Skocz do zawartości

Pomoc w wymianie procesora, grafiki!

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Dejva,

Recommended Posts

Witam,

Sprawa jest prosta, potrzebuję pomocy fachowców. Mam około 1000zł na kartę graficzną lub procesor.

Ale od początku. Dam najpierw mojego kompa

Aktualnie mam:

płyta: MSI B75MA-E33

procek: Intel i3- 3240 @3,40 GHz 2 rdzenie

RAM: 8gb

Grafika: AMD Radeon HD 7700 Series 2gb

I przechodzę do sedna. Będę chciał odpalić w miarę płynnie takie gry jak GTAV, Wiedźmin 3, Guild Wars 2.

Co poradzicie wymienić w tym zestawieniu na początek? Macie jakieś zaufane procesory, karty, które warto kupic powiedzmy do 1000zł? 

Części sprzedam kiedyś tam, tego nie liczę, powiedzmy mam 1000zł, ale nie musi być w tej cenie procesor i karta. Może być sam procek bądź sama karta. Dane odnośnie zasilacza znajde potem, bo szczerze nie wiem. Także jakieś procki po 700 itp też mogą być. Aha, powiedzmy, że na oba na raz w tym momencie 1500 mógłbym wydać ewentualnie, a widzę, że taki zestaw co podałeś to tyle wyniesie. Czy ktoś móglby jescze doradzić czy taki zestaw jak polecił kolega będzie w porządku?

Edytowane przez Dejva

Na ten moment nie. Nie podążam mocno za najnowszymi grami, nie muszę ich nawet odpalać na wysokich czy high. Obecnie mam wiedźmina na tym sprzęcie co podałem i przycina na minimalnych. Nie chce sie męczyć czy tu czy w gta. Do tego gram w Guild Warsa 2, czyli mmorpg, który jednak musi uciągnąć dość duże zmiany fpsów, szybkie wczytywanie map instancji itp. Raczej chcę po prostu trochę poprawić to, co mam. 

Dziwne , ale Wiedźmin na minimalnych musi  w miarę działać :

Jak chcesz trochę poprawić to co jest, to jak wyżej i5 2400 lub 2500 i GTX950.

Ewentualnie , jak chcesz przyspieszyć wczytywanie itp , kup najpierw dysk SSD i zmień sam procesor na i5 2500. Jak będzie słabo to zmiana VGA ( i ew. zasilacza ).

Edytowane przez GergG

Dwa rdzenie to porażka. Ale w twoim przypadku masz jeszcze 2 jakby wirtualne co bardzo pomaga w nowszych grach. Sam mam teraz podobny procesor i nie narzekam a gram w nowości. Jednak co 4 rdzenie fizyczne to 4. A nie 4 w czym 2 emulowane. 

AAA... zapomniałem o allegro :)  Kupno używanego CPU od zaufanego sprzedawcy (min 99%) jest bezpieczne. Najwyżej będzie upaprany pastą. Mi się tak przydarzyło. Co w niczym nie przeszkadza. Wystarczy wyczyścić ścierką i spirytusem rektyfikowanym. 

Dobrze, do procka jestem już upewniony, pewnie zaraz wezmę używkę. A karta, taka GF GTX 950 jak najbardziej w porządku? I jak ma się ona w stosunku do mojego obecnego radeona hd7700

I czy obowiązkowa jest wymiana chłodzenia przy nowym procku? Bo obecnie mam intel e97379-001 i chyba powinno być ok z i5 2500?

http://allegro.pl/intel-i5-2500-3-30ghz-chlodzenie-naklejka-i6130990148.html

ten zakupiony :)

Edytowane przez Dejva

Jaka konkretnie ta karta 7750 / 7770 / 7790 ??

P.S. Coś czuję , że to 7750 z DDR3 i dlatego jest mizeria w wydajności ....

Ten cooler radziłbym wymienić. Na upartego -jeżeli masz dobrą cyrkulację w obudowie-  może być

GTX950 w grach będzie generował z 2 do 3 ! razy więcej klatek od 7750 ( uwzględniając zmianę CPU ) ;)

Edytowane przez GergG
  • Rozwiązanie

Karta GTX 950 MSI w wersji gaming kupiona już w komputroniku. Także za późno, a poza tym raczej będę zadowolony z zakupu. Teraz mi wystarczy, bo wiadomo, z kompem można kombinować w nieskończoność, przeskakiwać ze starszych technologii na nowe co rok i za każdym razem wystarczy dołożyć te 200zł hehe :D

Podsumowując:

Dzięki Waszej pomocy kupiłem procesor intel i5 2500 i MSI GF GTX 950 gaming. Do tego jako bonusik zamieniłem mój stary 10 letni monitor LG 19 cali na 23 calowego AOC i2369Vm, bo w przedziale do 600zł i tak bym niczego lepszego w tej cenie nie znalazł, bo ma nawet IPS, a na sklepie morele w komentarzach bardzo polecany w tym zakresie cenowym.

Chyba to mi wystarczy :) Dzięki za pomoc