Wafel1283 2 Napisano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Witam. Ostatnio zastanawiałem się nad wyborem myszki. Mój budżet to 300-350zł. Zastanawiałem się nad Saitek r.a.t 7 oraz Logitech G9(x) i Sidewinder x8. Z góry mówie że nie chce Razora (po prostu nie). Jak znacie jeszcze jakieś propozycje to podawać :ciekawy: . Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Link to post Share on other sites
Z-i-Z 9 Napisano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 ratka 7 Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Logitech G700 Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Sidewinder x8 grałem ostatnio na niej i było wypas żeby nie była taka droga to bym kupił Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Rata nie bierz, kijowy sensor. Mysz do grania glownie? Ile DPI ustawiasz? Mniej wiecej oczywiscie Od tego zalezy jaki sensor wybrac Cytuj Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 rat jest zdecydowanie przereklamowany tak jak pisał kowdi - sensor taki se, do tego jeszcze ergonomia która pasuje niewielkiej grupie osób (w przeciwieństwie do tego co mówi producent) Sidewinder X8 jest fajny, pracowałam na nim (i grałam również) przez ładnych parę miesięcy (jeśli byś miał ochotę - obecnie mam ją na zbyciu ), chociaż nie jest to idealna mysz do FPSów logitechy są zdecydowanie za drogie w stosunku do swojej jakości, ale nie da się ukryć że jakościowo to dobre myszy, tylko w porównaniu do konkurencji mogłyby być spokojnie 10-20% tańsze od siebie mogę polecić jeszcze SteelSeries XAI - 5001 cpi, świetna ergonomia, laser bardzo dobrej jakości, mysz niepozorna, a na prawdę porządna, choć nie należy do najtańszych Cytuj Link to post Share on other sites
MartinXFX 0 Napisano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Ja bym Ci polecil G9x. Raty sa na sensorach Philipsa wiec do du.. . X8 nie wypowiem sie. Logitech G700 - fajna bo bezprzewodowa lecz bedziesz musial ladowac co 2 dni a moze nawet co jeden, sztywny kabel. Sam bede bral g9x Cytuj Link to post Share on other sites
hotig 0 Napisano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Dobra, dobra, dobra. SW x8 - nawet ujdzie. Sensor w porównaniu do g700 i g9x szału nie robi. Kształt to kwestia gustu, ale boczne przyciski IMO są beznadziejnie zrobione i ułożone. RAT 7 - tak samo jak jego braciszkowie (9 itp.) - myszki dla szpanu, gadżeciki. Lipny sensor, magnes na brud (który ciężko potem usunąć), jak dla mnie męczarnia dla rąk (różne szczelinki, w które skóra wchodzi itp.). Mysz dla ludzi interesujących się sci-fi, ale tylko i wyłącznie do postawienia na biurku i patrzenia. Logitech g9x - kształt idealny do fingertip gripu i claw gripu. Najlepszy obecnie sensor laserowy - avago 9500. Jakość, brak awaryjności, świetne spasowanie części. Logitech g700 - obecnie najlepsza myszka bezprzewodowa. Sensor ten sam co w g9x. Dużo dodatkowych przycisków (zastanów się, czy koniecznie są Ci potrzebne). Bardzo wygodna (ale to prywatne odczucia), gwarancja na 3 lata. Jakość, brak awaryjności, świetne spasowanie części. Inne polecane myszki na avago 9500: gigabyte m8000x (najlepszy wybór, bo zarazem najtańszy), speedlink kudos, cyber snipa silener, ozone smog, roccat kone plus, steelseries xai (chociaż ja osobiście go nie polecam), logitech g500. Każda z nich dorównuje wnętrznościami logitechowi g700 i g9x. Zastanów się czy chcesz tak na prawdę przepłacać, bo taki gigabyte m8000x od g9x różni się tylko kształtem i ceną (ewentualnie jakimiś tam nieużywanymi bajerkami). Dziękuję, amen. Idę spać... Cytuj Link to post Share on other sites
Wafel1283 2 Napisano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Dziękuję za odpowiedz. Zastanowię się nad Logitechami. Ale prędzej chyba kupie Gigabyte. Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Ja bym brał Qpada 5k. Dla mnie idealna ergonomia. Cytuj Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Ale prędzej chyba kupie Gigabyte życzę większego szczęścia niż ja mam... czekam właśnie na trzeci egzemplarz... poprzednie dwa były wadliwe... i jak tu pisać recenzje Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Wez X8 bedzie lepsze od logitechowego szajsu, co do saiteka to sie nie wypowiem, nie testowalem Cytuj Link to post Share on other sites
MartinXFX 0 Napisano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 dzis bylem pomacac X8, G9x, G700.... X8 jak dla mnie trzyma sie tragicznie.. boczne przyciski to porazka kompletna :> G9x zdecydowania za mala tzn za krotka do moich dlugich paluchow G700 super sie trzyma w rece ! jutro ja kupuje :> Cytuj Link to post Share on other sites
RafiXII 1 Napisano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Gigabyte M8000Xtreme i nic innego Cytuj Link to post Share on other sites
hotig 0 Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Wez X8 bedzie lepsze od logitechowego szajsu, co do saiteka to sie nie wypowiem, nie testowalem O masakra... Nie wiem, czy wiesz, ale logitechy maja najlepszy sensor laserowy avago 9500. X8 też ma dobry, ale od avago 9500 jest znacznie słabszy. Logitechy nie mają problemów z awaryjnością (bynajmniej te topowe modele). A jak coś to g700 ma 3 latka gwarancji. x8 ma fatalny kształt, a zwłaszcza ułożenie bocznych przycisków. I faktem jest to, że seria myszek sidewinder od m$ jest szajsem. Jedyne co sie im udało to klawy x4 i x6. Do myszek niech się lepiej nie zabierają. @Diana A co nie tak było z gigabyte? Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Wez X8 bedzie lepsze od logitechowego szajsuLogitech to nie szajs sam posiadam peryferai i głośniki Logitech i służą mi lata Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 G700 super sie trzyma w rece ! jutro ja kupuje :> No, a kto pierwszy Ci ją zaproponował? Ja... No właśnie Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 x8 ma fatalny kształt, a zwłaszcza ułożenie bocznych przycisków. I faktem jest to, że seria myszek sidewinder od m$ jest szajsem. Jedyne co sie im udało to klawy x4 i x6. Do myszek niech się lepiej nie zabierają. Oj kolego, ksztalt to kwestia gustu, tak samo boczne przyciski. Czemu wg. Twojej opini seria sidewinder to szajs? Ja Ci moge spokojnie odpowiedziec, czemu tak mysle o logitechu: - Zaden z produktow Logitech nie przetrwal u mnie dluzej niz miesiac/dwa Wszystko padalo, jak tani szmelc made in china, a wcale tanich rzecyz nie mialem, sluchawki, klawiatury, myszki. W sluchawkach kable, w klawiaturach cholera wie co, w myszkach na zmiane lewy/prawy przycisk myszy zaczynal podwojnie klikac. Nigdy nei nazwe myszki/klawiatury/sluchawek logitech dobrym produktem po doswiadczeniach z ta firma. Prosze o ustosunkowanie sie do wlasnej wypowiedzi, mianowicie tego fragmentu: "seria myszek sidewinder od m$ jest szajsem" Logitech to nie szajs sam posiadam peryferai i głośniki Logitech i służą mi lata Glosnikow nie testowalem, wiec nie moge sie wypowiedziec na ten temat, na mysli mialem tak jak wyzej produkty w stylu Myszki/Klawiatury/Sluchawki Cytuj Link to post Share on other sites
Diana Socha 0 Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 MS Sidewinder X8 to nie szajs Bluetrack ma w pewnych aspektach przewagę nad avago 9500, choć ma również swoje wady kształt tej myszy jest specyficzny - mi osobiście bardzo odpowiadał, chociaż mam dłownie w rozmiarze zdecydowanie juniorskim (rozmiar obrączki - niecałe 7... zapytajcie swoich kobiet jakie pierścionki noszą - to będziecie mieli porównanie ) jeśli chodzi o usterki w GB były różne (jestem bardzo czepialskim recenzentem ) - ale np. błędy w systemie interpolacji to poważna usterka która uniemożliwia nie tylko przeprowadzenie testów, ale i normalne użytkowanie. Usterka scrolla również jest nieprzyjemna. A wszystko to nie w myszkach przeznaczonych dla testów, ale w myszkach zdjętych ze sklepowej półki, przeznaczonych do normalnej sprzedaży. Jeśli trzeci egzemplarz dostanę również wadliwy - podziękuję za testy. Cytuj Link to post Share on other sites
hotig 0 Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Oj kolego, ksztalt to kwestia gustu, tak samo boczne przyciski. Czemu wg. Twojej opini seria sidewinder to szajs? Ja Ci moge spokojnie odpowiedziec, czemu tak mysle o logitechu: - Zaden z produktow Logitech nie przetrwal u mnie dluzej niz miesiac/dwa Wszystko padalo, jak tani szmelc made in china, a wcale tanich rzecyz nie mialem, sluchawki, klawiatury, myszki. W sluchawkach kable, w klawiaturach cholera wie co, w myszkach na zmiane lewy/prawy przycisk myszy zaczynal podwojnie klikac. Nigdy nei nazwe myszki/klawiatury/sluchawek logitech dobrym produktem po doswiadczeniach z ta firma. Prosze o ustosunkowanie sie do wlasnej wypowiedzi, mianowicie tego fragmentu: "seria myszek sidewinder od m$ jest szajsem" Ad 1. Fakt kwestia gustu, ale nie tylko mojego, ale znacznej rzeszy ludzi. Ad 2 i 3. To co ty z tymi produktami robiłeś? Coś mi się wierzyć nie chce, że padały same z siebie po góra 2 miesiącach. Ludzie korzystają z tego sprzętu po parę lat, bez najmniejszych problemów. Oj chyba zmyślasz. Ad 4. Słuchawki logitecha też są IMO słabe. Klawiatury nie warte przepłacania, ale nadal bardzo dobre. Myszek się nie czepiam. MX518 nadal dumnie się sprawuje, a to już mu chyba 4 roczek stuknie (jak nie dalej!). g700 przetrwała już wiele. G9x dalej ładnie chodzi, ale już nie u mnie (sprzedany koledze). Ad 5. A ja po moich doświadczeniach powiem, ze ta firma jest bardzo dobra i solidna, ale za wysoko się ceni. Ad 6. Sensorek, sensorek. W X8 jest jeszcze całkiem całkiem, ale w pozostałych? pfff... avago 6010? W tych czasach? Do 100zł znajdziemy lepsze odpowiedniki dla tych bubli. Ot chociażby a4tech x748 z optycznym avago 3080, lub trochę drożej mx518. Do 200zł dopadniemy sporo myszek z avago 9500. Myszki SW są beznadziejną propozycją. BO za takie same pieniądze, możemy dostać coś znacznie lepszego. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 ad. ad.1 pokaz mi ta "rzesze" ad ad 2 i 3 Normalnie uzywalem, moze nie jest to male zuzycie (czasem po 14-18 godzin na dobe), ale byly uzywane w zakresie zdrowego rozsadku. Dostaje ogolnie duzo sprzetu do testowania, logitecha juz nic nie przyjmuje, nawet jak daja. ad ad 4 j.w. ad ad 5 ale @logitech czy @microsoft? ad ad 6 wypowiadam sie tylko na temat X8 poniewaz ta myszke juz dosc dlugo uzywam, nie wypowiadam sie nt. innych modeli Cytuj Link to post Share on other sites
hotig 0 Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 ad ad ad 1. Poszukaj zagranicznych recenzji myszek SW, na forach. Zobaczysz, ze dużo osób mówi o niewygodzie. ad ad ad 2 i 3 Cool Story Bro! Akurat uwierzę, że topowe myszki Logitecha padały po 2 miechach. Sam miałem i mam dużo sprzętu (i to nie do testowania. sam kupuję, albo moi znajomi..... albo szef do pracy) i żaden log nie padł mi w mniej niż 2 lata. Żadna myszka (poza SS Xai) nie padła mi w mniej niż rok, nawet tescówki za 20zł. Nie wciskaj kitów, że logitechy się tak sypią. Chyba że miałeś do czynienia z Lokideh. ad ad ad 5. Logitech. Produkty microsoftu poza klawami x4 i x6 mi nei przypadły do gustu. Podziękuję za drożyznę, która nic nie oferuje. ad ad ad 6. x8 nalezy do serii x. Ma wady z tańszych modeli (poza sensorem, bo tutaj ma blue track, który tak czy siak w normalnych warunkach gorzej sprawuje się od avago 9500) i jak na to co oferuje to jest zdecydowanie za drogi. Może za 50zł bym kupił. Do 100 mamy bardzo ciekawego a4techa x748, lekko powyżej mx518 (wiem, że się powtarzam) Do 200 myszki na avago 9500 i parę optyków Do 300 już są droższe avago 9500, które są IMO nieopłacalne. Chyba, ze ktoś na gwałt potrzebuje bezprzewodówki to wtedy g700. I nie jestem fanboyem logitecha. Poprostu opieram się na tym co dana firma oferuje, na cenie (tutaj jest zdecydowanie za duża), na osiągach i parametrach, ergonomii, funkcjonalności i NIEZAWODNOŚCI, której brak myszkom m.in. Razera czy Roccata. Proszę Cię, przestań upierać się, że SW x8 to super mysz. Ma godnego rywala - g700. Ten blue track to tylko potrzebny, gdy kogoś nie opbchodzi 100% precyzja, przez co nie chce kupowac podkładki. Gdy mamy twardą lub hybrydową podkładkę, g700 kładzie SW x8 na łopatki. I nie próbuj wciskać kity, że logitechy są tak awaryjne (fakt, zdarza im się zepsuć, ale nie jest to częste, więc nie przesadzaj). Już się dziś wystarczająco naśmiałem. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 ad ad ad ad 2 i 3 Mowie jak jest, nie wiele mnie obchodzi czy wierzysz w to czy nie ad ad ad ad 6 Z tego co piszesz to chcialbys dokladna myszke dla graczy, z ladowarka, bluetooth, duzym zasiegiem i super precyzja wraz z mozliwoscia bezzawodnego dzialania na kazdej powierzchni, oraz z wymiennymi ciezarkami za 50 PLN? Chyba troszke sie zagalopowales. Co do logitecha juz wypowiadalem sie wczesniej, co do niezawodnosci produktow tej firmy. Razer do tej pory moim zdaniem jest najbardziej niezawodnym producentem w moim odczuciu. Ten blue track to tylko potrzebny, gdy kogoś nie opbchodzi 100% precyzja, przez co nie chce kupowac podkładki. Gdy mamy twardą lub hybrydową podkładkę, g700 kładzie SW x8 na łopatki. Zartujesz chyba? Po co dawac takie pieniadze za myszke skoro kogos nie obchodzi precyzja? Co mi po podkladce? Uzywam myszy bez podkladki i interesuje mnie jej precyzja w takim zestawieniu, a nie innym. Nie bede kupowal podkladki bo producent twierdzi ze MI bedzie tak wygodniej. Na tym koncze ta dyskusje, bo widze, ze kontynuowanie tego nie ma wiekszego sensu. Zycze autorowi tematu, aby byl zadowolony z zakupu, jakiegokolwiek wyboru dokona. Cytuj Link to post Share on other sites
hotig 0 Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 "Z tego co piszesz to chcialbys dokladna myszke dla graczy, z ladowarka, bluetooth, duzym zasiegiem i super precyzja wraz z mozliwoscia bezzawodnego dzialania na kazdej powierzchni, oraz z wymiennymi ciezarkami za 50 PLN? Chyba troszke sie zagalopowales." Dokładna i super precyzyjna? a4tech ak47/x748 ją bije po łbie. ładowarka? Nie problem. nawet w MediaMarkt znajdzie się takowa myszka z ładowarką w podstawce Bluetooth? Może być i radiówka. BT, aż taki super nie jest. Duży zasięg? Nie jest w sw x8 nic ponad przeciętność bezprzewodowych myszek do 50zł. Możliwość bezzawodnego działania na każdej powierzchni? Kupując myszkę za 300zł chyba stać nas na jakąkolwiek podkładkę. Chociaż obecne lasery na drewnie i szkle działają równie dobrze co blue track. Wymienne ciężarki? Proszę Cię... Zmienisz kilka razy i zapomnisz o nich. Chyba, że będziesz kolegom szpanował... Ale i tutaj znajdzie się masa tańszych myszek oferujących coś takiego. Jak chcemy mieć wszystko co powyżej jest (prawie.. oprócz bluetootha, ciężarków i sensora blue track) to najlepszym wyborem jest g700. Jak możemy zrezygnować z paru tych rzeczy, to znajdziemy odpowiednią dla nas myszkę, znacznie taniej. Ale jak musimy mieć od groma bajerów to bierzcie x8, albo rat9... "Po co dawac takie pieniadze za myszke skoro kogos nie obchodzi precyzja?" To po co kupować sw x8, skoro jego precyzja porównując do g700 jest słabawa? Nie licz, ze blue track na kiepskich powierzchniach działa bajecznie. Jak na razie ta technologia jest raczkująca. Może za parę lat się rozwinie, ale wtedy i lasery pójdą do przodu. "Mowie jak jest, nie wiele mnie obchodzi czy wierzysz w to czy nie" ""Co do logitecha juz wypowiadalem sie wczesniej, co do niezawodnosci produktow tej firmy." Tylko szkoda, że wprowadzasz ludzi w błąd swoimi bajeczkami o awariach po 2 miesiącach, twierdząc, że logitech to robi szajs, a microsoft zjada konkurencję. Obie firmy mają wady i zalety. Logitech: +najlepsze sensory +jakość wykonania i niezawodność +ergonomia -cena Microsoft: -słabe sensory -przeciętna jakość wykonania -/+ wątpliwa ergonomia -/+ cena - mogłaby być niższa, bo w tych półeczkach M$ ma za silnych konkurentów +niezawodność Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Tylko szkoda, że wprowadzasz ludzi w błąd swoimi bajeczkami o awariach po 2 miesiącach, twierdząc, że logitech to robi szajs, a microsoft zjada konkurencję. Obie firmy mają wady i zalety. Mialem juz nie odpisywac, z powodu braku checi do kontynuacji bezsensownej dyskusji. Ale myszki i klawiatury Logitecha to szajs, zdania nie zmienie, i nie sa to bajeczki, oraz nikogo nie wprowadzam w blad. Nie mozliwe, zeby jedna osoba (w tym wypadku ja) dostala tyle wadliwych sztuk produktow danej firmy, to juz nie pech, a jakosc produktu. Koniec i kropka. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts