasilacza nie można się przyczepić, chociaż 650W jest nie potrzebne. Wrzuć sobie jedną kość ramu 8GB, żebyś miał możliwość rozbudowy o kolejną kość. Obudowa za notabene 600zł to chory pomysł, ale to Twój wybór. W zestawie za ~5600zł brak SSD jest śmieszną rzeczą. Co do ssd wcale jego brak nie jest taki smieszny:-) tez uwazam, że lepiej dolozyć te 300-400zl do plyty procka obudowy czy zasilacza, temu ze ssd zawsze dokupisz a by wymienic np zasilacz trzeba placic od nowa:-) Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez gracz722 Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Co do ssd wcale jego brak nie jest taki smieszny:-) tez uwazam, że lepiej dolozyć te 300-400zl do plyty procka obudowy czy zasilacza, temu ze ssd zawsze dokupisz a by wymienic np zasilacz trzeba placic od nowa:-) Ale przy takim budżecie ma się solidny zestaw razem SSD... Cytuj Link to post Share on other sites
gracz722 354 Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Ale przy takim budżecie ma się solidny zestaw razem SSD... zawsze można jeszcze lepszy:) np zasilacz super flower leadex platinum 650w+ jakieś wentylatorki Noiseblockera itd, wiadomo rożne ma się wymagania:) niektórzy oczekują jakiejś kolorystyki, lub podzespołów konkretnych mark lub jak najlepszej jakości, ja np z ssd nie spieszę się, nie posiadam obecnie i wiem ze go chyba na końcu kupie(teraz planuje myszkę zowie+ jakaś podkładkę konkretna później jakieś wentylatorki i jeszcze później albo zmiana karty albo ssd:D) Cytuj Link to post Share on other sites
Stasio132 5 Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 A moim zdaniem wywal tego GTXa 980 i bierz r9 390 od sapphire.Zaoszczędzone pieniądze wpakuj w SSD polecanego wcześniej.Uwierz mi, ze różnica pomiędzy HDD a SSD jest ogromna, nawet w FPS i grach. Skoro i tak zamierzasz wymieniać kartę to inwestycja w GTX 980 mija sie z celem.Dodatkowo możesz mi wierzyć lub nie ale jak wyjdzie polaris i pascal to twoja 980 straci na wartości i to nie mało. Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 zawsze można jeszcze lepszy:) np zasilacz super flower leadex platinum 650w+ jakieś wentylatorki Noiseblockera itd, wiadomo rożne ma się wymagania:) RMx podany wyżej to bdb jednostka zarówno pod względem jakości wykonania oraz kultury pracy, a do tego ostatnio dostał dłuższą gwarancję. Jakiekolwiek większe wydziwianie nie jest konieczne, bo zestaw ma być nastawiony na wydajność- nie wiem czy widzisz ale autor nie skupia się tutaj na wyglądzie zestawu. A moim zdaniem wywal tego GTXa 980 i bierz r9 390 od sapphire.Zaoszczędzone pieniądze wpakuj w SSD polecanego wcześniej.Uwierz mi, ze różnica pomiędzy HDD a SSD jest ogromna, nawet w FPS i grach. Skoro i tak zamierzasz wymieniać kartę to inwestycja w GTX 980 mija sie z celem.Dodatkowo możesz mi wierzyć lub nie ale jak wyjdzie polaris i pascal to twoja 980 straci na wartości i to nie mało. Jeżeli ma to być karta przejściowa to lepiej brać GTX 970- kultura pracy zdecydowanie lepsza, a i ze sprzedaniem na pewno nie będzie problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts