Mateusz1q 0 Napisano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Witam. Właśnie podkręcam mój procesor Intel Core 2 Quad Q8200. Słyszałem, że przy podkręcaniu procesora PCI Express Frequency ma być ustawione na 100 MHz. Gdy ustawiam sztywno na 100 MHz komputer resetuje BIOS, natomiast gdy mam ustawione na "Auto" to komputer uruchamia się normalnie. Dlaczego tak jest i czy ustawienie "Auto" może wywołać jakieś problemy? PS: Przy testowaniu stabilności procesora powinno patrzeć się na temperaturę ogólną procesora czy poszczególnych rdzeni ? Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Widocznie płyta ma takie widzimisię. Zostaw na auto w takim razie. A co do temperatury, patrz na wartości np. w CoreTemp. Cytuj Link to post Share on other sites
Mateusz1q 0 Napisano 26 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 A co jeśli ustawie PCI Express Frequency na "Auto" i wtedy komputer dobierze za dużą wartość? PS: Jaka temperatura rdzeni jest dopuszczalna na procesorach Intela ? Edit: Obecnie szyne FSB podkręciłęm z 333 MHz na 380 MHz co mi daje 2660 MHz na jeden rdzeń pod napięciem 1,20 V. Procesor męczyłem w programie OCCT na 30 minut i szczytowa temperatura pierwszego rdzenia wynosiła 68 stopni. Wszystko robie na BOXowym chłodzeniu. Podkręcać szyne FSB do 400 aby na rdzeniu było 2800 MHz ? Cytuj Link to post Share on other sites
Valus 49 Napisano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 okreslenie AUTO jest zawsze najbardziej bezpieczne, BIOS ustawi sobie taka wartosc jaka bedize najbardziej optymalna, wiec: jesli nie wiesz czy grzebac w jakiejs opcji, ustam na AUTO Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts