Skocz do zawartości

TV Full HD OLED

Recommended Posts

Kodax jeśli chodzi o TV OLED to tylko najnowszy model czyli LG 55EG910V. Tutaj masz recenzje:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/lg-55eg910v-test.html

Technologia OLED się dopiero rozwija i z każdym nowym modelem są eliminowane wady tzw. wieku dziecięcego.

Jak kupisz najnowszy model LG 55EG910V to z tego co pamiętam nadal są problemy z rozdzielczością dynamiczną, jednolitością bieli, najciemniejszymi odcieniami szarości, które przechodzą nie płynnie i kilka mniejszych wad

Nie odradzam, informuje tylko jak dokładnie wygląda sytuacja na dzień dzisiejszy jeśli chodzi o TV OLED.

Czy w tej cenie kupisz lepszy TV LCD? Niestety nie wiem, bo tylko informacje o technologii OLED śledzę, ponieważ mam zamiar zakupić taki TV. Na razie czekam aż technologia będzie dopracowana no i może jeszcze trochę tańsza, chociaż obecna cena 7000zł za 55EG910V jest już bardzo kusząca. Mimo wszystko po przeczytaniu recenzji 55EG910V stwierdziłem, że w najbliższym czasie kupie TV Full HD z matrycą VA 120Hz za ok. 3500zł, a technologii OLED dam jeszcze trochę czasu. Kupując OLED-a za nie małe pieniądze, chciałby go kupić ze 120Hz matrycą (gram na TV), bez wspomnianych wyżej wad oraz z pewnością, że nie będą w nim padać subpiksele. We wcześniejszych modelach właśnie była taka wada, że lubiły dość szybko padać pojedyncze subpiksele. Podobno w 55EG910V tego już nie ma, ale dopiero po czasie wyjdzie jak jest naprawdę.

Jedno jest moim zdaniem pewne, jak kupisz 55EG910V, włączysz wieczorem film na Blu-ray, to nie ma opcji, żebyś nie był z niego niezadowolony, mimo tych jeszcze drobnych wad które występują :).

Edytowane przez AndreoKomp

Ja bym polecał się zapoznać z wypalaniem matrycy. Też byłem zafascynowany tymi telewizorami, dopóki jakiś miesiąc temu nie przeszedłem się po kilku sklepach rtv i nie zobaczyłem tego problemu na większości tych telewizorów. Im dłużej w danym sklepie chodził taki tv i nawet nie miał wyświetlanego cały czas statycznego obrazu, tylko było puszczone jakieś demo w którym regularnie w jednym miejscu występował jakiś napis, to zostawał on wypalony na ekranie i było go ciągle widać :/

Jak przyjrzałem się większej ilości różnych modeli w sklepach, (szczególnie takim, które miały premierę jakiś czas temu) to powiem, że to póki co tragedia... Już nawet nie mówię, co by było, jakby na takim telewizorze wyświetlać obraz z komputera. Pasek start i inne paski, np z przeglądarki wypalone po kilku miesiącach na bank.

To o czym pisze MasterBarti to kolejny temat, który przemawia za tym, żeby nie spieszyć się z zakupem TV OLED, tylko poczekać na opinie osób używających go w warunkach domowych. Mnie najbardziej ciekawi czy to co można zaobserwować na TV OLED w sklepach jest trwałym wypaleniem czy tylko powstałym w wyniku wyświetlania bez przerwy tego same, ale można się tego pozbyć włączając na jakiś czas biały ekran lub inną plansze. Trochę nie chce mi się wierzyć, że to są trwałe wypalenia o czym poniżej.

Na pewno każdy słyszał o wypalających się ekranach AMOLED w telefonach. Na dowód przeważnie padają telefony z salonów/sklepów, które mają powypalane przeróżne elementy. Jeśli tak faktycznie jest, to dlaczego ja w swoim SGS2, którego mam od ponad 4 lat nie mam kompletnie nic wypalone? Telefon używam dużo, bo codziennie muszę go ładować. Bardzo często używam na nim kalkulatora. Ciemne przyciski kalkulatora z białymi cyferkami niekiedy są wyświetlane przez 2-3 godziny i nic na ekranie nie mam wypalone. Ostatnio nawet się tak zacząłem zastanawiać, że może ja po prostu nie widzę tych wypaleń jak normalnie użytkuje telefon, więc przygotowałem w rozdzielczości ekranu telefonu obrazki do  wyświetlenia w jednolitych kolorach. Biały, czerwony, niebieski, zielony, żółty, jasny szary, ciemny szary. Włączyłem je na telefonie w różnych jasnościach i nie ma nic. Żadnych belek, ikon czy cyferek od wspomnianego wyżej kalkulatora nie ma wypalonych. Wszystkie obrazki są idealne. Mógłbym się jedynie przyczepić do ciemnego szarego, ale to raczej rodzaj równej kaszki, a nie jakiś wypaleń, bo cały ekran jest taki sam. Wydaje mi się również, że od początku tak było. Jak znajdę trochę czasu to planuje przygotować czarną planszę z białymi kwadratami i zostawić włączoną na kilka godzin i zobaczyć czy od razu po takim czymś coś się wypali na testowych planszach. Może czasami być tak, że długo wyświetlane elementy zostają na ekranie, ale znikają kiedy zaczniemy wyświetlać inne rzeczy. Gdyby tak było to nie problem, bo wystarczyło by co jakiś czas zostawić włączony TV z białą planszą jak by się coś wypalało. Dodam jeszcze, że po tych ponad 4 latach ekran jak robił wrażenie kolorami tak nadal to robi. Również nie zauważam, żeby jakość tego obrazu się pogorszyła, a nawet jeśli tak jest, a ja tego nie widzę, to nadal jest to jakość nie osiągalna przez LCD-ki.

Temat zdecydowanie do dokładniejszego zbadania. AMOLED to przecież nie OLED, więc to też różnie może być.

• 1 rok później...